Yabancı yatırımcıların gözü TL'de

ABD'li bankalar Citigroup ve JPMorgan, Türk lirasında dolar karşısında uzun pozisyon alınması gerektiği yönünde tavsiyelerde bulundu. Citigroup'un stratejistleri, liranın önümüzdeki aylarda güçlenebileceğine inanarak, TCMB'nin sıkı para politikası izlemesini ve seçim belirsizliğinin azalmasını vurguladılar. Bu tavsiyeler, lira varlıklara olan ilginin arttığını gösteriyor. Yabancı yatırımcıların dolar karşısında lira alımına geçtiği ve kısa pozisyonlarını gevşettiği gözlemlenirken, bu durum Türk lirasının değer kazanma potansiyelini artırıyor.
Afife Kaya
|
29 Nisan 2024, Pazartesi - 17:52
Yabancı yatırımcıların gözü TL'de

ABD'nin finans devleri Citigroup ve JPMorgan, Türk lirasında dolar karşısında uzun pozisyon alınması gerektiğine yönelik tavsiyelerde bulundu. Citigroup stratejistleri, liranın önümüzdeki aylarda güçlenebileceğine inanarak, altı aylık vadeli sözleşmelere atıfta bulunarak uzun pozisyon alınmasını önerdiler.

Luis Costa liderliğindeki Citigroup stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın iç para politikasını daha da sıkılaştırmaya hazır olduğunu belirterek, seçim belirsizliğinin azalmasıyla birlikte liranın değer kazanabileceğini vurguladılar.

Geçen hafta JPMorgan da Türk lirası için dolar karşısında pozisyon alınmasını tavsiye etmişti. JPMorgan stratejistleri, Mart ayındaki faiz artışı sonrasında liranın risk getirisinin arttığına inandıklarını dile getirdiler.

Analistler, cari işlemler hesabında görülen iyileşme, sıkı para politikası ve mali disiplin taahhütleri sonrasında Türk lirasının güçlenebileceğini öne sürdüler. Mart ayındaki dolarizasyon baskısının, reel getiri profili iyileştiğinde tersine dönebileceği belirtildi.

"TL VARLIKLARA YÖNELİK İLGİ ARTIYOR"

Bugün Türk lirası dolar karşısında değer kazanırken, iç ve dış piyasalardaki getiri farklarının genişlemesi, yabancı yatırımcıların Türk lirasına olan ilgisinin arttığını gösteriyor. Bloomberg'den Kerim Karakaya'nın haberine göre, bankaların Türk lirası varlıklara yatırım tavsiyeleri yabancı yatırımcıların liraya olan talebini artırıyor.

Yurtdışındaki yatırımcıların dolar karşısında Türk lirası almaya başladığı veya Mart ayındaki yerel seçim öncesinde aldıkları kısa pozisyonları gevşettiği görülüyor.

Ancak, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini artırma hedefi ve yabancı yatırımcılara yönelik swap kısıtlamaları Türk lirasındaki değer kazancını sınırlayabilir.

BBVA'nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika strateji direktörü Tufan Cömert, Türk lirasının bazı kısa pozisyonların kapanması ve turizm sezonunun başlamasıyla değer kazandığını, bu durumun döviz likiditesinin artabileceğini gösterdiğini belirtti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2136010/yabanci-yatirimcilarin-gozu-tlde
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.