Osman Kibar kimdir?

İş insanı ve siyasetçi olan Osman Kibar kimdir?
Barış Yılmaz
|
17 Nisan 2024, Çarşamba - 15:48
Osman Kibar kimdir?

Osman Kibar, 1909 yılında Selanik'te doğmuş ve 4 Mart 1986'da İzmir'de hayata gözlerini yummuş Türk iş insanı ve siyasetçidir.

İstanbul'da Fevziye Okulu'nu bitirdikten sonra Robert Kolej'den de mezun olan Kibar, ticaret hayatına 1930 yılında İzmir'de adım atmıştır. Zeytinyağı, sabun ve gliserin ticaretiyle uğraşmıştır. Ayrıca Altınordu Futbol Takımı'nı desteklemiştir.

Siyasi kariyerine 1946 yılında başlayan Kibar, Demokrat Parti'nin İzmir ve Ege kuruluşlarında görev almış ve İzmir il Başkanlığı yapmıştır. Daha sonra Adalet Partisi'nden 1963 yılında İzmir Belediye Başkanı seçilmiş ve dokuz yıl boyunca bu görevi sürdürmüştür. Başkanlık döneminde İzmir'in ana yol güzergahlarını açarak ve tüm yollarını asfaltlatarak "Asfalt Osman" olarak anılmıştır. Ayrıca İzmir Körfezi'nin temizlenmesi ve ihyası için Büyük Kanal projesini tasarlayan kişi olarak da bilinir.

4 Mart 1986'da kanser hastalığından vefat eden Osman Kibar, İzmir'de pek çok okul, spor salonu, park, tünel ve vapura adının verilmesiyle anılmaktadır. Ayrıca Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlığı yapmış olan Mahmut Özgener'in dedesidir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2134081/osman-kibar-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.