Kahveciler Federasyonu'ndan Cumhurbaşkanı'na çağrı

Ankara Kahveciler Federasyonu Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, kahvehanecilerin yaşadığı zorlukları Ankara Masası'na anlattı. Güven, Cumhurbaşkanı'na da bir çağrıda bulundu.
Ankara Masası
|
15 Ekim 2020, Perşembe - 20:02
Kahveciler Federasyonu'ndan Cumhurbaşkanı'na çağrı

Ankara Kahveciler Federasyonu Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, Ankara Masası özel yayınında Gökhan Gökyıldırım’ın sorularını yanıtladı.

Kahvehanelerin koronavirüs döneminde yaşadığı zorlukların konuşulduğu programda, Federasyon Başkanı İsa Güven çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İsa Güven, kahvehanelerin her türlü tedbiri aldığını ve açılabileceğini belirtirken “Kahvehaneler, ucuz eğlence merkezleridir 1-1 buçuk liraya çay satıyoruz, 2 lira o kağıtların maliyeti 4 lira.Çayı, 2 lira yaparız hiçbir maliyeti olmaz. Bunu böyle o kadar abartmanın da hiçbir anlamı yok ama ne yazık ki bizim gazeteci meslektaşlarımız da buradan da onlara da selam söylüyorum, isimlerini de belirtmeyim Twitter’dan onlara da yazılarımızı da yazdık.” Diye konuştu.

“Cumhurbaşkanımızın iki dudağı arasında kalmış”

Duygusal bir konuşma yaparak Cumhurbaşkanı’na seslenen İsa Güven “Allah Turgut Özal Cumhurbaşkanımıza da rahmet etsin, bir orta direk diyor. Bizim orta direk çöktü. Zengin zengin oldu, fakir de fakir oldu. Bu kahveci esnafının bu kadar yıpranmasına artık gözümüz kulağımız Sayın Cumhurbaşkanımızın iki dudağı arasında kalmış. Ne olursun Sayın Cumhurbaşkanım size çağrı yapıyorum size bir kahve ikram edelim. Bir kahvehanede sizi ağırlayalım bir kahvenin 40 yıl hatırı var da 500 yıllık bu kültürümüzün bu kahvecilerin bu feryad eden İsa Güven’in hiç mi hatrı yok.” İfadelerini kullandı.

İşte o röportajın tamamı;

Ankara'da kaç kahvehane var kaçı size bağlı, özellikle kaç aile, bu meslekler(…)

şimdi Ankara’da bize bağlı 1500 tane kahvehane var. Bununla ilgili Türkiye genelini de anlatmak istiyorum size. Ankara'da 1500, ama bize 10.000’e yakın kahvehane var bize kayıtlı olarak 1500. Ticaret Odası üyesi var, şirketler var, toplamında, Ankara'da 10.000’e yakın kahvehane var. 10.000’e yakın kahvehane var, Türkiye geneline gelince bizim esnaf ve zanaatkarın da bir şablonu olarak kahvecileri size anlatayım.

Bizim kahveciler Federasyonu'na bağlı 114 tane meslek odamız var, buradan da tüm ekran başında oda başkanları, esnaf ve zanaatkar üyeleri, bizi izliyor oda başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Kahveciler Federasyonu'na bağlı. 110.000 esnaf var, Kahveciler, Türkiye genelinde  tüm esnaflarımıza biz buradan selam edelim tabi tüm esnaflarımıza meslektaşlarımıza saygı ve hürmetler sunuyorum.

Biliyorum. 7-8 aydır kahveci esnafı zor günler geçiriyor. Evet. şuanda kahvehaneler açık ama herhangi bir oyun oynanamıyor galiba. şu son durumda bir başlayalım yani şu anda, kahvehanelerde nasıl çalışıyor sistem ?

Şimdi Gökhan bey, kahvehaneler biliyorsunuz bu kovid’den dolayı. 16 Mart'tan itibaren tüm iş yerlerimiz kapandı, kahvehanelerde kapandı. 1 Haziran'dan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a da burada huzurlarınızda çok teşekkür ederim.

