Rusya: Azerbaycan-Ermenistan ihtilafı büyük ölçüde çözüldü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ihtilafın büyük ölçüde çözüldüğünü söyledi. Lavrov, İsrail-Filistin meselesinde Türk mevkidaşı Hakan Fidan’la görüştüğünü de açıkladı.
Mevlüt Peker
|
23 Ekim 2023, Pazartesi - 23:55
Rusya: Azerbaycan-Ermenistan ihtilafı büyük ölçüde çözüldü

Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki anlaşmazlığın büyük bir kısmının geride kaldığını belirtti ve taraflardan ilişkilerini düzeltmek adına somut adımlar atmalarını beklediklerini ifade etti.

Lavrov, Tahran'da düzenlenen "Güney Kafkasya’da Kalıcı Barış ve İstikrarın Tesisine Yönelik Bölgesel İşbirliği Platformu" toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Lavrov, Karabağ'ın Azerbaycan topraklarına ait olduğu konusunda hem Bakü'nün hem de Erivan'ın aynı görüşte olduğunu belirtti ve "Ana sorun bu yöndeydi ve bu sorunun büyük bir kısmı çözüme kavuştu." dedi.

Lavrov, şimdi önlerinde barış anlaşmasının oluşturulması, sınırların belirlenmesi ve ulaşım bağlantılarının engelsiz bir şekilde sağlanması gibi konuların bulunduğunu vurguladı.

Brüksel ve Washington'un sınır belirleme sürecine müdahale etmeye çalıştığına dikkat çeken Lavrov, her iki tarafın da yararına olacak temasları desteklediklerini belirtti. Ayrıca, Azerbaycan ve Ermenistan'ın sınırları belirlemek üzere bir komisyon kurduğunu ve Rusya'nın bu komisyonda danışman olarak yer alacağını hatırlattı.

Türkiye'nin garantörlük önerisi

Lavrov, İsrail-Filistin meselesine dair Türkiye'nin sunduğu garantörlük teklifine de değindi. Lavrov, "Türk yetkililer, etkili ülkelerin garantör olarak rol alması gerektiğini ve bu garantörlerin taraflara önerilerde bulunabileceğini belirtti. Bugün, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan bu konudaki düşüncelerini daha detaylı bir şekilde paylaşmasını talep ettim." şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2106427/rusya-azerbaycan-ermenistan-ihtilafi-buyuk-olcude-cozuldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.