Kadir Sütçü'den Ramazan Demirtaş'a yanıt

Bulutlardan ve karıncalardan deprem tahmini yapılabildiğini söylemesi üzerine kendisine tepki gösteren Uzman Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş'a yanıt veren deprem tahmincisi Kadir Sütçü, ortada ciddi bir çalışma olduğunu söyledi.
Ankara Masası
|
01 Şubat 2021, Pazartesi - 15:00
Kadir Sütçü'den Ramazan Demirtaş'a yanıt

Uzman Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajında, bir televizyon kanalındaki program sırasında bulutlardan ve karıncalardan deprem tahmini yapılabildiğini söyleyen deprem tahmincisi Kadir Sütçü'ye tepki göstermişti. (İlgili haber için tıklayınız

Ankara'da havanın son üç gündür karanlık olduğunu ifade ederek söz konusu açıklamayı Tİ'ye alan Demirtaş'a, Sütçü'den yanıt geldi.

Ankara Masası'na konuşan Sütçü, "Sayın Ramazan Demirtaş’ın üzerinde durduğu konu şu; depremle iklim elemanları arasında ilişki yoktur tezi. Kendisi benim söylediklerimi 'Depremle iklim elemanları arasında ilişki yoktur' diyerek eleştirmiyor da onu laubali bir şekilde söylüyor.  'Depremle iklim elemanları arasında ilişki yoktur, ben buna inanmıyorum' diyebilirdi. Ama hava 3 gün kapalı, 5 gün kapalı gibi benim cümlelerimi cımbızla çekerek söylemlerde bulunması hoş değil. Ben onu şöyle söyledim, yaz mevsiminde İstanbul’un havası 3 gün sabahtan akşama kadar kapalı kalırsa, Gökova depremi 6.5 büyüklüğünde oldu. Bunu aldı oradan cımbızla o yaz mevsimi dediğim yeri kapattı, kış mevsimine getirdi. Kış mevsiminde zaten hava her zaman kapalı olur. Öyle bir tanımım yok benim." dedi.

"Ciddi bir çalışma var"

Projelerinin reddedilmesine rağmen çalışmalarına devem ettiğini belirten Sütçü, aynı branşta dile getirilenlerin test edilebilmesi için çalışmaları gündeme getirenler ile iletişime geçilmesi ve ortaya konulanların laboratuvar ortamında incelenmesi gerektiğini ifade etti. "Orada eğer bir suistimal görürseniz laubali olarak yazarsınız." diyen Sütçü ortada ciddi bir çalışma olduğunu savundu. 

"Şuana kadar 32 bin gözlem yaptık"

Karıncalarla ilgili 32 bin gözlem yaptıklarını aktaran Sütçü, "Karıncalarımızı yuvadan çıkartmak için biz bal veririz. Karıncalarımız ölür. Ölmeleri durumundan 72 saat sonra deprem olur. Karıncalar üç şekilde ölürler. Bir, yuvadan çıkarlar herhangi bir yiyecek üzerinde kıvrılıp ölürler. İki, birbiriyle savaşarak ölürler. Üç, çiftleştikleri zaman erkekleri ölür. Bu ölümlerden iki tanesi deprem için değildir. Bir tanesi deprem içindir. Biz yuvadan çıkıp herhangi bir yiyecek üzerinde kıvrılıp ölmelerini takip ediyoruz. Şuana kadar 32 bin gözlem yaptık." diye konuştu. 

"Biz Kandilli Rasathanesi'nden önce uyardık"

İstanbul'da beklenen olası depreme ilişkin yürütülen çalışmalarda elde edilen bulguları paylaşan Kandilli Rasathanesi yöneticilerinin yaptığı açıklamayı bir internet sitesine değerlendirdiğini aktaran Sütçü, şu şekilde devam etti: "Bu üç aydan üç aya yazılan bir yazı zaten, farklı bir yazı değil. Tarih belli değil. Bu sadece vatandaşları panik yaptırır. Ben o zaman 'Marmara Denizi veya çevresinde 4.5 – 5.5 arasında bir deprem olacak' dedim. Bugün ne oldu? Gerçekleşti. Biz o zaman o haber sitesinde deprem olacağını söyledik. Biz Kandilli Rasathanesi yayın yapmadan o akşam bütün üyelerimize SMS çektik, 'Dikkat, beklemede olan bütün tahminler gerçekleşecek' dedik. Bu haberi duyar duymaz 08.15’te Kandilli Rasathanesi toplanıp yayın yapıyor. Diyor ki üç tane ilçe yara alabilir.  Daha önce yapsaydın Kandilli, niye benim mesajımdan sonra yapıyorsun? Beni onlar da takip ediyor. Eğer Marmara'da deprem olsaydı biz zaten uyarı vermiştik diyeceklerdi." 

http://www.ankaramasasi.com/haber/556052/kadir-sutcuden-ramazan-demirtasa-yanit
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (1)

Yorumunuz İletilmiştir.
Kadir Sütçü
01 Şubat 2021, 20:20
Haber için teşekkür ederim.