4/B sözleşmeli personel nedir?

İşe alımlarda birden çok sözleşme çeşidi bulunuyor. Peki, 4/B sözleşmeli personel nedir? Hangi işlerde çalışanlara yapılır? İşte yanıtı...
Hande Akyol
|
13 Ekim 2023, Cuma - 00:02
4/B sözleşmeli personel nedir?

4/B sözleşmeli personel, Türkiye'de Kamu İşçisi Statüsünde çalışan bir gruptur. Bu statüdeki çalışanlar, Kamu İşçileri Sendikası (KİT) Kanunu'na tabidirler. 

4/B sözleşmeli personel, genellikle belirli bir süreyle sınırlı olan sözleşmelerle kamu kurumlarında çalışırlar. Bu sözleşmeler, belirli bir süre için yapılan işin niteliğine, ihtiyaca ve kurumun kaynaklarına bağlı olarak yenilenebilir.

Çalışanların hakları diğer sözleşmelilere göre farklı

4/B sözleşmeli personel, kadrolu memurlar gibi aynı sosyal güvencelere ve haklara sahip değillerdir. Sosyal güvenceleri ve emeklilik hakları farklıdır. Genellikle, aylık ücretleri kadrolu memurlara göre daha düşük olabilir. Bu tür personel, genellikle geçici ihtiyaçları karşılamak, projelerde çalışmak veya dönemsel işlerde istihdam etmek için kullanılır.

Çalışanlar, iş sözleşmesine dayalı olarak çalıştıkları için, işlerine son verildiğinde işçi tazminatı gibi haklardan yararlanabilirler. Ancak kadrolu memurlar gibi devlet memuru statüsünde değildirler ve iş güvencesi hakları daha sınırlıdır. Bu nedenle, 4/b sözleşmeli personel, kadrolu memurların sağladığı istikrar ve güvenceden yoksun olabilirler.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2104689/4b-sozlesmeli-personel-nedir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.