İş yerlerinde hangi tedbirler alınmalı?

Ankara Masası
|
28 Mart 2020, Cumartesi - 16:55
İş yerlerinde hangi tedbirler alınmalı?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koronavirüsü ile mücadele kapsamında iş yerlerinde alınması gereken tedbirleri açıkladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce yayımlanan klavuzda, iş yerlerinde alınması gereken tedbirler belirtildi.

Servis araçlarından seyahatlere, iş yerine giriş-çıkışlardan çalışma ortamı ve yemekhanelere kadar koronavirüsle mücadelede alınması gereken tüm önlemlerin yer aldığı kılavuzda, görevlilerin önce kendini korumasının, kişisel hijyen ve koruyucu donanımları kullanmayı ihmal etmemesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.

SERVİS ARAÇLARI

Servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizlik ve hijyeninin sık aralıklarla sağlanması, servis kullanan çalışanların araç içerisindeki yüzeylere temasının mümkün olduğunca azaltılması, araçların taşıma kapasitesinin sosyal mesafe göz önüne alınarak planlanması, araç girişlerine el dezenfektanları konulması, seyahat süresince şoför ve tüm yolcuların cerrahi maske takmaları işverenlere önerilecek.

İŞ YERLERİNE GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR

İş yerine giriş ve çıkışlarda kullanılacak hijyen malzemelerinin konulmasına yönelik düzenlemeler de yapılacak. Temas yolu ile geçiş kontrol sistemi bulunan iş yerlerinde bulaşma riskine karşı temassız sistemlerin kullanılması veya geçici süreyle bu sistemlerin kullanılmaması için işverenlere öneri sunulacak.

Sosyal mesafe kuralına uygun geçiş işaretlemeleri yapılarak mesafenin korunması, yığılma ve kalabalıklaşmanın önlenmesi istenecek. Ayrıca çalışanların işe girişlerinde temassız ateş ölçer ile ateşlerinin ölçülmesi sağlanacak. Ateş, öksürük, nefes darlığı ve benzeri şikayeti olan çalışanlar iş yeri sağlık personeline, bulunmaması durumunda doğrudan sağlık kuruluşlarına yönlendirilecek.

KLAVYE VE ORTAK TELEFONLAR

Kılavuza göre, iş yerlerinde bilgisayar klavyeleri, ortak telefon, diyafon, mikrofon gibi kullanılan tüm araçlar farklı kullanıcılar tarafından kullanıldıkça sık aralıklarla dezenfekte edilecek.

SU SEBİLLERİ VE ÇAY MAKİNELERİ

Çalışma ortamlarına yeterli sayıda elle temas edilmesine gerek duyulmayan çöp kutularının yerleştirilmesi, tuvalet, banyo ve lavabolarda yeterli miktarda kişisel hijyen malzemesinin bulundurulması, iş elbiseleri ile harici elbiselerin temasını önlemek için ayrı yerlerde saklanabilmesine yönelik gerekli düzenlemelerin yapılması, ortak kullanım alanındaki su sebilleri ve çay makinelerinin mümkün olduğunca kullanılmaması, çalışanlara kapalı şişelerde su temin edilmesi de yer alıyor.

YEMEKHANELER

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce yayımlanan klavuzda, yemekhane ve dinlenme alanlarında sosyal mesafe ve hijyen kuralları göz önünde bulundurularak, sıra ve masa düzeninin uygun şekilde ayarlanması gerektiğine yer verildi. Yiyecek ve içeceklerin tek kullanımlık kumanya şeklinde dağıtılması gerektiğinin belirtildiği klavuzda, yemekhane ve dinlenme alanlarının da sık aralıklarla dezenfekte edilmesi önerisinde bulunuldu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2957/is-yerlerinde-hangi-tedbirler-alinmali
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.