Nisan - Mayıs daha kötü olacak!

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı 'Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sistemde Türkiye'de durum Nisan-Mayıs aylarında düzelecek diyor ama Türkiye'nin içinde bulunduğu durum Nisan ve Mayıs'ta çok daha kötü olacak.' dedi.
Ankara Masası
|
08 Aralık 2021, Çarşamba - 14:36
Nisan - Mayıs daha kötü olacak!

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı ibrahim Çanakçı Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeleri Ankara Masası'nda değerlendirdi. Çanakçı, kurdaki şok dalgalanmanın daha fiyatlara yansımadığını belirterek, 'Türkiye asıl şoku Aralık ayında yaşayacak.' dedi.

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı ibrahim Çanakçı konuyla ilgili şunları söyledi;

Nisan - Mayıs daha kötü olacak

Asgari ücrette yapılan artışlar dertlere deva olmaz. Çok ciddi bir artış gerekiyor. Türkiye'de çalışan kesimin yüzde 58'i asgari ücret ile çalışmakta. Ciddi bir parametre bu. Bu ülkede enflasyon yüzde 5'in altına inmeden, kurlarda istikrar sağlanmadan gelen büyüme rakamları kimseye refah götürmez. Yıl sonu gelmeden zaten yapılacak olan zam eridi gitti.

Hükümet kur patlayınca Çin Modeli diyelim, enflasyon patlayınca asgari ücrete zam yapalım diyor. Bu modelin patlayacağı çok yer var. Sayın Erdoğan Nisan-Mayıs'a kadar iyileşmeler görülecek diyor ama Nisan-Mayıs'a kadar durum çok daha kötü olacak.

Kur, enflasyon, faiz düşürülmeli...

Yönetim her konuda toplumun önüne yanlış seçenekler koyarak milletin zihnini bulandırmayı, milleti yanlış yere yönlendirmeyi kendine yol edinmiş. Bir mesele olduğu zaman hemen ya siyah ya beyaz gibi seçeneklerle kutuplaştırma yoluna gidiyor. Bu da aynı şekilde bir durum. Yüksek faiz mi düşük kur mu istiyorsunuz diyor. Bunu seçmek zorunda değiliz. Türkiye hem kuru sabit tutabilir hem faizi düşük tutabilir hem de enflasyonu düşük tutabilir. Bunu AK Parti başardı.

2003 - 2015 döneminde ABD doları TL karşısındaki değer artışı yıllık ortalama yüzde 4,1'dir. Yıllık ihracat artışı yüzde 15'e yakın. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ise doların değer artışı yüzde 24,4, ihracat artışı yüzde 6,4'tür. O dönemde faizler yüzde 64'ten yüzde 4,5'i gördü. Şuanda faizler yüzde 22.2. Biz ne anladık bu işte. Demek ki hem faiz aşağıya düşürülebiliyor, hem enflasyon aşağıya indirilebiliyor hem de İhracat artışı sağlanabiliyor. Bu neden o zaman mümkün oldu çünkü verimlilik artışı vardı. Bu artış TL'ye olan talebi arttırdı.

En kötüsünü görmedik

Daha en kötüsü gelmedi. Resmi rakamlar açıklandı. Bağımsız çalışmalar var. ENAG'da kasım ayı enflasyonu yüzde 10'a yakın. Daha kur şokunun yansımaları henüz fiyatlara yansımadı. Asıl büyük şoku Aralık ayında göreceğiz. Kısır döngü bu şekilde devam edecek.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1165346/nisan-mayis-daha-kotu-olacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.