Bakan Koca aşı çalışmalarının başlayacağı tarihi açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de uygulanacak Çin aşısının etkisinden emin olduklarını açıkladı. Toplu aşılamanın pazartesi günü başlayacağı belirtildi.
Ankara Masası
|
24 Aralık 2020, Perşembe - 19:30
Bakan Koca aşı çalışmalarının başlayacağı tarihi açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu sonrası yaptığı açıklamada Çin'den tedarik edilecek aşının Türk insanında etkili olduğunu açıkladı.

Bakan Koca açıklamasında aşıların pazar gecesi yola çıkacağını duyurdu.

Ayrıca aşının etkisinin yüzde 91.25 olarak açıklandı.

"Birinci aşamada 9 milyon kişi aşılanacak"

Pazartesinden itibaren aşılamanın başlayacağını duyuran Koca "Pazartesi günü itibariyle Türkiye'de aşıların olacağını söyledim. Bilim Kurulumuz geniş bir çalışma yaptı, bir strateji hazırlandı. Bu stratejide ilk planda sağlık çalışanları olmak üzere yapılmıştı. Öncelikle sağlık çalışanlarımızdan başlamış olacağız. Birinci aşamada 9 milyona yakın kişinin aşı olacağını söyleyebilirim. Şubat sonuna kadar elimizde olmasını sözleşme gereği düşündüğümüz 50 milyon aşı olması gerektiğini söylemiştim. Biz mümkün mertebe daha kısa bir zaman diliminde, en geç nisan olmak üzere, yaygın, ilk 2 hatta 3'üncü aşamada olan kişileri aşılamayı hedefliyoruz." dedi.

"Aşı Türkiye'nin her tarafında yapabilir"

Günd 2 milyon aşının yapılabileceğini ifaden Koca "Bu aşılamayı yaparken de özellikle birinci basamak sağlık hizmetlerimizin güçlü olduğunu biliyoruz. Aile sağlığı merkezlerimiz ve hastanelerimiz bu aşılama için kullanılmış olacak. Bu anlamda aynı anda yaygın şekilde Türkiye'nin her tarafında yapabilir olacağız. Günde 1,5 hatta 2 milyona kadar aşıyı yapma imkanımızın olduğunu söylemek istiyorum."diye konuştu.

Bakan Koca açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

Neden inaktif aşı tercih edildi?

Bugün en çok merak ettiğiniz konunun aşı olduğunu biliyorum. Her geçen gün aşıyla ilgili yeni ve eksik veya asılsız haberler yayılmaktadır. İnaktif aşı bilinen en kadim aşı yöntemidir. En basit ifadeyle, virüs uygun ortamalrda çoğaltıldıktan sonra öldürülerek onu tanıması için vücuda enjekte edilmesi yöntemidir. İnaktif aşılar çocukluk çağı aşılarında kullandığımız aşı türleridir. Bu daha önce tecrübe ettiğimiz ve faydasından emin olduğumuz bir yöntemdir, temel bir kaidedir. Ayrıca ülkemizde devam eden aşı çalışmalarından önde giden 3 tanesi inaktif aşılardır. Bu önemli ve değerlidir. En çok merak edilen konulardan biri de aşının ne zaman geleceği sorusu. Başından beri Türkiye'de klinik çalışması olan, kendi insanımızda etkisi gösterilmiş bir aşıyı kullanmak istediğimizi beyan ettik. İnaktif aşının ülkemizdeki Faz 3 klinik çalışması başarıyla sürmektedir. Vaka sayılarının yüksek olduğu günlerde çalışmamda çok hızlı sürmekteydi. Bu durumda ülkede çok vaka varken çalışma daha hızlı ilerlemektedir. Bu sonuçları elde etmeyi bekledik. Vaka sayıları aldığımız tedbirlerle hızla azalınca klinik çalışmada yavaşlamış oldu. Acil kullanım onayına temel teşkil edecek veriler, bağımsız değerlendirme kurumu tarafından değerlendirilerek iletilmiştir. Bilim Kurulumuzun değerlendirmeleriyle aşının ülkemizde kullanılması konusunda kendi insanımızda gösterdiği etkiden emin olduk. Aşının Türk insanında etkili ve güvenilir olduğundan eminiz. 

"Çin onay işlemlerini tamamladı"

"Bu güzel haberi yeni bir haber ile süslemek isterim. Çin makamları da Türkiye'ye gönderilecek olan aşı dozları için onay işlemlerini tamamladılar. Üreticilerin deposunda bekleyen depolarımız pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkıyor. Bir yılı çok yorucu ve yıpratıcı şekilde geçirdik. İnanıyorum ki bugün millet olarak bu darlık zamanından genişlik günlerine geçişimizin habercisi olacak. Bu güzel haberlerin milletimiz için, insanlık için hayırlara vesile olmasını dilerim.

http://www.ankaramasasi.com/haber/467923/bakan-koca-asi-calismalarinin-baslayacagi-tarihi-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.