Bu kanser türü 50 yaş altı vakalarda artış gösterdi!

Güven Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Bülent Cavit Yüksel, rektum kanserinin yüzde 90’ının 50 yaş üstü bireylerde görüldüğünü ancak son yıllarda 50 yaş altı vakalarda da artışın olduğunu söyledi.
AA
|
03 Şubat 2024, Cumartesi - 13:53
Bu kanser türü 50 yaş altı vakalarda artış gösterdi!

Türkiye’de ve dünyada kanser vakalarının arttığını dile getiren Güven Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Bülent Cavit Yüksel, özellikle  rektum kanserinin vaka sayısında artışın yaşandığını  belirtti. 

Rektum kanseri erken teşhis ile önlenebilir

Erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan Yüksel, rektum kanserinin tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna işaret ederek, “Rektum kanseri erken teşhis ile önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık” dedi.

Prof. Dr. Bülent Cavit Yüksel, günümüzde gelişmiş cerrahi teknikler ve yeterlilik merkezlerinde yapılan operasyonlar sayesinde, hastaların büyük bir kısmının kalıcı kolostomiden kurtulabildiğine dikkati çekti.


Prof. Dr. Yüksel, rektumun, vücut için kritik bir işlev gören dışkı depolama ve boşaltım işlemlerini gerçekleştirdiğini belirtti.

Rektum kanser türü çoğunlukla poliplerden kaynaklandığına dikkat çeken Yüksel, “Kolonoskopi gibi endoskopik yöntemlerle erken aşamada tespit edilmesi durumunda, tümörün yayılımı durdurulabilir." ifadesini kullandı. 

Prof. Dr. Yüksel, rektum kanserinin kan yolu ile uzak organlara, lenfler yolu ile doğrudan komşu organlara veya bağırsak duvarını aşarak karın zarına yayılabileceğine dikkati çekti.

Rektum kanserinin yüzde 90’ı 50 yaş üstü bireylerde görülüyor

Hastalığın neredeyse yüzde 90'ının 50 yaş üstü bireylerde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yüksel, son yıllarda 50 yaş altı vakalarda da artışın olduğunu kaydetti. 

Prof. Dr. Yüksel, ailede kolon-rektum kanseri öyküsü olanlar, inflamatuar bağırsak hastalığı bulunan bireylerin daha yüksek risk altında olduğuna işaret ederek, şu bilgileri paylaştı:

"Hastalığın belirtileri arasında kanla karışık dışkılama, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, karın ağrısı, aşırı gaz ve şişkinlik gibi semptomlar yer alıyor. Erken tanı için fizik muayene, rektal tuşe, kolonoskopi ve biyopsi gibi yöntemler büyük önem taşıyor."

Prof. Dr. Yüksel, rektum kanserinin tedavisinde son 20 yılda önemli gelişmeler yaşandığını da aktardı.

Prof. Dr. Yüksel, multidisipliner bir yaklaşımla, cerrahi, medikal onkoloji, radyoloji ve radyasyon onkolojisi alanlarında ilerlemeler sayesinde rektum kanserinin tedavi edilebileceğini vurguladı.


http://www.ankaramasasi.com/haber/2123209/bu-kanser-turu-50-yas-alti-vakalarda-artis-gosterdi

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.