İnekten insana kuş gribi bulaştı

ABD'nin Teksas eyaletinde, H5N1 virüsü taşıyan bir ineğe temas eden bir kişide kuş gribi tespit edildi. Bu olay, ülkede 2020 yılından bu yana insanlarda teşhis edilen ilk kuş gribi vakası olarak kaydedildi.
Afife Kaya
|
02 Nisan 2024, Salı - 18:04
İnekten insana kuş gribi bulaştı

ABD'nin Teksas eyaletinde, H5N1 virüsüyle enfekte olmuş bir ineğe temas eden bir kişide kuş gribi tespit edildi. Ülke genelinde 2020 yılından bu yana bir insanda teşhis edilen ilk kuş gribi vakası olarak kayıtlara geçti.

Teksas eyaletinde yaşanan bu olayla ilgili olarak eyalet sağlık yetkilileri, temas eden kişinin gözlerinde kızarma gibi belirtiler gösterdiğini açıkladılar. Uzmanlar, genel halka yönelik riskin düşük olduğunu vurgulayarak, ancak yine de hasta hayvanların çevresinde önlem almanın önemini vurguladılar. Hastanın tedavi altına alındığı, antiviral ilaçlarla tedavi edildiği ve izole edildiği belirtildi.

Geçtiğimiz hafta Teksas, Kansas ve New Mexico eyaletlerinde üretilen sütlerde kuş gribi tespit edilmişti. Ancak ABD'li yetkililer, ülkenin süt tedarikinin güvenli olduğunu ve süt ürünlerinin pastörize edilmesi dolayısıyla halka yönelik riskin düşük olduğunu açıklamışlardı. Teksas eyaletindeki federal hükümet ise besi hayvanlarında yapılan testlerde, virüsün insanlara daha kolay bir şekilde yayılmasına yardımcı olacak herhangi bir değişiklik tespit edilmediğini bildirmişti.

Kuş gribi, adına rağmen sadece kuşlarda değil, diğer hayvanlarda da görülebilen bir hastalıktır. Virüs nadir durumlarda insanlara bulaştığında ise solunum yolları enfeksiyonundan göz iltihabına ve zatürreye kadar çeşitli şiddetlerde hastalıklara sebep olabilir. ABD'de insanda görülen ilk H5N1 kuş gribi vakası 2020 yılında Colorado'da kaydedilmişti. Söz konusu vakada, kişinin enfekte olduğu tahmin edilen kümes hayvanlarıyla doğrudan temas etmesinin ardından kuş gribi teşhisi konulmuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2132136/inekten-insana-kus-gribi-bulasti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.