Doktorun eş anlamlısı nedir?

Türkçe dil bilgisi derslerinden karşımıza çıkan eş anlamlı kelimeler özelikle ilköğretim öğrencileri tarafından çokça araştırılıyor. Peki doktor kelimesinin eş anlamı var mıdır? Doktorun eş anlamı nedir? İşte yanıtı...
Büşra Bayrak
|
10 Ekim 2023, Salı - 11:45
Doktorun eş anlamlısı nedir?

Doktor kelimesi, Latince "doctor" kelimesinden gelmektedir. Bu kelime, "öğretmen" veya "usta" anlamına gelmektedir. Orta Çağ'da, tıp eğitimi alan kişilere "doctor" denilmekteydi. Bu kişiler, tıp alanındaki bilgilerini ve becerilerini başkalarına öğretmekteydiler.

Günümüzde, doktor kelimesi, tıp alanında eğitim almış ve insanları tedavi etme yetkisine sahip olan kişiler için kullanılmaktadır. Doktorlar, tıp fakültesi mezunu olup, tıp alanında uzmanlık eğitimi almış kişilerdir. Doktorlar, hastanelerde, kliniklerde, özel muayenehanelerde ve diğer sağlık kurumlarında çalışabilmektedirler.

Doktor kelimesinin eş anlamlısı

Doktor kelimesinin eş anlamlıları hekim ve tabip kelimeleridir. Bu kelimeler, Türkçede daha eski zamanlardan beri kullanılmaktadır.

Hekim kelimesi, Arapça "hakim" kelimesinden gelmektedir. Bu kelime, "bilge" veya "usta" anlamına gelmektedir. Tabip kelimesi ise, Farsça "tabib" kelimesinden gelmektedir. Bu kelime, "tedavi eden" veya "sağlatan" anlamına gelmektedir.

Doktor kelimesinin diğer eş anlamlıları olan sagan ve sağaltman kelimeleri ise, günlük konuşma dilinde çok yaygın olarak kullanılmamaktadır. Sagan kelimesi, Türkçede "sağaltan" anlamına gelmektedir. Sağaltman kelimesi ise, "sağaltıcı" anlamına gelmektedir.

Doktor kelimesinin eş anlamlıları arasındaki farklar

  • Doktor kelimesi, Türkçede daha yaygın olarak kullanılan bir kelimedir.
  • Hekim ve tabip kelimeleri, daha eski zamanlardan beri kullanılmaktadır.
  • Sagan ve sağaltman kelimeleri, günlük konuşma dilinde çok yaygın olarak kullanılmamaktadır.
http://www.ankaramasasi.com/haber/2104243/doktorun-es-anlamlisi-nedir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (1)

Yorumunuz İletilmiştir.
ahmet kaya
28 Ocak 2024, 14:28
yusuf tekini sevmiyorum