DSİ'den Ankara barajlarının doluluklarıyla ilgili açıklama

Devlet Su İşleri (DSİ), Ankara’nın barajlarındaki içme suyu doluluk oranının yüzde 48 olduğunu belirterek, şehirde su sıkıntısı yaşanmadığını bildirdi.
Büşra Bayrak
|
24 Mart 2021, Çarşamba - 10:48
DSİ'den Ankara barajlarının doluluklarıyla ilgili açıklama

  Konuya ilişkin DSİ tarafından yapılan açıklamada,  “24 Mart 2021 tarihli verilere göre; Kurumumuz tarafından anlık izlemesi yapılan 381 adet depolamalı tesisimizde aktif doluluk oranı yüzde 37,7’dir. Söz konusu barajların içme suyu maksatlı olanları yüzde 48, sulama maksatlı olanları yüzde 40 ve enerji maksatlı olanları ise ortalama yüzde 37,8 aktif doluluğa sahiptir. Ankara’da da şu an itibari ile barajlarımızda su sıkıntısı bulunmamaktadır. Ankara barajlarında şu an itibari ile doluluk oranı yüzde 10,5 mertebesindedir.”ifadelerini kullandı.

Ankara’ya içme suyu temin eden barajların depolama kapasitesinin büyük olduğu vurgulanan açıklamada, su yeterlilik durumunu yalnızca doluluk oranları üzerinden değerlendirmenin doğru olmayacağı belirtildi.

" Hiç yağış olmaması durumunda bile 4 aylık ihtiyacı karşılayacak su bulunmaktadır"

DSİ, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Zira 1 milyar 500 milyon metreküp depolama hacmine sahip Ankara barajlarında şu an itibariyle 147 milyon metreküp su bulunmaktadır. Ankara’da günlük 1,2 milyon metreküp su kullanılmakta olup hiç yağış olmaması durumunda bile barajlarda şehrin 4 aylık ihtiyacını karşılayacak su bulunmaktadır. Mayıs ayı ile birlikte kar erimelerinin de başlaması ile beraber barajlarımıza su girişlerinin de hızlanması ve doluluk ile alakalı bir sıkıntı yaşanması beklenmemektedir. Ankara İçmesuyu 2. Merhale Projesi Gerede Sisteminin inşası 2019 yılında tamamlanmış ve regülatör ile tünel birlikte işletmeye alınarak ASKİ’ye devredilmiştir. Ankara’nın 2050 yılı içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan ve DSİ tarafından inşa edilen Gerede Sistemi ile Bolu ili Gerede havzasındaki sular Işıklı Regülatörü ve 31,6 kilometre uzunluğundaki Türkiye’nin en uzun içme suyu tüneli ile Çamlıdere Barajı’na cazibeli olarak aktarılmaktadır. Söz konusu tesisle Ankara’ya yılda ortalama 226 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilmesi planlanmış olup şu ana kadar Çamlıdere Barajı’na yaklaşık 170 milyon metreküp içme ve kullanma suyu aktarılmıştır. Ayrıca Ankara’ya Kesikköprü Barajı’ndan pompajla su alma imkanı da vardır”              

(İHA)
http://www.ankaramasasi.com/haber/666178/dsiden-ankara-barajlarinin-doluluklariyla-ilgili-aciklama
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.