Fransa, Filistin devletinin inşasını istiyor!

Dün "Filistin toprağı olan Gazze'nin geleceğini belirlemek İsrail'e düşmez" çıkışı yapan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, bugün Katar Başbakanı ile "Gazze"yi görüşerek “Filistin devletinin inşası için inandırıcı perspektif” isteğini dile getirdi.
Kaynak: AA
|
06 Ocak 2024, Cumartesi - 22:56
Fransa, Filistin devletinin inşasını istiyor!

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ve Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani Gazze'deki durumu ele alan önemli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakan Colonna sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada görüşmenin verimli geçtiğini vurguladı.

Fransız Bakan, Fransa ve Katar'ın Gazze'deki çatışmaların sona ermesi ve bölgedeki tutukluların serbest bırakılması konusunda ortak bir arzuyu paylaştığını vurguladı. Ayrıca, bir Filistin devletinin inşası konusunda inandırıcı bir perspektif için karşılıklı arzunun altını çizdi.

Fransa'nın, Gazze'nin geleceği konusunda duruşu kararlı

Bakan Colonna geçtiğimiz günlerde yaptığı cesur bir açıklamada, Filistin toprağı olan Gazze'nin geleceğinin İsrail tarafından belirlenmemesi gerektiğini belirterek uluslararası hukuk ilkelerine geri dönülmesinde ısrar etti. CNN'e verdiği mülakat sırasında yaptığı açıklamalarda Colonna, İsrail'in Gazze'ye ilişkin son eylem ve açıklamalarını eleştirdi.

Colonna, İsrailli siyasetçi ve yetkililerin Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulmasını sorumsuzluk olarak nitelendiren son açıklamalarını kınadı. Bu yorumların tarafları çözümden uzaklaştırdığını savundu.

İki devletli çözüme verdiği desteğin altını çizen Colonna, Gazze'nin gelecekteki Filistin devletinin bir parçası olmayı arzulayan Filistin toprağı olduğunu yineledi. İsrail'in uluslararası hukuka uyma ve işlenen suçlardan sorumlu tutulmaması gereken sivil halkı koruma yükümlülüğünü vurguladı.

İsrail'in Gazze halkına yönelik alçak planları

İsrailli siyasi figürler Gazze'deki Filistinlilerin geleceğine ilişkin tartışmalı açıklamalarda bulundu. Likud Partisi Üyesi ve İsrailli milletvekili Danny Danon, Newsweek'te yayınlanan bir makalesinde, Gazzeliler için "gönüllü göç" seçeneğini de içeren ve Nazi uygulamalarıyla paralellik kurduğu gerekçesiyle eleştirilen beş maddelik bir plan önerdi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Israel HaYom'da yayınlanan bir haberde Gazze'den Filistinli mültecileri kabul etmeye istekli ülkeler bulunması için çaba gösterilmesini önermesi tartışmaları daha da alevlendirdi.

Bu açıklamalar hem bölgesel hem de uluslararası tepkilere neden oldu ve eleştirmenler Filistinlilerin zorla göç ettirilmesi önerisini kınadı. İsrail'in sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Dini Siyonizm Partisi'nden Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de Gazzelilerin kendilerini kabul etmeye istekli ülkelere gönüllü göçü fikrini desteklediler.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2118599/fransa-filistin-devletinin-insasini-istiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.