 Bizim kahvehanelerimiz açıldı ama ne yazık ki iki gün sonra İçişleri Bakanlığı tarafından bir genelge geldi. Kahvehanelerde tavla okey oyunlar oynamadığı için bizim kahvehaneler otomatik açık ama kapalı, esnaf geliyor. Tavla var mı yok okey var mı yok kağıt var mı yok ben sizin kahvehanenize  niye geleyim diyor böyle. 8 aydır olağanüstü bir durumdan geçiyoruz ve zor şartlar altında, Kahveciler, imdat diyor

Kahveler, açık ama oyun oynanmıyor, Sayın kılıçdaroğlu, muhalefet lideri şöyle bir demeci vardı, her oyunda ayrı deste açılsın. demişti, bu müşteri potansiyeli açısından belki bir şey katar ama. Esnaf açısından sıkıntılı bir sürece neden olur mu

Şimdi bununla ilgili tabii ki ben tüm siyasi parti genel başkanlarının hepsini ziyaret ettim.Sayın Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı da ziyaret ettim, bizim tabii ki Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemiş olduğu üç kural vardı biliyorsun. Maske, mesafe,temizlik, hijyen. Biz Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na da bunu söyledik ve buna biz bir şey de ekledik. Sıfır kağıt dedik sayın Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da buradan çok teşekkür ediyorum bizi gündeme getirdi. Reklamın iyisi kötüsü olmaz ve bizim 8 aydır gece gündüz kahvecileri savunuyor.

 Biz teşekkür ediyoruz ama ne yazık ki çok eleştiri aldı o projeyi sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na sunan biziz. Biz hiçbir zaman çıktığımız yolda insanları da satmayız peki, ekonomik anlamda şimdi o konuya da gelelim

-sıkıntı olabilir mi-,

 Hayır hiçbir sıkıntı olmaz bizim tabii ki Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, onu açıkladı ama sadece kağıt dedi. Dezenfektelerimizi,okeylerimizi yaptırabilirdik. Maske deseydi belki tamamen bir bütün olurdu ama tabii ki, basın medya, oradan cımbızla, onu aldı. Vay Kemal Bey'le dalga geçtiler yok, oyun bilmiyormuş oyun oynamasını bilmiyormuş Kemal bey gerçekten esnaf ve zanaatkara her zaman yanında oldu. Kahveci, esnafının sesi oldu, onun bize maliyeti olmaz bizim kahvehaneler, ucuz eğlence merkezleridir 1-1 buçuk liraya çay satıyoruz, 2 lira o kağıtların maliyeti 4 lira.Çayı, 2 lira yaparız hiçbir maliyeti olmaz. Bunu böyle o kadar abartmanın da hiçbir anlamı yok ama ne yazık ki bizim gazeteci meslektaşlarımız da buradan da onlara da selam söylüyorum, isimlerini de belirtmeyim Twitter’dan onlara da yazılarımızı da yazdık.

 Aş,işi,ekmek, biz ekmek peşindeyiz, kahveciler ile alay edilmesin, hiçbir siyasi parti genel başkanlarıyla, alay edilmesin, kahveci kahveciliğini yapacak Genel Başkan, Genel Başkanlığını  yapacak. Gazeteci meslektaşın da işini yapacak böyle oturup da burada ahkam da kesmeyecek. Üyelerinizden topladığınız veri var mı yani, özellikle bu pandemi sürecinde, esnafımız neler çekiyor. nasıl sıkıntılar yaşıyor veya kapatan üyeleriniz oldu mu şimdi bu konuda Tabiki, pandemi süreci boyunca gerçekten.

 Esnaf çok zor günler geçirdi bugün 8 ay ayın biri geldi mi, 8 ay oldu biz perişan olduk. Tabii ki bütün mal sahipleri bizi olağanüstü bunalttı.

