Eşeklerde insan beynini manipüle eden parazit bulundu

İsrailli bilim insanları, eşeklerde iki tehlikeli parazit tespit etti. Toxoplasma gondii ve Neospora ismi verilen parazitlerden, Toxoplasma gondii, insanlarda nörolojik etkiler bırakırken, hamile kadınlarda da düşük riski yaratıyor.
Zeliha Demirci
|
02 Kasım 2020, Pazartesi - 19:06
Eşeklerde insan beynini manipüle eden parazit bulundu

İsrailli bilim insanları, eşeklerde Toxoplasma gondii ve Neospora isimli iki tehlikeli parazit tespit etti. Kedi ve köpekler başta olmak üzere çeşitli hayvan türlerinde yaşayan bu parazitlerden Toxoplasma gondii, insanlarda nörolojik etkiler bırakırken, hamile kadınlarda da düşük riski yaratıyor.

Farelerden kedilere bulaşan bu parazit, insanlara doğrudan temasla değil, hayvan dışkılarına temas gibi yollarla bulaşıyor. Beyin manipülasyonuna neden olduğu düşünülen bu paraziti taşıyan insanların, iş hayatında veya gündelik yaşantısında risk almaya daha eğilimli olduğunu gösteren araştırmalar bulunuyor. Üstelik dünya nüfusunun en az üçte birinin bu parazitin neden olduğu toksoplazmoz enfeksiyonuna yakalandığı tahmin ediliyor.

Araştırmayı gerçekleştiren Kudüs İbrani Üniversitesi’nden Sharon Tirosh-Levy ve meslektaşları, bu paraziti araştırmak için toplam 98 eşeği inceledi. Eşeklerin yarısı İsrail’deki hayvan barınaklarında, diğer yarısı ise Filistin yönetiminde yaşıyor. Kısa bir süre önce Animals dergisinde yayımlanan incelemeler sonucunda eşeklerin yüzde 94'ünde T. gondii, yüzde 70'inde ise Neospora antikorları bulundu.

Araştırmacılar konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:  “Bölgedeki eşeklerin Toxoplasma gondii ve Neospora parazitlerine maruz kaldığını ilk kez gördük. Eşekler bu iki parazite, diğer türlere göre daha fazla sahip. Bu, hayvancılık koşullarının kötü olmasından kaynaklanıyor olabilir.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/325903/eseklerde-insan-beynini-manipule-eden-parazit-bulundu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.