Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine ne zaman başlayacağı belirsizliğini korusa da, teknoloji devleri öncülüğünde küresel piyasalarda pozitif bir seyir hakim. Yatırımcılar, bu hafta açıklanması beklenen büyük şirketlerin bilançolarına odaklanmış durumda. İşte küresel piyasalarda son durum...
Ersin Küçükbarak
|
24 Nisan 2024, Çarşamba - 09:08
Küresel piyasalar pozitif seyrediyor


Dün ABD'de açıklanan veriler, beklentilerin altında kalarak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) 4 ayın en düşük seviyesine, hizmet sektörü PMI'nın ise 50,9'a gerilediğini gösterdi. Bu durum, Fed'in yıl içerisinde faiz indirimlerine başlayacağına yönelik iyimserliği artırdı.

Özellikle teknoloji şirketlerinin iyi bilanço açıklayacağına dair beklentiler, risk iştahını ve hisse senedi fiyatlarını yukarı çekiyor. Analistler, şirket ve hisse bazlı hareketlerin öne çıkabileceğini ve teknoloji devlerinin güçlü finansal sonuçlar sunacağını öngörüyor.

Ancak bu genel trendin aksine, bazı istisnalar da mevcut. ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, küresel çapta düşen satışlar ve fiyat indirimlerinin etkisiyle net karında yüzde 55 düşüş kaydetti. Apple ise Çin'deki akıllı telefon satışlarında yüzde 19,1'lik bir azalma yaşadı.

Para piyasalarında ise, Fed'in haziranda faiz indirimine başlama ihtimali hala düşük. Yatırımcılar, ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 4,62 seviyesinde seyretmesini ve dolar endeksinin 105,7 seviyesinde işlem görmesini takip ediyor. Altın fiyatları ise dün yüzde 0,2 artışla ons başına 2 bin 327 dolardan işlem gördü.

Orta Doğu'daki jeopolitik riskler, Brent petrolün varil fiyatını 87,5 dolarda tutuyor.

Avrupa borsaları da dün yükselişteydi. Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksi verileri bugün açıklanacak ve bu veriler piyasaları etkileyebilir. Avrupa Parlamentosu'nun (AP) onayladığı yeni mali kurallar ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek adımları da yatırımcıların radarında. ECB üyesi Mario Centeno, bankanın bu sene 100 baz puanın üzerinde faiz indirimi gerçekleştirebileceğini dile getirdi.

Asya borsalarında da yükseliş trendi hakim. Özellikle çip teknolojisi alanındaki şirketler ilgi görüyor. Japon yeni ise dolar karşısında değer kaybetmeye devam ederek 34 yılın en düşük seviyesine geriledi. Nikkei 225 endeksi yüzde 2,3, Hang Seng endeksi yüzde 1,7, Kospi endeksi yüzde 2 ve Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,3 artış kaydetti.

Yurt içinde BIST 100 endeksi, pazartesi günü dalgalı bir seyir izledikten sonra dün günü yüzde 0,50 değer kaybıyla 9.645,02 puanla tamamladı. Bugün gözler yoğun veri gündemine çevrildi. Dolar/TL ise dün alıcılı bir seyir izleyerek güne 32,5740 seviyesinden başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD ziyaretinde yaptığı açıklamalarda, yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin büyük olduğunu ve dezenflasyon, yapısal reformlar ve mali disiplinle makroekonomik temellerin güçlendirildiğini vurguladı.

BIST 100 endeksinde 9.700 ve 9.800 seviyelerinin teknik direnç, 9.600 ve 9.500 puanın destek konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye nisan ayı kapasite kullanım oranı

10.00 Türkiye nisan ayı reel kesim güven endeksi

10.00 Türkiye şubat ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri

10.00 Türkiye şubat ayı konut fiyat endeksi

11.00 Almanya nisan ayı Ifo iş dünyası güven endeksi

15.30 ABD mart ayı dayanıklı mal siparişleri

http://www.ankaramasasi.com/haber/2135162/kuresel-piyasalar-pozitif-seyrediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.