Türkiye Genelinde Vakalar Var

Ankara Masası
|
24 Mart 2020, Salı - 09:09
Türkiye Genelinde Vakalar Var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yaygın olarak Türkiye’de vakalar sadece bir bölgeye lokalize değil neredeyse ülkenin genelinde olan pozitif gördüğümüz vakaların olduğunu biliyoruz” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Korona virüs ile mücadelede çok ciddi bir deneyim kazanıldığını söyleyen Koca, sonuçları artık daha hızlı öngördüklerini belirtti.

Dün itibariyle toplam test sayısının 20 bin 345 ve tanı sayısının bin 236 olduğunu hatırlatan Koca, “Kaybettiğimiz hasta sayısı ise 30. Kaybettiğimiz 30 hastanın her biri ileri yaşlardaydı ve Kovid-19’a eşlik eden başka bazı hastalıkları da bulunuyordu. Bünye olarak dirençleri zayıftı. Bu ölümlerin sebebi doğrudan onların yaşları değil. İleride yaşta kaçınılmaz olan başka hastalıkların tabloda ağır bir yer tutmasıdır” diye konuştu.

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

Türkiye’nin korona virüsle verdiği mücadelenin dünyadaki benzerlerinden baştan beri farklı olduğunu ifade eden Koca, “Virüse karşı ortaya koyduğumuz dayanışmanın dünyada neredeyse örneği yok. Devlet sorumluluk paylaşımı önermeden toplum birçok gereği kendiliğinden yerine getiriyor. Medyamız bilgiyi doğru kanallardan alma ve aktarma konusunda çok dikkatli. Felaket tellallarına toplum olarak prim vermiyoruz. Zamanımızın çoğunu evde geçirme çağrımız giderek karşılık buluyor. Mücadelemiz endişe baskısından, karartılı havadan çıkıyor canlılık ve enerji kazanıyor. Gücümüzü hayata bağlılıktan alacağımız anlaşılıyor. Hayatı korumanın yolu korkuya teslim olmak değil, hayata bağlılıktır. Kadınlar tedbirler konusunda adeta ikna kahramanlarımız. Çocuklar ise büyüklerine karşı tüm kozlarını kullanıyor” açıklamasında bulundu.

HIZLI TARAMA KİTLERİ DEVREDE

Hızlı tarama kitini devreye soktuklarını hatırlatan Koca, “Bugün itibariyle Çin’den 50 bin hızlı tarama kiti sabah geldi. Perşembe günü 300 bin ilave hızlı tarama kiti gelecek. 1 milyona kadar hızlı tarama kitlerini kullanmak üzere bağlantı yaptığımızı özellikle tarama amaçlı kullanacağımızı ifade etmek istiyorum. Korona virüse karşı aşı geliştirme çalışmalarında da kurum ve kuruluşlara bakanlık olarak destek veriyoruz. Bu anlamda 6 üniversite ve 1 merkeze çağrı yapıldı ve önümüzdeki günlerde bu merkezlerde ihtiyaçlarına yönelik herhangi bir kısıtlamaya gitmeden hepsinin önünü açacak şekilde destek sağlayacağız. Maliye Bakanlığı da bunun karşılanabileceğini ifade etti” diye konuştu.

EK ÖDEMELER VE PERSONEL ALIMI

Ek ödemelere ilişkin detaylı bilgi veren Koca, “Ek ödeme için Maliye Bakanının bugün itibariyle onayladığı performans uygulamasını devre dışı bırakıyoruz. Tavandan performans vermeyi Maliye Bakanlığımız onayladılar. Ayrıca 32 bin personeli de en hızlı şekilde önümüzdeki 1-2 hafta içinde alma çabası içindeyiz. Genelde personel alımı yaptığımızda üniversitelerden Sağlık Bakanlığına geçişe bu dönemde izin vermeyeceğiz. Bu dönemde özel sektörden istifa edenlerin bakanlığa almayacağımızı süreçte özel sektörde çalışıp çalışmaması gerektiği, ne yapılması gerektiği konusunda çalışma içerisindeyiz. Bu dönemde kimse sahadan çekilerek bir mücadele ortamına çevirmeyelim” dedi.

AŞI ÇALIŞMALARI

Aşı çalışmalarıyla ilgili söz konusu üniversiteleri ise, “Hacettepe, Erciyes, Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü, Tübitak, Mam, Acıbadem” şeklinde sıralayan Koca, “Ülkede aşı konusuyla ilgili kimler ne kadar yol almak istiyorsa önümüzdeki dönemde daha fazla desteklemek üzere bir yaklaşım içindeyiz. Sadece bir merkezde değil kim ne yapmak istiyorsa önünü açan, kısıtlama yapmayan bir çalışma içerisindeyiz ve her türlü desteği vereceğiz” ifadelerini kaydetti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2435/turkiye-genelinde-vakalar-var
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.