Öğrenilmiş çaresizlik nedir?

Özellikle başarısızlık deneyimi yaşayanların sıkça karşılaştığı bir durum olan Öğrenilmiş çaresizlik nedir? İşte yanıtı...
Hande Akyol
|
13 Ekim 2023, Cuma - 01:09
Öğrenilmiş çaresizlik nedir?

Öğrenilmiş çaresizlik, insanların bir durumu veya problemleri çözme yeteneklerine olan inancın azalması veya kaybolması durumunu ifade eden psikolojik bir kavramdır. 

İnsanlar, bir durumu kontrol etme veya problemleri çözme becerilerine sahip olduklarına inandıklarında daha olumlu bir bakış açısı geliştirirler ve bu inançları genellikle kendi motivasyonlarını ve duygusal iyi oluşlarını artırır. 

Ancak, sürekli olarak yaşadıkları başarısızlık deneyimleri veya dışsal etkenler nedeniyle bu deneyimlerin kişinin kontrolü dışında olduğuna inanmaya başladıklarında, öğrenilmiş çaresizlik oluşabilir.

Yardım alarak kurtulmak mümkün

Öğrenilmiş çaresizlik, insanların gelecekteki başarısızlıkları önlemek veya sorunları çözmek konusundaki inançlarını kaybettikleri bir durumu tanımlar. Bu durum, depresyon, düşük özsaygı ve motivasyon eksikliği gibi olumsuz psikolojik etkilere yol açabilir. İnsanlar bu inançlarını değiştirme ve yeniden kazanma konusunda yardım alarak öğrenilmiş çaresizlikten kurtulabilirler.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2104702/ogrenilmis-caresizlik-nedir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.