IMF'den uyarı: 2024, mali konsolidasyon yılı olmalı

IMF'nin yayımladığı Mali İzleme Raporu, 2024'ü "Büyük Seçim Yılı" olarak adlandırarak, dünya genelindeki 88 ülkede gerçekleştirilen veya gerçekleştirilecek olan seçimlerin kamu maliyesi üzerindeki etkisine dikkat çekiyor.
Afife Kaya
|
17 Nisan 2024, Çarşamba - 18:29
IMF'den uyarı: 2024, mali konsolidasyon yılı olmalı

Uluslararası Para Fonu (IMF), 88 ülkede gerçekleştirilen veya gerçekleştirilecek olan seçimlerin yapıldığı yoğun bir yıl olan 2024 için sürdürülebilir kamu maliyesini korumanın ve tamponları yeniden oluşturmanın önemine dikkat çekti. IMF'nin Nisan ayında yayımlanan Mali İzleme Raporu, "Büyük Seçim Yılında Maliye Politikası" başlığı altında kamuoyuyla paylaşıldı.

Raporda, küresel ekonomik ve finansal istikrarın sağlanmaya başlamasına rağmen, maliye politikasını normalleştirme çabalarının hala yüksek borç ve bütçe açıkları gibi etkenlerle mücadele ettiği ve yeni zorluklarla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Özellikle aşırı ısınan ekonomilerde enflasyonla mücadelede önemli bir rol oynayacağı vurgulanan raporda, kalıcı mali konsolidasyon çabalarının sürdürülebilir kamu maliyesini korumak adına hayati olduğu vurgulandı.

Raporda ayrıca, Kovid-19 salgını öncesine kıyasla mali açıkların ve borçların arttığı, yüksek faiz oranlarının faiz giderlerini artırdığı, sosyal yardımların, teşviklerin ve transferlerin salgın ve enerji fiyatlarındaki değişikliklere yanıt olarak arttığı belirtildi.

"Mali Patinaj Riskleri Ciddi"

Raporda, dünya nüfusunun ve gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yarısından fazlasını temsil eden 88 ekonomi veya ekonomik bölgede gerçekleştirilen veya gerçekleştirilecek olan seçimlerin olduğu 2024'ün "Büyük Seçim Yılı" olarak adlandırılmasıyla mali patinaj risklerinin arttığına dikkat çekildi.

IMF raporunda, çoğu ülkede borç sürdürülebilirliğini ve finansal istikrarı güçlendirmek için mali konsolidasyona ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Gelecek beş yıl içinde kamu borcunun GSYH'ye oranının önemli ölçüde artması beklenirken, ABD ve Çin'in bu artışta öncülük ettiği belirtildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2134107/imfden-uyari-2024-mali-konsolidasyon-yili-olmali
Etiketler: IMF
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.