SOLOTÜRK nefes kesen gösterilere böyle hazırlanıyor

Bugüne kadar 10 yıllık tarihine yaklaşık olarak 217 uçuş sığdıran Türk Hava Kuvvetleri’nin F-16 gösteri ekibi SOLOTÜRK 10 yıldır nefes kesen gösterileriyle ay yıldızlı bayrağı göklerde dalgalandırıyor. Gösterilerini F-16 savaş uçağı kullanarak icra eden ekip Hava Kuvvetleri’nde görevli olan savaş pilotları aldıkları eğitim sonrasında gönüllü olarak SOLOTÜRK pilotu olabiliyor. Ekipte görevli olan pilotlar, gösterilerin yanı sıra harekatlarda da aktif bir rol oynayarak, emir geldiği anda nokta atışlar ile hedefleri tam isabet ile vuruyor.
Ankara Masası
|
25 Aralık 2021, Cumartesi - 10:55
SOLOTÜRK  nefes kesen gösterilere böyle hazırlanıyor

SOLOTÜRK  nefes kesen gösterilere böyle hazırlanıyor

SOLOTÜRK ekibi, pilotlar Binbaşı Emre Mert, Binbaşı Murat Bakıcı gösterilerini yurtiçi ve yurtdışında başarı ile sergiliyor.

Binbaşı Emre Mert, SOLOTