Yiğit Bulut'tan Naci Ağbal açıklaması

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasıyla ilgili olarak "Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiridir. O konuda konuşmak sadece Cumhurbaşkanımıza ait. Cumhurbaşkanımızın ekonomi vizyonu doğrultusunda mutlaka söyleyecekleri vardır" dedi.
Ankara Masası
|
23 Mart 2021, Salı - 10:51
Yiğit Bulut'tan Naci Ağbal açıklaması

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, Habertürk TV Ekonomi Müdürü Ebru Baki'nin sorularını yanıtladı.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın neden görevden alındığı sorulan Bulut, "Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiridir. O konuda konuşmak sadece Cumhurbaşkanımıza ait. Cumhurbaşkanımızın ekonomi vizyonu doğrultusunda mutlaka söyleyecekleri vardır." ifadelerini kullandı. 

"Olağanüstü adımlar atılmayacak"

Programa gelemeden önce  Merkez Bankası'nın yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştüğünü belirten Bulut, "Çok ciddi bir spekülasyon yapılıyor. Özellikle Yotube kanalarında, başka kanallarda. Türkiye ile ilgili kara günler, kriz senaryoları çiziliyor. Olağanüstü önlemler alınacağı iddia ediliyor. Bu cümleyi çok kullanmam ama burada altını çizerek bir kez daha söylüyorum.  Cumhurbaşkanı Başdanışmanı sıfatı ile Merkez Bankası Başkanı'ndan aldığım son bilgiler doğrultusunda, bankalarla yaptığı toplantılarda söylemiş olduğu gibi, asla olağanüstü bir toplantı yapılmayacak. Söylenenler yalandır. Profesör titlesi taşıyan biri "Yok olağanüstü toplantı yapılacakmış, yok faiz 10 puan birden düşürülecekmiş" bunların hepsi yaşan. Bunların altını bir kez daha çiziyorum. Olağanüstü herhangi bir adım atılamayacak." dedi. 

Dün akşam itibari vatandaşın piyasaya 5.1 milyar dolar sattığını ifade eden Bulut, "Şirketler de 2.5 milyar dolar sattı. Yani vatandaş 7 milyardan fazla dolar sattı. Kara pazartesi diye spekülasyon yaptılar ama vatandaş 7 milyar dolar sattı." şeklinde konuştu. 

Yiğit Bulut'un konuşmasından satır başları şöyle:

Hiçbir şekilde olağanüstü bir adım atılmayacak. Olağanüstü bir toplantı, karar olmayacak. Bazılarının ekranda iddia ettiği gibi Türkiye'nin bankalarla ilgili düzenleme yapması, sermaye kontrolü getirmesi, bunların hepsi yalan ve spekülasyondur. Bunların hiçbiri şimdiye kadar yapılmadı, bundan sonra da yapılmayacak. Vatandaş şu anda da inanılmaz bir şekilde 7.80'in üzerinde dolar satıyor. Biraz önce ciddi bir satış dalgası geldi. Şu anda 7.77'yi görüyorum ben. Vatandaş bunu döviz almak için değil satmak için değerlendiriyor. Piyasada vatandaşın güveni olduğunu görüyorum.

Borsayla ilgili de Türkiye'ye karşı bir atak var. Bütün gelişmekte olan piyasalarda atak var şu anda. Gelişmekte olan piyasalarda sıkıntı var. Borsada bir miktar satış var. 1'e 3 prim yapmış bir borsanın da bir miktar realize olması gayet doğaldır. 

Şunu söylemek istiyorum. Türkiye'de pazar akşamı itibariyle şirketler mi battı? Türkiye'de pazartesi itibari ile şirketlerin değerimi düştü? Hayır. Spekülatif bir saldırı var. Ciddi anlamada piyasa değerlerinde aşağıya doğru bir hareket var. Bu geçicidir. Bu dalgalanma mutlaka oturacaktır. Bilgi olmadan yapılan kötü niyetli yorumlara, kara cahil haberlere kimse inanmasın. 

Türkiye'nin ne zaman 128 milyar dolar satılabilir rezervi oldu? Bunun profesör olarak söyleyenlere sesleniyorum. Sizce oldu mu? Yani iftira atmanın da bir onuru vardır. Yalan söyleminin de bir bilgi seviyesi vardır. Rezervler kesinlikle ekside değil. Türkiye'nin 2020 yılı tablosuna baktığınızda cari açık, vatandaşın içeriden talep ettiği dolar, şirketlerin kredi finansmanı, hepsini üst üste koyduğunuz zaman 90 küsür milyar dolarlık bir döviz ihtiyacı oldu. Bu da Türkiye olarak karşılandı. Rezervlerin eksi olduğu kesinlikle yalandır. Bunu akademik kariyer taşıyıp ekranlarda söyleyenlerin diplomasının geri alınması gerekir. Brüt rezerv ile net rezerv arasındaki farkı bilmeyenler çıkıp bunları söylüyorlar.

http://www.ankaramasasi.com/haber/665115/yigit-buluttan-naci-agbal-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.