Katkısı yılda 1.5 milyar lira olacak

Ankara Masası
|
06 Haziran 2020, Cumartesi - 18:14
Katkısı yılda 1.5 milyar lira olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yusufeli Barajı 3 Milyonuncu Beton Dökümü töreninde konuştu. Erdoğan, Yusufeli Barajı'nın Türkiye ekonomisine yıllık katkısının 1.5 milyar lira olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı, ekonominin çarklarının da artık tam güç dönmeye başladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden video konferans yöntemiyle Yusufeli Barajı 3 Milyonuncu Beton Dökümü, Bayburt Demirözü Sulaması, Rize Merkez ve Güneysu İlçeleri ve Taşlıdere Vadisi Islahı 5. Kısım Hizmete Alma Töreni'ne katıldı.

"Dünya koronavirüs salgınının pençesinde kıvranırken biz, her biri kendi alanında çığır açacak eserlerin yükselişinin sevincini yaşıyoruz." diyen Cumhurbaşkanı, ekonominin çarklarının tam güç dönmeye başladığını ifade etti.

Erdoğan, "Maske, mesafe, temizlik kurallarına uygun şekilde hayatı hızla her alanda normal ritmine kavuşturuyoruz. Onun için de işte cumartesi pazar günlerini de şu anda artık kısıtlama noktasında serbest olarak ilan ettik ve vatandaşlarımızın rahatlıkla artık sokağa çıkabilmelerinin yolunu da açtık. Ama maske, mesafe, temizlik buna çok dikkat edeceğiz." dedi.

"Tebessümle seyrediyoruz"

"Ülkemizi kavgada, dövüşte, polemikte, küçük hesaplarda değil, hizmet siyasetinde yarışılan bir iklime taşımış olmayı en önemli başarımız olarak görüyoruz" diyen Cumhurbaşkanı, muhalefeti de eleştirdi. Erdoğan, "Bu büyük değişimi kavrayamadığı için hala hizmet, eser, proje siyasetiyle değil, milletin ortak değerlerini istismarla ayakta kalmaya çalışanları tebessümle seyrediyoruz. Bunların da kem aletle kemalat olmayacağı gerçeğini bir an önce görmelerini diliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Geleceğe ümitle bakmak için çok sebep var"

İhracatta, turizmde ve ticarette çok güçlü gelişmeler beklediklerini belirten Erdoğan, "Geleceğe ümitle bakmak için pek çok sebep var. Büyük ve güçlü Türkiye hedefine ulaşmaya dünden daha yakın ve kararlıyız. Bizi yolumuzdan alıkoyacak hiçbir engel görmüyoruz." diye konuştu.

"18 yılda 585 yeni baraj"

Türkiye'nin kalkınma mücadelesinde barajların sembolik bir önemi olduğunu dile getiren Erdoğan, ülkenin yıllarca Allah'ın bir lütfu olan sularının kontrolsüzce topraklarından akıp gitmesini seyrettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Tarım arazileri susuzluktan çatlarken, şehirlerde yaşayan insanlar susuzluktan kavrulurken, yağış dönemlerinde seller önüne gelen her şeyi alıp götürürken, velhasıl Türkiye'nin bileklerine geri kalmıştık prangası vurulmuşken, biz kendi insanımızın değerlerine savaş açanlarla uğraşıyorduk. Baraj inşası işte bu geri kalmışlıktan, özellikle kurtuluş mücadelesinin adeta sembolüydü. Rahmetli Adnan Menderes'in iktidara gelir gelmez önem ve öncelik verdiği konulardan birisi baraj inşası olmuştur. Aynı şeklinde rahmetli Demirel de yıllarca siyasetini baraj teması üzerine kurmuştur. Ağır sanayi mücadelesi ile gönüllerde taht kuran Erbakan Hoca'mızın gündeminde de bu konunun özel bir yeri vardır. Buna rağmen 2003 yılına geldiğinde Türkiye toplam 276 baraja ancak sahip olabilmişti. Biz 18 yılda bunun üzerine 585 yeni baraj ilave ettik. Yine 2003'ten önce ülkemiz toplam 105 adet suyun gücünü elektriğe dönüştüren hidroelektrik santrali inşa edilmişti. Biz 18 yılda 576 hidroelektrik santralini daha ülkemize kazandırdık. Göletlerimizin sayısı 228 iken bunun üzerine 329 gölet daha ilave ettik. İçme suyu tesislerinin sayısı 84 iken biz 247 ilave tesisi daha insanımızın hizmetine sunduk. Sulama ve taşkın koruma tesislerinin sayılarını da 2 kat artırdık. Böylece Türkiye'nin su potansiyelinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlayacak büyük bir yatırım seferberliğini hayata geçirdik."

Yılda 1,5 milyar katkı

Cumhurbaşkanı Erdoğnan, Yusufeli Barajı'nın kendini 7 yılda finanse edeceğini de belirtti. Buna göre baraj, bütçeye yılda 1.5 milyar lira katkı sağlayacak. Erdoğan da baraj için, "Yatırım olarak fizibl bir yatırım. Zor ama neticesi güzel." ifadelerini kullandı.

Törende konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, Yusufeli Barajı'nın, tamamlandığında rezervuarında 2,13 milyar mektreküp su depolayacağını ve 558 megavat gücündeki santrali ile yıllık bir milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üreteceğini belirtti. Pakdemirli, "Üretilecek enerji ile 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanacak." dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/23872/katkisi-yilda-1-5-milyar-lira-olacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.