Milî uydu “Rasat” 9’uncu yılını dolduruyor

Ankara Masası
|
08 Nisan 2020, Çarşamba - 17:58
Milî uydu “Rasat” 9’uncu yılını dolduruyor

TÜBİTAK Uzay tarafından tasarlanıp üretilen Türkiye’nin ilk yerli gözlem uydusu “Rasat”, uzaydaki 9 yılını dolduruyor.

Dünya'nın çevresindeki yörüngesini 98 dakikada tamamlayan Türkiye’nin ilk yerli gözlem uydusu Rasat, 24 saatte 14 tur atıyor. Rusya’dan Dünya’nın 700 kilometre uzaklığındaki yörüngesine 17 Ağustos 2011 tarihinde fırlatılan Rasat, 4 ay sonra uzaydaki 9 yılını dolduruyor.

Rasat'ın tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen, 9 yıldır başarıyla çalışarak dünya yörüngesinde 42 binin üzerinde tur atıp, 2 bin 800'ün üzerinde görüntüleme görevini başarı ile gerçekleştirdi. Böylece Rasat, Türk mühendislerin uzay ortamına uzun süre dayanan ürün geliştirebildiğini ispatlamış oldu.

Rasat, hiçbir sınırlama olmadan dünyanın her yerinden görüntü alabiliyor ve bu görüntüleri TÜBİTAK Uzay'da bulunan yer istasyonuna iletiyor.

Yetkililer, uydunun görev süresince Dünya üzerinde 15 milyon kilometrekareden fazla bir alanı tarayarak görüntüleme görevi gerçekleştirdiğini açıkladı. Rasat sayesinde barajlardaki su çekilmesi ile yeni inşaat yapılaşmalarının uzaydan görüntülenebildiği öğrenildi. Ayrıca büyük yangınlardan yanardağ patlamalarına, selin oluşturduğu görüntülerden yeryüzünün eşsiz doğal manzaralarına kadar birçok görüntünün yüksek çözünürlüklü kameralara kaydedildiği belirtildi.

   DÜNYA'NIN DÖRT BİR YANINDAN EŞSİZ GÖRÜNTÜLER

  Rasat uydusu tarafından KKTC’de Beşparmak Dağları'ndaki Türk bayrağı motifi Dünya’dan 700 kilometre uzaklıktan görüntülendi. Madagaskar'ın Bombeotoke Körfezi’nde çekilen görüntülerde de doğanın eşsiz güzelliği gözler önüne serildi.

İstanbul Boğazı'ndan kaydedilen görüntülerde ise boğazdaki alglerin renk değiştirmesi nedeniyle gerçekleşen renk cümbüşü ortaya çıktı. Çanakkale Boğazı’nda çekilen görüntülerde ise kanola tarlalarının sarı görüntüsü net bir şekilde farkediliyor. İstanbul Havalimanı’nın inşa süreçleri de uzaydan, Rasat tarafından kaydedildi.

Sicilya’da bulunan Etna Yanardağı, 4 Aralık 2017 tarihinde Amerika’nın Kaliforniya Eyaleti’nin birkaç noktasında birden başlayan orman yangınları, Dubai Dünya ve Palmiye Adaları, St. Petersburg gibi birçok yerin çekilen görüntüleri yayınlandı.

RASAT NASIL ÇALIŞIYOR?

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde üretilen ve uzayda 9 yılını dolduracak olan Rasat Araştırma Uydusu, Güneş’e eş zamanlı dairesel yörüngesinde 700 kilometre irtifada uçarak görevini gerçekleştiriyor. Uydu, 7.5 metre pankromatik, 15 metre çok bantlı uzamsal çözünürlükte (pushbroom) kamerası ile görüntüler elde ediyor. Kullanım ömrü 3 yıl olarak tasarlanan Rasat, 30 kilometrelik şerit genişliği ile 960 kilometre uzunluğunda şeridi görüntüleyebiliyor. Uydunun kutupsal yörüngesi sebebiyle Dünya’nın her yerinden görüntü alınabiliyor. TÜBİTAK Uzay tesislerinde bulunan yer istasyonundan kontrol edilen uydu, günde 4 kez Türkiye üzerinden geçiyor. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/4344/mili-uydu-rasat-9uncu-yilini-dolduruyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.