Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildi

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini uzun süre sabit tutabileceği beklentileriyle karışık bir seyir izleniyor. Bugün, gözler Fed'in faiz kararı ve ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarına çevrildi.
Kaynak:AA
|
31 Ocak 2024, Çarşamba - 09:38
Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildi


ABD'de açıklanan makroekonomik veriler, piyasaların yönü üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. JOLTS açık iş sayısı beklentilerin üzerinde, Tüketici Güven Endeksi ise Aralık 2021'den sonraki en yüksek seviyesine çıkarak arttı.

Analistlere göre, ABD ekonomisi, şahin adımlara rağmen beklenen şekilde yavaşlamıyor, bu durum ise faiz indirimlerine ilişkin tahminlerin ertelenmesine neden oluyor.

Yıl başında martta ilk faiz indirimini öngören beklentiler, açıklanan makroekonomik veriler ve Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleriyle birlikte mayısa taşındı.

Bugün Fed'in faiz kararı kesin gözüyle beklenirken, para politikası metni ve Powell'ın açıklamalarının varlık fiyatlarında oynaklığa neden olabileceği belirtiliyor. Ayrıca, ADP özel sektör istihdam verileri de önem taşıyor.

Tahvil piyasalarında alış ağırlıklı seyir devam ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,01 seviyesinde dengelendi. Altının ons fiyatı 2.033 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı ise 82,2 dolardan işlem görüyor.

Dün, New York borsasında Nasdaq endeksi gerilerken, S&P 500 endeksi de düşük bir artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık seyirle başladı.

Avrupa borsalarında alış ağırlıklı bir seyir göze çarparken, Almanya'da açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odak noktası haline geldi.

Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi, Almanya'da DAX 40 endeksi, İtalya'da MIB 30 endeksi ve Fransa'da CAC 40 endeksi artış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya'da satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz artırımı sinyali verdi. Çin'de imalat sanayi PMI 49,2'ye çıkarken, hizmet sektörü PMI 50,7'ye yükseldi.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yükselirken, Güney Kore'de Kospi endeksi geriledi. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi düşüş kaydetti.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün beşinci işlem gününde yatay seyirle günü tamamladı.

Dolar/TL, dün yatay seyirle günü tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 30,3640 seviyesinden işlem görüyor.

Analistlere göre, bugün yurt içinde dış ticaret dengesi, yurt dışında ise Fed'in faiz kararı, Powell'ın açıklamaları ve Almanya'da enflasyon ile ABD'de ADP özel sektör istihdamı gibi veriler yoğun bir gündemi işaret ediyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.530 ve 8.570 seviyeleri direnç, 8.400 ve 8.250 puan ise destek olarak takip edilebilir.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

10.00 Türkiye aralık ayı dış ticaret açığı

10.00 İngiltere ocak ayı konut fiyat endeksi

10.00 Almanya aralık ayı perakende satışlar

11.55 Almanya ocak ayı işsizlik oranı

16.00 Almanya ocak ayı TÜFE

16.15 ABD ocak ayı ADP özel sektör istihdamı

22.00 ABD Fed'in faiz kararı

22.30 Fed Başkanı Powell'ın konuşması



http://www.ankaramasasi.com/haber/2122768/kuresel-piyasalarda-gozler-fede-cevrildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.