Erdoğan Karakuş Fransa'nın asıl amacını Ankara Masası'na anlattı

Emekli Hava Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş, Fransa'nın Yunanistan'ın arkasında durma nedeninin uçak satmak olduğunu söyledi.
Ankara Masası
|
07 Eylül 2020, Pazartesi - 21:19
Erdoğan Karakuş Fransa'nın asıl amacını Ankara Masası'na anlattı

Emekli Hava Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş, Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Gökyıldırım’ın konuğu oldu.

Akdeniz’de yaşanan krizin konuşulduğu programda Karakuş, Fransa’nın Yunanistan’ı desteklemesinin perde arkasını anlattı.

Karakuş, Yunanistan’ın ABD’nin Türkiye’ye vereceği F-35’lerin peşinde olduğunu belirtirken, Fransa’nın bunu engellemeye çalıştığını söyledi.

“Fırsattan istifade uçak satmak istiyor”

Fransa’nın Yunanistan’ın yanında durarak onlara Rafale uçağı satmak istediğini ifade eden KarakuşBizim haklı olduğumuzu gördüklerinden dolayı bizimle fazla dalaşmaya girmek istemiyorlar. Fransa’nın böyle dalaşmaya girmek istiyormuş gibi görüntüsünün ana kaynağı Fransa özellikle tekrar Yunanistan’a büyük çaplı uçak satmak istiyor. Çünkü Türkiye’nin sizlerde biliyorsunuz ki ABD tarafından ambargoya tabi tutulması F-35lerle ilgili olarak Türklere vereceğiniz F35’leri bize verin diye bir teklifte bulundu. Yunanistan bunu önlemeye çalışıyor fırıl fırıl dönüyor Fransa. Yani F-35 yerine kendi uçağını alsın Yunanistan diye .Çünkü uzun yıllardır Fransa’dan uçak alır genelde Yunanistan. Bunun yanı sıra son zamanlarda Amerikalılardan da F-16 uçakları aldı. Hava kuvvetlerine çok büyük yatırım yaptı. Aşağı yukarı 20 milyon dolar gibi çok kısa bir sürede harcama yaptı. Bunun büyük bir kısmı F-16’lara oldu. 98 tane F-16, F-16ların en son modeli bunun yanı sıra 60 civarında gene eski F-16’lardan var. Bunun yanı sıra Mirageların da en yenilerinden var. Şimdi Fransa bu fırsattan istifade işte genelde Yunanistan’ın çok fazla böyle etkin bir şekilde yanında olan bir tek kendisi olduğundan Rafale uçağı satmak istiyor. Zaten aşağı yukarı bir 30 tane uçakla ilgili bir anlaşma yapılmak üzere bayağıda pahalı uçak yani. Nerdeyse 30 tanesi 5-6 milyon dolar eder.” Diye konuştu.

Karakuş, Yunanistan’ın Fransa’dan uçak almasını Almanya’nın istemediğini, çünkü paranın Almanya’dan geldiğini söyledi.

Karakuş Akdeniz’de son yaşananları şu şekilde değerlendirdi;

O şekilde bir yani paranın geçişi konusunda Almanya çok rahatsız ama yapacağı çok fazla bir şey yok. Çünkü biliyorsunuz Almanya AB başkanlığı döneminde bir sıkıntı yaratılsın istemiyor bunun yanı sıra da Merkel bence birçokları daha değişik değerlendirdi ama Merkel sözü şöyle Yunanistan’ın haklı olduğu konularda yanında olmak zorundayız. Yani cümle bu haklı mı haksız mı? Onu artık herkesin takdirine bırakıyorum. Herkes biliyor ki Yunanistan Doğu Akdeniz konusunda haksız. Ama burada çok önemli bir nokta var her iki müsaadeyi de Türkiye’den alıyor. Her iki müsaadeyi de Türkiye’den aldığı için fevkadele Yunanistan’a darbe bir vurulmuş durumda. Bu arada tabi ki ABD fırsatı kolluyor. Efendim Güney Kıbrıs’a malumunuz bu öldürmeyen silahlar verecekmiş nasılsa o. 

Ambargoyu kaldırdığını ilan etti galiba değil mi?

Ama o silahlar öldürücü olmayan silahlar olacakmış. Yani silah verecekmiş ama…Ben hayatımda bu güne kadar işte 59 yılından beri askeri lisede harp okuluna o günlerden beri askerim ondan sonra hiç böyle bir hadise duymadım. Söz de duymadım hep bu aynı şekilde yani bakın öldürücü olmayan silah verecekmiş.  Ya silah zaten öldürücü yani bunun daha ötesi var mı? ABD’nin işgal ederken bazı yerleri demokrasi özgürlük barış getireceğiz barış sözleriyle aynı ben öyle görüyorum.

Ama bu sefer Rusların bazı menfaatleri elinden alınacağından sizler de biliyorsunuz. İşte yarın Lavrov Dışişleri bakanının Güney Kıbrıs’a gideceği söyleniyor. Bir yerde o da yumuşatmaya çalışıyor. Çünkü Lavrov bu olaylardan önce birçok konuda Rusya imkanlar elde etmişti. Özellikle Denizcilik konularında Güney Kıbrıs’la ilgili. Bu konuların bi sıkıntı yaratmaması için Lavrov da çalışmalarına devam ediyor. Bu arada da malumunuz Yunanistan Türkiye arasında bir görüşmenin arabulucu olmanın Yunanistan peşinde. Çünkü Yunanistan çok fazla bir yerde ABD’ye yanaşmış konumda şu anda. Bundan da kurtulmaya çalışıyorlar bu arabulucuk vasıtasıyla bir yerde o da araya girmeye çalışıyor. Fransa’nın nasıl araya girmeye çalışması gibi Rusya da araya girmeye çalışıyor. Benim değerlendirmem o ki işte bizim 1800 km falan kıyımız var. Ama işte Yunanistan’ın da malumunuz adaların münhasır ekonomik bölgesi ve bir yerde kıta sahanlığı olmamasına rağmen Yunanlıların iddiasına göre işte 170 km falan bir kıyılarının olduğunu söylüyorlar.

Belki işte bir yerde Türkiye’yle Libya’da da daha iyi noktalara taşıması, Suriye’de Rusya’nın bir kısım yerlerin Türkiye’ye verilmesi  yani PKK’nın elinde olan yerlerin Türkiye’ye verilmesi gibi bazı konularda efendim ödünler vererek Türkiye ile Yunanistan’ın hem Yunanistan’a bu haksız davasında birazcık haklı hale getirmeye çalışır gibi arabulucuk yapmaya çalışıyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/148729/erdogan-karakus-fransanin-asil-amacini-ankara-masasina-anlatti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.