İhsan Alyanak kimdir?

1973-1980 döneminde İzmir Belediyesi başkanı olarak görev yapmış siyasetçi İhsan Alyanak kimdir?
Barış Yılmaz
|
17 Nisan 2024, Çarşamba - 15:31
İhsan Alyanak kimdir?

İhsan Alyanak, 1 Nisan 1924'te İzmir'de doğan ve 3 Mart 2008'de aynı şehirde hayatını kaybeden Türk siyasetçi ve İzmir Belediyesi Başkanı olarak 1973-1980 döneminde görev yapmıştır.

Gençlik yıllarında spora ilgi duyan Alyanak, özellikle boks branşında millî takıma kadar yükselmiş ve ulusal ve uluslararası müsabakalarda hakemlik yapmıştır. 1971 Akdeniz Oyunları'nda Güreş ve Boks'ta takım halinde şampiyon olduğumuz dönemde Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından jübilesi yapılmış ve ödüllendirilmiştir. Ayrıca Altınordu Futbol takımını desteklemekteydi.

Siyasete genç yaşlarda atılan Alyanak, Osman Kibar döneminde belediye meclis üyeliği yapmış ve 1973'te Cumhuriyet Halk Partisi'nden İzmir Belediye Başkanı seçilmiştir. Başkanlık döneminde İzmir Fuarı'na gelen sanatçılarla yakın ilişkileri ve eleştiriye karşı sert tavrıyla tanınmıştır. Siyasi hayatında "Halkçı Alyanak" ve "Boksör İhsan" olarak anılan Alyanak, özellikle İzmir Körfezi'nin temizlenmesi ve yeniden canlandırılması için Büyük Kanal projesini başlatan isim olmuştur.

İhsan Alyanak'ın adı İzmir'de bir mahalleye ve bir vapura verilmiştir. Adı verilen vapurun deniz fenerine çarpması sonucu batmasıyla gündeme gelmiştir. Ancak yeni bir vapurun İzmir'de seferlerine devam ettiği belirtilmiştir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2134079/ihsan-alyanak-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.