Cumhurbaşkanı Erdoğan: Joe Biden'a hatırlatacağım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'la yapacağı görüşmede 24 Nisan'da yaptığı açıklamada 'Ermeni soykırımı' ifadesini kullanmasını hatırlatacağını söyledi. Erdoğan "Bunu gündeme getirmeden geçmemiz doğru değil" dedi.
Ankara Masası
|
13 Haziran 2021, Pazar - 14:37
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Joe Biden'a hatırlatacağım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'de gerçekleşecek NATO Liderleri Zirvesi öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'la yapacağı görüşmeye ilgili detayları paylaşırken " Biden ile bizim göreve geldikten sonraki bu yüz yüze ilk görüşmemiz olacak ve birinci derecede Türkiye-Amerika ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor. Biden ile bizim göreve geldikten sonraki bu yüz yüze ilk görüşmemiz olacak ve birinci derecede Türkiye-Amerika ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor.Birçok dedikodular vs. İçeride dışarıda oldu, bunları geride bırakıp nerede neler yapacağız konuşmamız lazım. Görüşme alanımız çok geniş. 24 Nisan bizler için çok çok olumsuz bir süreç oldu. Böyle bir yaklaşım beklemezdik. Bizleri ciddi mânâda üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmeyi doğru bulmamız mümkün değil. Türkiye rastgele bir ülke değil" dedi.

ABD'nin F-35 konusunda da sözleşmeye uymadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan " Türkiye ABD ile NATO'da müttefik bir ülke. İki müttefikin NATO ile uzaktan yakından alakası olmayan Ermeniler konusunda bize karşı bir yaklaşıma girmesi bizi rahatsız etmiştir. Bunu hatırlatmadan geçmek mümkün değil. F-35 konusunda Türkiye maalesef ahdini yerine getirdiği halde, ahdini yerine getirmeyen bir ABD vardır. Ödemelerini yapmış bir Türkiye var. Ciddi manada parça alma işlemini Türkiye'den yaptıkları halde, 700 750 civarında parçayı veren Türkiye var. 5 F-35 verilmiştir, bu f-45'lere el koymak suretiyle gönderilmemiştir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarında şu ifadeleri kullandı;

"İttifakın önümüzdeki 10 yıllık yol haritasını belirleyecek NATO 2030 sürecine ilişkin kararların alınacağı önemli bir zirveye iştirak edeceğiz. NATO farklılaşan tehditler karşısında kendisini güncellerken yeni şartlara da uyum sağlıyor.

Dün Afrin’deki şifa hastanesi yapılan terör saldırısı PKK-YPG’nin nasıl kalleş  ve vahşi bir örgüt olduğunu göstermiştir. 14 sivil saldırıda şehit olmuş, 32 kişi de yaralanmıştır. Ülkemizde masumları, Suriye’de sivilleri, Irak’ta Kürt kardeşlerimizi katleden bu alçaklardan hesabını soracağız. Zirvede müttefiklerimize ülkemize yönelik tehditler karşısında dayanışma beklediğimizi ifade edeceğiz.

Türkiye olarak yoğun bir düzensiz göç baskısına da maruz kalıyoruz. Ülkemizin sınırları NATO’nun da sınırlarını da oluşturuyor. Kendi sınırlarımızı korurken NATO’nun sınırlarını da koruyoruz.

Türkiye-Azerbaycan kardeşliği, bölgemizin barış, refah ve istikrarının teminatıdır.

" Çin ile çok önemli bir anlaşmayı yaptık"

Şu anda Merkez Bankamızın döviz rezervi konusunda geldiğimiz nokta 100 milyar dolar seviyesine ulaşmış vaziyetteyiz. Yakın zamanda en büyük ticaret ortaklarımızın başında gelen Çin ile çok önemli bir anlaşmayı yaptık.Daha önce Çin’le 2,4 milyar dolarlık bir swap anlaşmamız vardı.Şimdi bu rakamı 3.6 milyar dolarlık yeni bir swap anlaşmasıyla toplamda 6 milyar dolara çıkarmış olduk. 46 milyar Türk Lirası’na karşılık geliyor. Malum kendilerine göre Merkez Bankası'nın döviz rezervi düşüyor, bundan dolayı zil takıp oynayanlar var, onların bu oyunlarının da bozmuş oldu. Başbakanlığım döneminde 135 milyar dolara kadar çıkmıştık, inşallah bu tırmanış yeniden başlıyor, bu tırmanışı da devam ettireceğiz.

http://www.ankaramasasi.com/haber/833520/cumhurbaskani-erdogan-joe-bidena-hatirlatacagim
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.