Ankara Savaşı'ndan kalma toplu mezar keşfedildi

Ankara'nın Çubuk İlçesinde Ankara Savaşından kalma toplu mezar bulundu. Bölgede arkeolojik çalışmalar başladı.
Ankara Masası
|
10 Ekim 2023, Salı - 17:00
Ankara Savaşı'ndan kalma toplu mezar keşfedildi

1402 Yılında Osmanlı Devleti ile Timur Devleti'nin savaştığı ve Osmanlı'yı fetret dönemine sürükleyen 'Ankara Savaşına' ait toplu mezarlar bulundu.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ)  İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sıddık Çalık, Ankara Savaşı'nın yaşandığı bölgede toplu mezar bulduklarını açıkladı. 

"Ankara Savaşı Tespiti" projesi çerçevesinde devam eden çalışmada savaşın alanının belirlendiğini belirten AYBÜ İnsanlık Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Albayrak da "Çubuk’un 15 köyünde yüzey araştırması yaparak 1402 Ankara Savaşı’na ait arkeolojik verileri topladık. Şu anda Çubuk ilçesinin Kutuören köyünde tespit ettiğimiz bir şehit mezarlığında arkeolojik çalışmalarımıza başladık." diye konuştu.

Çok sayıda delil bulana kadar çalışmalarına devam edeceklerini vurgulayan  AYBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Çelik,  Eskiden burada Kayra isminde bir köy varmış. Şimdiki köyün yaklaşık olarak 3 kilometre kuzeyinde bulunuyor. Savaşta burada pek çok insanın şehit olduğunu ve dolayısıyla da buraya şehitlerle ilgili bir mezarlık yapılmış olduğunu tahmin ediyoruz. Bu bölgelerde Ankara Savaşı’yla ilgili çok sayıda delil bulana kadar bu tür kazılarımız devam edecek." diye belirtti.

Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, Çubuk Kaymakamı Adem Keleş ve AYBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Orçan, araştırma bölgesini ziyaret ederek bilgi aldı.

Kazı sonucunda müze olacağını söyleyen Çubuk Belediye Başkanı Demirbaş, "Kazı çalışmalarında insan iskeletleri ve savaş aletleri çıkmaya başladı. İnşallah tüm çalışma bittiğinde bir müze çalışmasına başlarız. Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından Ankara Savaşı’nın geçtiği alanın tescili de yapılmış olacak." diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2104299/ankara-savasindan-kalma-toplu-mezar-kesfedildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.