 –dükkan sahipleri-,

tabi tabi mal sahipleri bizi olağanüstü bunalttı. Ben bununla ilgili dedim ki bir öneri getirdim. Bunun iki kirasını, Türkiye  Büyük Millet Meclisinden bir kanun çıkarın iki kirasını biz ödeyelim. iki kirasını mal sahipleri, ödesin, iki kirasını da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmasını arz ve teklif ettik.

Ama ne yazık ki henüz daha bir cevap alamadım şimdi bizim biliyorsunuz. 25 milyar nakit 25 de kredi kartı kullandık. Bizim 3 ay bunu ertelediler 6 ay geldi bizim 8 aydır iş yerlerimiz kapalı, şimdi biz bunun ödemesini yapamıyoruz. şimdi 25 milyarın 6 ay sonra ödemesi 5 milyar lira, şimdi bu çektiğimiz, parada aylık 3 lira, Bizim Mutfak masraflarımızı karşıladı. 7- 14- 21 Bizim para bitti biz bunu nereden ödeyeceğiz elektriklerimiz birikti sular birikti, vergiler birikti stopaj birikti bir an önce buradan yetkililere sesleniyorum , kahveci esnafı gerçekten zor durumda kahvehaneleri artık hor görmeyin. Kahvehanelere elinizi uzatın.

 Seçim zamanı değil. geçim zamanı tüm milletvekillerini, tüm siyasi parti genel başkanlarını yanımızda görmek isteriz.

-evet-

Ben özellikle kahvehanelerdeki, hijyen tedbirlerine yönelik neler yapıldığını öğrenmek istiyorum, şu anda neler yapılıyor- şimdi kahvehanelerde, tabii ki. geliyor vatandaş zaten bizim kahvehanelere müşteri gelmiyor ama açık. günlük 10 çay, 5 çay satıyorum gelir gelmez. ateş, ölçüm aletimiz var ölçüyoruz  maskesi, yoksa maskesiz almıyoruz. Her oyunlarımız için, zaten oyunlar yasak bize gelen insanları. hoş geldin diyoruz. dezenfektanını  yaptırıyoruz, kontrolünü yaptırıyoruz, ateşi düşük-yüksekse, sağlık ocakları'na bildiriyoruz, hemen telefon açıyoruz, böyle. insanları. Geri göndermiyoruz bizim kahvehaneler irfan ve kültür yuvasıdır ama ne yazık ki bizim kahvehaneleri halen öcü olarak görüyorlar  bizim kahvehaneler, gerçekten Osmanlı İmparatorluğundan gelen bir kıraathane, kültürümüzün de 500 yıllık bir kültüründe ölmesine de, bizim gönlümüz razı olmaz.

-önümüzde kış mevsimi var, havalar yavaş yavaş soğuyor.Bu kış mevsiminin gelmesiyle birlikte pandemi sürecinde daha fazla bir yayılım olmasına karşın, nasıl tedbirler alınabilir, özellikle kahvehanelerde

Şimdi efendim zaten bizim kahvehanelerde Her türlü önlem alınıyor, bugün insanlar parkta oturuyor değil mi efendim bunları kim kontrol ediyor. Kim bunları ölçüyor, sokakta gezen çok ama bizim kahvehanelerde her gün kontrol altında biz onlara daha iyi bakarız. şimdi bu an için kahveciler zaten kapalı. kış sezonu geleceğini düşünüyoruz biz zaten. üç kurala uyuyoruz ve müşterilerimizi de bekliyoruz yeter ki bizim kahvehanelerimiz açın, şimdi sadece. Bu kovıd-19 , bu sadece kahvecilerden mi bulaşıyor. Buradan. Bilim Kurulu'na da seslenmek istiyorum. şimdi burada Bilim Kurulu, bizim görüşlerimizi, alsın Halk otobüsleri, tıklım tıklım. AVM'ler, tıklım tıklım. uçaklar. tıklım tıklım, hastaneler, tıklım tıklım, süper marketler tıklım tıklım Kahveci'ye gelen de Kovıd, Ben hani daha henüz bunu anlamadım. Ve anlamakta istemiyorlar. Diyorum ki ya bizim kahvehaneleri bu kadar niye bu kadar zorluyorsun tamam bizim kahvehaneleri açmıyorsunuz çıkın artık Türkiye Cumhuriyeti'ne kahvecilik yaptırmayın deyin, bizde ona göre, başka meslek yapalım ben her gün 15 20 tane. Esnaf ziyareti yapıyorum, geçen gün Keçiören'de esnaf ziyareti yaptım.Bir tane vatandaş, meslektaşım. Abi dedi. 8 ayda 150 milyar lira nakit param vardı, param gitti. Kahvelerde açılmadı. Mal sahibine götürüp anahtarı teslim edeceğiz, şimdi ben 55 yaşındayım Gökhan bey.Ben 55 senedir kahvecilik yapıyorum. Buradan. nafakamı kazanıyorum ve bizim yanımızda 2 kişi 3 kişi çalışıyordu bunlar da mağdur oldu. Ben şimdi götüreceğim, mal sahibine anahtarı teslim edeceğim. Ne kadar içler acısı. Bunlar bizi son derece. üzdü. Ben 8 aydır gece ve gündüz olağanüstü çalışma yaptım. Niçin çalışma yapıyorum. ekmeğim için. esnafım için. Ben esnaf temsilcisiyim bunları konuşmayalım Gökhan bey artık konuşan Türkiye üreten Türkiye, bizde bunu yapıyoruz, başka bir şey yaptığımız yok. Evet. geçtiğimiz günlerde Sayın İçişleri Bakanımıza, ziyarette bulundunuz orada ne gibi görüşme sağlandı devlet, özellikle kahvehanecilere  nasıl bir destekte bulunacak siz ne gibi taleplerinizi ilettiniz Sayın Bakanımıza.şimdi tabii ki. Sayın İçişleri Bakanımıza, Bakanımıza da buradan çok teşekkür ediyorum. Nazik karşıladı bizi çok teşekkür ediyorum, buyurun dedi. Ne gelişti konuşmalarımızı yaptık dedim ki efendim, aynı şekilde ya bizim kahvehaneleri açın yada bize yardım edin, yardım bekliyoruz ama dün 3 pilot bölge belirlendi. Ankara İstanbul İzmir bu çalışmanın içinde bende varım. Bir yardım yapılacak Avrupa projesinden, bunu Aile ve Sosyal Bakanlığı tarafından yürütülecek, şimdi bakalım oradaki tabii ki daha dün geldi incelemedim ne var, bu şartlar nasıldır? Kaç, esnafımıza bu yardımı yapacağız, netlik kazanmadı, buradan da tabii ki Sayın İçişleri Bakanımıza da çok teşekkür ediyorum, olağanüstü çalışmalar yapıyor. Ama ne olursun, bizim Kahvehanelerimizi açın artık. Dayanacak gücümüz kalmadı, bıçak kemiğe dayandı, inanın ki Türkiye'nin her yerinden beni arıyorlar. Ben Ankara başkent oda başkanı olduğum için. Biraz da gazeteci meslektaşınız olduğum için. Beni arıyorlar Başkanım bize imdat diyor.

Valla ben şahidim, biraz önce yayın öncesi sohbet ederken, telefonunuzun hiç durmadığını gördüm çok yoğun bir temasınız var. Muazzam da bir iletişiminiz var ben bir yandan siyasetçilerimiz de çok ciddi bir temasınızın olduğunu gördüm, bir yandan da üyelerinizle esnaflarla.  Bu yakın temasın herhalde, esnafımıza çok ciddi katkıları olacaktır diye düşünüyorum.

Şimdi gerçekten ben bu gücü önce Cenabı Allah sonra, esnafımdan alıyorum, esnaf beni yalnız bırakmadı. Bana diyorlar ki sen bu gücü nereden alıyorsun, Cenabı Allahtan. Bizi yaradan var. Ve bizi seçen bir kesim var. Esnaf ve zanaatkar bu ülkenin bel kemiğidir, omurgasıdır çimentosudur ve orta direğidir. Allah Turgut Özal Cumhurbaşkanımıza da rahmet etsin, bir orta direk diyor. Bizim orta direk çöktü. Zengin zengin oldu, fakir de fakir oldu. Bu kahveci esnafının bu kadar yıpranmasına artık gözümüz kulağımız Sayın Cumhurbaşkanımızın iki dudağı arasında kalmış. Ne olursun Sayın Cumhurbaşkanım size çağrı yapıyorum size bir kahve ikram edelim. Bir kahvehanede sizi ağırlayalım bir kahvenin 40 yıl hatırı var da 500 yıllık bu kültürümüzün bu kahvecilerin bu feryad eden İsa Güven’in hiç mi hatrı yok.

Hatır olmaması mümkün değil, bizim başımızın üstünde yeriniz var. Bize konuk olduğunuz için çok mutluyuz, sizinle birlikte bu yayın yapmak bizim için çok önemliydi, çok sağ olun. Ben özellikle şunu konuşmak istiyorum kahvehanelerimizde işletmecilerimizin şu ana kadar aldığımız bilgiler de koronavirüse yakalanan esnafımız var mı bu konuda bir bilgi var mı elinizde?

Bununla ilgili bizim Ankara’da intikal eden iki tane meslektaşım, Allah rahmet etsin. 2 tanesini ben şahit oldum. Biri. 43 yaşındaydı, biride 55 yaşındaydı tabiki bu Covid 19 vardır. Kim yok diyorsa yalan konuşuyor, hatta benim kendi akrabalarımda yakınlarımda, çocuklarımda da oldu. Ama. gerçekten bunun önlemi alınabilir, şimdi bu Covid 19 devam edecek ama. Ne zaman biteceğini bilmiyoruz. 3 ay mı sürer. 3 yıl mı sürer 6 ay mı sürer, aşı daha bulunmadı. Bekliyoruz, bu Covid 19 da aynı bir grip gibi bunu herkes yaşayacak artık biz bunla vücudumuzda yaşayacağız, bunun önlemlerini alacağız, bunun tedbirlerini alacağız. bizi Covid 19  öldürmeyecek bizi açlık öldürecek,

Evet haklısınız sayın Sağlık Bakanımızın açıklamalarını biz her gün yayınlıyoruz, canlı yayınlarımızda sayın Bakan'ın özellikle bu maske, mesafe konusundaki hijyen konusundaki titizliğini aslında esnafımızın da gösterdiğini görüyoruz bu önemli. Dolayısıyla hani buradan baktığınızda aslında, esnaflarımızın bu konuda ne kadar titiz oldukları ortaya çıkmış oluyor.

Şimdi Gökhan Bey bununla ilgili sağ olsun İçişler Bakanımız, genelge, yarın yine 81 ilde Kaymakam bey, Vali Bey, esnaf odaları, biz birlikte denetim yapıyoruz. Biz her zaman esnaf ve zaanatkar devletinin hükümetinin her zaman yanında oldu, dün oldu, bugün de olacak. Devlet baba, esnaf ve zaanatkarı koruyor ve kollayıcı tedbirler alır. Ama burada bir sıkıntı olduğu anayasanın 173. maddesi diyor ki esnaf ve zanaatkar korunur ve kollanır ama ne yazık ki biz kollanamadık. Bir an önce Anayasanın 173. maddesini çalıştıralım meclis açıldı biran önce tüm pandemiden etkilenen esnaf ve zanaatkara özellikle de kahveciye bizim kantinlerimizde aynı durumda, bugün bizim servis araçlarımız da okullar açık, onlar da aynı durumda. Zaten bizim esnafımız zor şartlarla geçiniyordu. Biran önce bize can suyu verilmesi lazım. Bize hibe kredileri verilmesi lazım borç borçla ödenmez, bize uzun vadeli bir kredi ve biran önce bugünden itibaren bizim bu gelen ödemelerimizin ertelenmesi lazım. Çok zor durumdayız.

