Gizemli Dyatlov Geçidi'ne giden 8 kişiden haber alınamıyor

Rusya'daki Ural Dağları'nın kuzeyinde bulunan, 62 yıl önce 9 öğrencinin hayatını kaybettiği ünlü Dyatlov Geçidi'nde 8 turist kayboldu. Ekibin bölgeye kayıtdışı yolculuk yaptığı düşünülüyor.
Zeliha Demirci
|
11 Şubat 2021, Perşembe - 16:41
Gizemli Dyatlov Geçidi'ne giden 8 kişiden haber alınamıyor

Sovyetler Birliği'nde Ural Politeknik Enstitüsü'nden 9 kişilik bir öğrenci ekibi, 27 Ocak 1959'da çıktıkları keşif gezisinde Ural Dağları'nın eteklerindeki Dyatlov Geçidi'nde hayatlarını kaybetmiş, ölümleriyle ilgili de birçok teori ortaya atılmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise Rusya’nın başkenti Moskova'dan yola çıkarak bölgeye giden ve çarşamba günü dönmesi beklenen 8 dağ yürüyüşçüsünden henüz haber alınamadı.

Newsweek'in E1.RU'dan aktardığı habere göre, yürüyüşçülerin "Dyatlov Geçidi vakası" diye adlandırılan olayda hayatını kaybeden öğrencileri anmak için bölgeye gitti. Kaybolan turist yakınlarından bir kişi yaptığı açıklamasında, "Bu sabah saat 8.00'de yola çıkmış olmaları lazımdı fakat henüz dönmediler. Kendileriyle hiçbir şekilde iletişim de kurulamıyor." ifadelerini kullandı.

Sverdlovsk Bölgesi Acil Durumlar Bakanlığı'nın açıklamasında ise geçitte yolculukları kayıt altında tutulan yalnızca üç grup olduğu ve üçüyle de iletişim kurulduğu, söz konusu grubun yolculukları resmi olarak kaydedilmemişse  kayıp ilanı bulunmasının da mümkün olmadığı bildirildi. Grubun bölgeye kayıtdışı bir yolculuk yaptığı düşünülüyor.

"Dyatlov Geçidi vakası" teorileri

Dyatlov Geçidi vakasının aydınlatılması için kullanılan ses dalgalarından, uzaylılara ve gizli askeri deneylere kadar birçok fikir ortaya atılmıştı.

2019 yılında ise Rusya, olayla ilgili spekülasyonlara son vermek için soruşturma başlatmış, araştırma sonucunda grubun çığ nedeniyle donarak hayatını kaybettiğinin anlaşıldığını duyurmuştu.

Öte yandan, 28 Ocak 2021'de Nature Communications Earth & Environment'da yayımlanan bilimsel bir araştırmada, ekibin nadir görünen bir tabaka çığı nedeniyle hayatını kaybetmiş olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtilmişti.


http://www.ankaramasasi.com/haber/586389/gizemli-dyatlov-gecidine-giden-8-kisiden-haber-alinamiyor

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.