Ankara'da dolmuş fiyatlarına zam geliyor

Ankara'da, Minibüsçüler Odası ile esnaf arasında yapılacak görüşmelerin ardından minibüs fiyatlarına yüzde 13 ila 15 oranında zam yapılması bekleniyor.
Büşra Bayrak
|
12 Ocak 2021, Salı - 19:13
Ankara'da dolmuş fiyatlarına zam geliyor

Geçtiğimiz aylarda Ankara’da taksilere zam yapılmasının ardından 'Dolmuş ücretlerine de bir zam yapılacak mı?' sorusu akıllara geldi.

Ankara Masası'nın edindiği bilgiye göre, henüz resmi bir açıklama yapılmasa da Ankara’daki dolmuşlara yüzde 13 ila yüzde 15 oranında bir zam yapılması bekleniyor.

Ankara Minibüsçüler Odası ile şoförler arasında yapılan istişarelerde zam düşüncesi üzerinde görüş birliği sağlandığı ancak henüz resmi bir müracaat gerçekleştirilmediği öğrenildi.

Bu kapsamda Çayyolu – Sıhhiye hattı esnafından Muttalip Koca zam konusundaki şoförlerin beklentilerini anlattı.

 "İşimiz yüzde 70 oranında azaldı"

 Ankara’daki dolmuş fiyatlarının şuanda uzun hatlarda 4 TL olduğunu indi bindi de ise 3.50 TL uygulandığını belirten Koca, “Bizim esnaf olarak da beklentimiz şu; takdir edersiniz ki pandemi sürecindeyiz işimiz yüzde 70 oranında azaldı. Normal zamanlarda koltuk sayımızı bile artık dolduramıyoruz. Buna keza olarak da mazot fiyatlarındaki artış olsun yedek parça fiyatlarındaki artış olsun özellikle en çok kullandığımız balatalarımız olsun bunların hepsi yüzde yüzün üzerinde zamlandı. Bu da bize ister istemez ayrı bir külfet oluşturuyor. Esnaf şuan ki pozisyonda aracını bile değiştiremiyor. İstiyoruz ki sıfır araçlarla hizmet verelim daha konforlu araçlarla hizmet verelim. Ama onlar bile fahiş fiyatlarda esnafın gücü yetmiyor. Yetmediği içinde esnaf doğal olarak zam bekleyişi içerisinde. Şöyle bir bekleyiş içerisindeyiz otobüslerle eşit olsun. Mesela şuan otobüsler 3.25 TL’den taşıyor. Bu fiyatlarda eşit olsun biz de onlarla beraber eşit taşıyalım. Şuan ki onların taşıdığı rakamlar da bizim  taşıdığımız rakamlar da kurtarmıyor maalesef. Haklı olarak da esnaf zam bekleyişi içerisinde” dedi.

"İndi bindi 4 TL, uzun mesafe 4.50 TL olsun"

Yüzde 15’lik bir artış beklediklerini aktaran Koca, şunları söyledi:

“Esnaf olarak bizim dileğimiz, uzun mesafede 4.50 TL gibi bir rakam olması indi bindinin 4 TL olması gerekiyor. Yani 50 kuruşluk bir zam beklentimiz var. Bu da yüzde 15 gibi bir rakama tekabül ediyor sanırım. “

 "Her şey yüzde yüz oranında artmış durumda"

Mesai saatleri dışında özellikle öğle saatlerinde mevcut koltuk kapasitesini dahi dolduramadıkları için zor zamanlar yaşadıklarını söyleyen Koca, “Araçlar artık güncel beyinli araçlar kilometre bazında bakımları yapılıyor. Yani motor yağından yedek parçasına filtrelerinden balatalarından düşünürseniz her şey yüzde yüz oranında artmış durumda. Mesela benim aracım 2012 model o yılda balatası 40 TL idi. Şuan balatası 120 TL. Yani bir önceki döneme baktığınızda yedek parça yüzde 70- 80 oranında zamlanmış durumda.” ifadelerini kullandı.

 "Otobüslerle beraber zam almamız lazım"

Koca, Ankara Minibüsçüler Odası ile görüşme sağladıklarını ve odanın da otobüslerle eşit olmak şartıyla bir zam düşüncesi içerisinde olduğunu belirterek, “Oda başkanımız olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız olsun esnafımız için elinden geleni yaptığını düşünüyorum. Takdir edersiniz ki Mansur Yavaş’ın esnafa bir yardımı oldu pandemi sürecinde şoförlere ve mal sahiplerine destekte bulundu. Buna keza yıllık otopark aidat parası ödüyoruz geçen aylarda duyurdu yarı fiyat alacağını söyledi. Böyle yardımcı olmaya çalışıyorlar sağ olsunlar. Ama şöyle bir eşitsizlik var belediye otobüsleri bizden ucuz taşıyor EGO’da zaten zarar ettiğini söylüyor, yolcu açısından bakınca otobüsler daha ucuz taşıdığı için bizi tercih etmiyor. Biz zaten o otobüslerin taşıdığı rakamları taşıyamayız bizim zam almamız lazım ama otobüslerle beraber zam almamız lazım.” şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/517335/ankarada-dolmus-fiyatlarina-zam-geliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.