ABB'den ODTÜ Yolu açıklaması

Ankara Büyükşehir Belediyesi, tartışmalı ODTÜ Yolu'nun plan ve mahkeme süreciyle ilgili ayrıntılı bir açıklama yayımladı. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası Ankara şubelerince ODTÜ Yolu'na yönelik itirazların mahkeme tarafından kabul edilmediği belirtildi. Projenin iptali için ABB'nin yetkisinin olmadığının vurgulandığı açıklamada "Söz konusu yolun yapılmasında kamu yararı vardır" denildi. Yolun ODTÜ arazisinden geçen kısmında ekolojik restorasyon hedeflendiği de aktarıldı.
Ankara Masası
|
15 Kasım 2021, Pazartesi - 20:18
ABB'den ODTÜ Yolu açıklaması

Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek döneminde oldukça tartışılan ODTÜ Yolu projesi için geçtiğimiz günlerde ihale sözleşmesine imza atıldı.

Yolla ilgili tartışmalar devam ederken, Ankara Büyükşehir Belediyesinden (ABB) sürecin ve planın detaylarını içeren bir açıklama yapıldı. 

Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası Ankara şubelerince projeye yönelik itirazların mahkeme tarafından kabul edilmediği belirtildi.  Mahkemenin planı iptal etmeme nedenleri tek tek sıralandı.

Projenin iptali için ABB'nin yetkisinin olmadığının vurgulandığı açıklamada "Söz konusu yolun yapılmasında kamu yararı vardır" denildi. Yolun ODTÜ arazisinden geçen kısmında ekolojik restorasyon hedeflendiği de aktarıldı. Bu çerçevede 6 madde halinde öneriler sıralandı. 


İşte ABB'den yapılan bilgilendirme;

Plan süreci

-İmar planı, 2017  yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştır.

-İmar planının Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edilmesi, değiştirilmesi konularında yetkisi yoktur.

-İmar planının iptali için açılan davada üst mahkeme kamu yararı gerekçesi ile alt mahkemenin aldığı kararı bozmuştu. İmar planı yürürlüktedir.

-İdare hukuku gereğince mahkeme kararlarının 360 gün içerisinde uygulanması gerekmektedir.

-ODTÜ, Büyükşehir Belediyesi, YÖK, Ankara Valiliği arasında 08.09.2017 tarihinde imzalanan protokülün belediyemiz tarafından tek taraflı iptal edilmesi olanaklı değildir.

-Yolun yapımı ile ilgili 2017 yılından başlayan, ODTÜ yönetimi ile mutabakat bulunmaktadır.

Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubeleri tarafından mahkemeye yapılan itirazlar:

1-Kentin ana ulaşım planı hazır değilken yolun yapılmasının kamu aykırı olduğu,

2-Yol planının ranta yönelik hazırlandığı

3-Bilimsel, nesnel ve teknik açıdan hiçbir dayanağının bulunmadığı (Yolun güzergahı, genişliği, bağlandığı bölgeler vb…) iddia edilmiştir.

Planın iptali için yapılan itirazları değerlendiren mahkeme aşağıdaki nedenlerle itirazları kabul etmeyerek planı iptal etmemiştir:

1-Kamu yararı vardır.

2-Üst ölçekteki planlara aykırılık bulunmamaktadır.

3-Yol, Konya Yolunun alternatifi niteliğindedir.

4-Yol, plan notları, plan yapım yönetmeliği ve tekniğine uygundur.

5-Yolun kenara alınıp ODTÜ sınırındaki dere yatağından geçmesi, taşkın tehlikesi nedeniyle olanaksızdır.

6-Konya Yolunun artan trafiğine ek olarak, kentte meydana gelebilecek olası bir afet durumunda, kentten çıkış ve/veya kentte giriş için alternatif bir yol güzergah bulunmaktadır.

Konya Yolunun olası bir afet durumunda yetersiz kalması, Bilkent Şehir Hastanesi’ne erişimi zorlaştıracaktır. Bu durum telafisi mümkün olmayan trajik sonuçlar doğuracaktır.

7-Kentin trafik yoğunluğu  ve artan nüfusu ile birlikte ana arterlerinin ve yerleşim bölgelerinin konumu sağlık, iş ve sosyal açıdan bu yolun yapımını gerekli kılmaktadır.

Özellikle Bilkent Şehir Hastanesi’ne ulaşımın zorluğu da dikkate alınacak olursa, bu yolun çevre kirliliği, ulaşım sıkıntısı ve uzun süreli araç kullanımı nedeniyle ortaya çıkan egzoz salınımı sorunlarını hafifletmesi beklenmektedir.

Gündemde yer alan tartışmalara ilişkin

Yapılan ihalenin adı güzergâhın başlangıç ve bitiş noktalarının anlaşılabilmesi amacıyla ‘Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı Yol Yapım İşi’ olarak belirlenmiştir.

