Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu'ndan asgari ücret beklentisi

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Eylül ayı verilerine göre yoksulluk sınırının 10 bin lira civarında olduğuna dikkat çekerek, asgari ücrete yapılacak zammın yeterli olmayacağını söyledi.
Ankara Masası
|
16 Aralık 2021, Perşembe - 11:59
Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu'ndan asgari ücret beklentisi

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Ankara Masası'na konuk oldu. 

Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, ekonomideki gündemi değerlendirdi.

Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle: 

"Faiz indirimi bekliyorum" 

Merkez Bankası faiz indirecek diye bekliyorum ama tabi ki pas geçme ihtimalini de çok düşük görmüyorum. Yüzde 70 ihtimalle indirecek, yüz baz puan bir indirim sağlayacak ama pas geçme ihtimalini de yüzde 30 olarak düşünüyorum. 

 "Öncelik büyüme ve bunun yansımaları" 

Ekonomide büyüme tercihinin öne çıktığını düşünüyorum. Türkiye'de kredi maliyetini düşürmek, kredi hacmini artırmak yönünde bir politika olduğunu izliyoruz. Bu hızlı büyümeyi bir an önce sağlamak gayreti diye yorumluyorum. Türkiye tasarruf açığı olan bir ülke olduğu için herhangi bir kredi ya da dış kaynak sağlanması durumunda büyüme gerçekleşiyor ama onu sürdüremiyoruz. Çünkü enflasyonun ana dinamiklerini yok edemiyoruz. Şu anda da ilk öncelik büyüme ve bunun yansımaları gibi geliyor.

"Asgari ücrete yapılacak zammın yeterli olacağını düşünmüyorum"

Türkiye'de önemli bir enflasyonla karşı karşıya olduğumuz için mevcut asgari ücret, geçen yılki seviyesinde Türkiye'nin mevcut 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı 10 bin lira civarında, Eylül verileri ile düşünecek olursak Eylül'den itibaren Türkiye'deki döviz, enflasyon hareketlerine baktığımızda yukarıya doğru ilerledi. Böyle bir ailede iki kişinin asgari ücretle çalıştığı ortamda o 10 bin liranın 11- 12 liraya çıktığını varsaysak; şimdi 5-6 bin gibi rakamlara gidebiliriz, bunun sınırı yok. Bu nedenle yapılacak zammın yeterli olacağını sanmıyorum.


http://www.ankaramasasi.com/haber/1177108/prof-dr-erhan-aslanoglundan-asgari-ucret-beklentisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.