Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalarda, Fed'in faiz indirimine ilişkin zamanlama belirsizliği, risk iştahını azaltırken, ABD'de açıklanacak veriler ve Fed yetkililerinin açıklamalarının varlık fiyatları üzerindeki oynaklığı artırması bekleniyor.
Ersin Küçükbarak
|
27 Mart 2024, Çarşamba - 09:22
Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Enflasyonla mücadele kapsamında önemli merkez bankalarının şahin politika adımlarının sona erdiği kabul edilirken, faiz indirimlerine ne zaman başlanacağına dair belirsizlik devam ediyor.

Analistler, bu belirsizliğin makroekonomik verilerle azalabileceğini, ABD'de açıklanacak büyüme verilerinin ve Fed'in kişisel tüketim harcamalarını dikkate almasının, bankanın gelecek adımlarına ilişkin ipuçları sağlayabileceğini belirtti.

Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, bazı banka yetkililerinin dünkü temkinli açıklamalarının ardından, piyasalardaki fiyatlamalarda Fed'in ilk faiz indirimine haziran ayında gitme olasılığı yüzde 67'ye düştü.

Dün, ABD'de açıklanan verilere göre, şubat ayında dayanıklı mal siparişleri piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 1,4 artarken, Conference Board Tüketici Güven Endeksi martta yüzde 0,1 azalarak 104,7'ye geriledi.

Ayrıca, Fed geçen yılın bilançosunu yayımladı ve 114,3 milyar dolar zararla en büyük faaliyet zararını kaydetti.

Mevduat kurumlarının rezerv bakiyelerine yönelik faiz gideri geçen yıl 176,8 milyar dolara yükselirken, repo operasyonlarına ilişkin faiz gideri 104,3 milyar dolar oldu.

Tahvil piyasalarında sınırlı bir hareketlilik gözlenirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,24'te sabitlenmiş durumda. Altının ons fiyatı da 2 bin 179 dolar civarında işlem görüyor.

Dolar endeksi dünkü dalgalı seyrin ardından şu anda 104,3 seviyesinde bulunuyor.

Petrol stoklarındaki artışın fiyatları aşağı çekmesiyle Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1 düşüşle 85,2 dolara gerilerken, şu anda 84,9 dolardan işlem görüyor.

Apple'ın Çin'deki iPhone sevkiyatlarının düşüşüne ilişkin haberler hisse senetlerinde yaklaşık yüzde 1'lik bir düşüşe neden oldu.

S&P Global'in ABD ekonomisi tahminleri, güçlü iş gücü piyasası nedeniyle 2024'te yüzde 2,5 büyüme öngörüsünü içeriyor.

New York borsasında dünkü kapanışta Nasdaq endeksi yüzde 0,42, S&P 500 endeksi yüzde 0,28 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,08 düşüş kaydetti. Endeks vadeli kontratları da yeni günde negatif bir seyir izliyor.

Avrupa borsalarında dünkü pozitif seyir devam ederken, bugün tüketici güven endeksi verileri ve merkez bankası yetkililerinin açıklamaları takip ediliyor.

ECB ve BoE'nin faiz indirimlerine ilişkin belirsizlik devam ederken, para piyasalarında fiyatlamalar iki bankanın da haziran toplantısında faiz indirimine gitme ihtimalini öne çıkarıyor.

ECB için faiz indirimi ihtimali yüzde 76, BoE için yüzde 74 olarak fiyatlanıyor.

İngiltere'de açıklanacak büyüme verilerinin fiyatlamalarda değişikliğe neden olabileceği ve BoE ile ECB yetkililerinin açıklamalarının da pay piyasalarında oynaklığı artırabileceği belirtiliyor.

FTSE 100, MIB 30, DAX 40 ve CAC 40 endeksleri dün artış kaydederken, endeks vadeli kontratları bugün karışık bir seyir izliyor.

Asya pay piyasalarında karışık bir tablo hakimken, Japonya'da Nikkei 225 endeksindeki yükseliş dikkat çekiyor.

Japonya Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları ve para politikasındaki değişikliklerin yavaş olacağına dair söylemler, dolar/yen paritesini yükseltti.

Dolar/yen paritesi 151,97 ile 34 yılın en yüksek seviyesine çıktı ancak BoJ Başkanı ve Japonya Maliye Bakanı'nın açıklamalarının ardından sınırlı bir düşüş göstererek 151,6 seviyesine indi.

Zayıflayan yenin risk iştahını artırdığı belirtilirken, BoJ yetkililerinin gelecek açıklamalarının yatırımcıların odak noktasında olduğu ifade ediliyor.

Çin'de açıklanan verilere göre, ocak ve şubat aylarında sanayi karı yıllık bazda yüzde 10,2 artarken, 2023'te endüstriyel karlar yüzde 2,3 geriledi.

Çin'in, yerli elektrikli araç üreticilerine yönelik sübvansiyonlarının rekabet kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle ABD'nin 2022'de çıkardığı Enflasyonu Düşürme Yasası'na yönelik şikayeti, ticaret savaşlarının gerginliğini artırabilir.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi yükselirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,7 değer kaybetti. Güney Kore'de Kospi endeksi ise yatay bir seyir izliyor.

Yurt içinde ise dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,46 değer kaybıyla 8.807,38 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün alıcılı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 32,1897'den tamamladıktan sonra, bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,2200 seviyesinden işlem gördü.

S&P Global, gelişmekte olan ülkeler için 2024 yılı toplam büyüme tahminini yüzde 4,1'den yüzde 4,2'ye yükseltirken, Türkiye için de yüzde 2,4'ten yüzde 3'e çıkardı.


 BIST 100 endeksinde 8.800 ve 8.700 seviyeleri teknik destek, 8.900 ve 9.000 puan ise direnç konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

13.00 Euro Bölgesi mart ayı tüketici güven endeksi

http://www.ankaramasasi.com/haber/2131083/kuresel-piyasalar-karisik-seyrediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.