Sarı ile gösterilen güzergâh km’lik odtü arazisi olup, bu alana yönelik kazı dolgu çalışmaları 4 yıl önce başlanıp bitirilmiştir.

Yapılan ihale esasen, mavi ile gösterilen 6.5 km’lik güzergâhın kazı dolgu işlerini kapsamaktadır.

Mevcut durumda; Anayasa Mahkemesi binası, Yargıtay binası ve bilkent şehir

Hastanesi’nin kullanıma açılmış olması, bölgede yer alan özel ve devlet okullarının sayısının artması bölge trafiğini yoğunlaştırmıştır.

Turan Güneş Bulvarı, İncek Bulvarı, Gölbaşı’ndan şehre gelen ve konya yolu üzerinde yoğunlaşan trafiğin azaltılması gerekmektedir. Bu nedenle söz konusu yolun yapılmasında kamu yararı bulunmaktadır.

Tesviyesi yapılmış 50 metrelik yolun üzerinde yapılacak yol, sadece ihtiyacı karşılayacak genişlikte düzenlenip, kalan yan alanlar yeşil alana ve ağaçlandırmaya kazandırılacaktır. Ayrıca yol ile ODTÜ arazisinden koparılan 93 hektarlık alan yeşil alan ile birleştirilecektir.

17.09.2021 tarihinde, gündemdeki tartışmalara açıklık getirilebilmek, çalışmaları sunmak ve süreç ile ilgili bilgilendirmek amacıyla ODTÜ bileşenleri ile toplantı yapılmıştır. Toplantının amacı; Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sürecin içindeki yerini ve durumunu belirterek önerileri sunmak idi. ancak toplantıda, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu yola ilişkin çalışmaları ve değerlendirmeleri henüz anlatılamadan, öğrencilerin “her ne şekilde olursa olsun yol istemiyoruz” itirazları ile karşı karşıya kalınmıştır. İlerleyen günlerde bazı meslek odalarının temsilcileri, sürecin hukuki olmadığına ilişkin algı yaratmak amacı ile çeşitli paylaşımlarda bulunmuştur. Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılından bu yana sürmekte olan ve ilgili bakanlıkça onaylanmış bir plan ile ilgili hukuken belirtilen kararların dışına çıkması mümkün değildir.

İtiraz eden bileşenler, kararın hukuki olmadığını ve kesinleşmediğini iddia etmektedir. Ancak 2017 yılında yapılan planın ve yapılan protokollerin iptal edilmesi ya da durdurulması Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisinde ya da inisiyatifinde değildir. Genel itirazlara konu olan tüm iddialar, mahkeme tarafından bilirkişi raporu ile  açıklanmış ve karara bağlanmıştır.

Bu protokol hazırlanırken karşılaşılan en tartışmalı durum, Bilkent’ten Çukurambar’a  gidecek olan ve ODTÜ’yü ikiye bölecek olan  yol idi. Ankara Büyükşehir Belediyesi de bu bağlantı yolunun yapımına karşıdır ve  yapılmaması için gerekli girişimlerde bulunarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazı yazılmıştır.

Yolun ODTÜ arazisinden geçen kısmının mevcut durumu

Haziran 2017 yılında imar planı onaylanmış, Eylül 2017 yılında ağaçlar kesilmiş ve yol tesviye edilerek yerinde açılmıştır.

Büyükşehir Belediyesi’nin Önerileri

Yolun ODTÜ arazisinden geçen kısmında ekolojik restorasyon hedeflenmektedir.

Tünel geçişi yapılarak tünelin üzerinde yer alan 93 hektarlık odtü ormanı birleştirilerek ODTÜlülere ve Ankara halkına yeniden kazandırılacaktır.

İmalatı yarım bırakılan (u) dönüş köprüsü ekolojik köprü olarak doğaya uyumlu düzenlenecektir.

Plandaki vadi geçiş yolları yapılmayacak ve yan bölgelerden katılım sağlanmayacaktır. bu sayede rantın önüne geçilecektir. Halihazırda da ODTÜ arazisi devamındaki araziler askeri alan özel çevre koruma (ÖÇK) alanı niteliklerine sahiptir. bu nedenle buralarda yapılaşma yapılamamaktadır

Gölbaşı ve İncek bölgesine toplu taşımaya hizmet edebilmesi için otobüs hatlarının tasarımı çalışılmaktadır.

Alanın etrafında yer alan yüksek yoğunluklu ve katlı yapıların planları mahkeme kararı ile iptal edilmiş olup, önümüzdeki süreçte ranta yönelik herhangi bir plan değişikliği onaylanmayacaktır.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1119424/abbden-odtu-yolu-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.