 Zaten bildiğim kadarıyla çok yakın bir zamanda bir torba kanun çıkacak galiba, torba kanun, şuan hazırlıkları yapılıyor, mecliste, sizde takip ediyorsunuzdur.

Şimdi ben onları takip ediyorum ama ne olursunuz bu yasalar çıktığı zaman esnaf ve zaanatkarın görüşleri alınsın. Şimdi yasa çıktıktan sonra biz durmadan mahkemelerle uğraşmayalım Tabii ki burada esnaf ve zanaatkarlar Genel Müdürümüz Necmettin Erkan'a da huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. iyi bir genel müdürümüz var, olağanüstü çalışıyor ama daha da çok çalışmamız lazım. Gerçekten küçük esnaf ve zanatkar zor şartlarla ayakta kalıyor.

Bizim telefonlarımız susmuyor En kötü şartlarla, bazen böyle ekran başlarında anlatıyorum diyorum, günde 300 - 500 telefon alıyorum diyorum ki bazı arkadaşlar diyor ya bu İsa Güven atıyor.

Hayır ben şahit oldum yayın öncesi beraberdik biraz önce gördüm telefonlarınızı

Ben hayatımda hiç yalan konuşmadım, yalan konuşanı da sevmem. Bu ülkeyi bir yere götüren basın, gerçek basın. Dürüst basın.

Buradan Sayın biliyorsunuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de bir sözünü hatırlatmak istiyorum. Nur içinde yatsın atam. Diyordu ki beni Türk hekimlerine emanet edin diyordu ben de diyorum ki beni gerçek basına emanet edin. Artık konuşalım gerçekleri konuşalım. Biz başka ülkeler gibi değiliz. Bugün tabii ki, olağanüstü dünyada olan sıkıntılar bizim ülkemizde de var yok demiyorum. Ama hep birlikte biz başaracağız, buradan muhalefetiyle, iktidarıyla hep birlikte sivil toplum örgütü ile esnafıyla memuruyla köylüsüyle hep bütün olmak zorundayız. Başka gidecek Türkiye Cumhuriyeti yoktur. Dört mevsim yaşayan ülke Türkiye'dir. Ben biliyorsun araştırmacıyım, Almanya, Hollanda Belçika, İsrail, her yeri araştırdım. Ben dersime çalışarak geliyorum. Ben bu mesleğe başladığım zaman. 13 yaşından beri kahvecilik yapıyorum, kahvecilikten de gurur duyuyorum. Ben elimde askı nasıl çay satıldığını nasıl hep hayal ederdim, diyordum ki acaba? Bu kahvecilerin bir gün yazarı olabilir miydim, bu kahvecilerin bir gün sözcüsü olabilir miydim? Cenabı Allah'a binlerce şükürler olsun. Bu kahveciler esnafı, beni şair yaptı, beni başkan yaptı, beni yazar yaptı, beni gazeteci yaptı. Ben ayna gazetesinin imtiyaz sahibiyim biliyorsunuz uluslararası Gazeteciler cemiyetinde Genel başkan yardımcısıyım biz bu yeni kurduk biliyorsunuz bu Türkiye genelinde öncelikle Hatay açacağız, İstanbul açacağız, buradan da Genel Başkanımız Sayın Ahmet Öz'e huzurlarınızda çok teşekkür ederim. Zafer ekip çalışmasıyla kazanılır. Başarılı insanı takdir et. başarısız insanı yerinde tutma. Bir gün kapılıp da yetkili, insanların önü kapanmasın İsa Güven'in hep önü tıkandı ama artık İsa Güven’in önü açık.

http://www.ankaramasasi.com/haber/256842/kahveciler-federasyonundan-cumhurbaskanina-cagri
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.