Çin'de savaş uçakları alarmda!

ABD'ye ait bir keşif uçağının Tayvan Boğazı'nda seyrüsefer yapması, Çin Halk Kurtuluş Ordusu tarafından takip edilirken gerilimi artırdı.
Kaynak: AA
|
17 Nisan 2024, Çarşamba - 18:29
Çin'de savaş uçakları alarmda!

ABD'ye ait bir keşif uçağının Tayvan Boğazı'nda seyrüsefer yapması, bölgedeki gerilimi artırırken, Çin Halk Kurtuluş Ordusu da takip ederek tepki gösterdi.

ABD Donanması'nın "P-8A Poseidon" tipi keşif uçağının Çin anakarası ile Tayvan arasındaki Tayvan Boğazı'nda uçuş gerçekleştirdiği belirtildi. Bu olay, 2022'den bu yana ilk kez dün gerçekleşen ABD ve Çin savunma bakanları arasındaki telefon görüşmesinden hemen sonra meydana geldi.

ABD'nin Pasifik'teki 7. Filosu'ndan yapılan açıklamada, uçağın uluslararası hava sahasından geçtiği vurgulandı ve "ABD, Tayvan Boğazı'nda uluslararası hukuka uygun olarak hareket ederek tüm ülkelerin seyrüsefer hakları ve özgürlüklerini korumaktadır." denildi. Ayrıca, ABD ordusunun açık ve özgür Hint-Pasifik politikasına bağlı kaldığı ifade edildi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun Doğu Cephesi Komutanlığı ise açıklamasında, Çin savaş jetlerinin ABD uçağının hareketlerini izlediğini belirtti. Bölgedeki birliklerin sürekli olarak alarmda olduğu ve bölgesel barış ile ulusal güvenliği kararlılıkla koruyacakları vurgulandı.

Tayvan Savunma Bakanlığı da uçuşun gerçekleştiğini doğrularken, uçağın Tayvan Boğazı'nı güneyden kuzeye doğru geçtiğini ve herhangi bir olağandışı durumla karşılaşılmadığını bildirdi.

Dün akşamdan bu sabaha kadar, Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 10 askeri hava aracı ve 7 savaş gemisinin Ada çevresinde tespit edildiğini duyurdu. Bu hava araçlarından 4'ünün Tayvan'ın hava savunma tanımlama bölgesinde uçtuğu ve Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan hava ve deniz hattını geçtiği belirtildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2134105/cinde-savas-ucaklari-alarmda
Etiketler: çin Savaş
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.