AYM’den “Çerçeve anlaşma protokolleri bağlayıcı olamaz” kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM) , sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen çerçeve anlaşma protokollerinin bağlayıcı olamayacağına hükmetti. Anayasa'ya aykırı bulunan düzenlemenin iptal edilmesiyle idare ve sendikalar arasındaki toplu iş sözleşmeleri önem kazandı.
Ersin Küçükbarak
|
18 Nisan 2024, Perşembe - 14:37
AYM’den “Çerçeve anlaşma protokolleri bağlayıcı olamaz” kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM) , sendika konfederasyonlarıyla hükümet arasında imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen çerçeve anlaşma protokollerinin bağlayıcı olduğuna ilişkin düzenlemeyi anayasaya aykırı buldu. İptal  kararı Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.

"Grev ve Toplu İş Sözleşmesi hakkı engelleniyor"

6356 sayılı yasaya eklenen ek 2. Madde şöyleydi:


İşte bu hükme ilişkin CHP'li milletvekillerinin Anayasaya aykırılık başvurusunu değerlendirdi.

Mahkeme,  düzenlemenin anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

Çerçeve protokollerinin bağlayıcı kılınması  sebebiyle sendikaların toplu iş sözleşmesi yapma hakkını kısıtladığına işaret edilen  kararda,


AYM “Anayasa’ya aykırı” dedi

Kararda, bu engellerin sendika hakkını sınırlandırdığı görüşüne yer verildi. AYM, düzenlemeyi, Anayasa'nın 13. ve 51. maddelerine aykırı buldu.

2017'de OHAL kapsamında düzenlendi

696 sayılı KHK ile 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na Aralık 2017'de ek 2. madde eklendi.

Böylece,  hükümet ve kamu işveren sendikaları ile işçi sendikaları konfederasyonları arasında kamu işçilerinin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolü imzalanabilmesi imkanı getirildi.

Ancak, OHAL kapsamında yapılan düzenlemeyle işçi konfederasyonlarının, sendikaları geri plana atarak hükümetle toplu iş sözleşmesi çerçeve anlaşma protokolü imzalamasının yolunu açtı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2134252/aymden-cerceve-anlasma-protokolleri-baglayici-olamaz-karari
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.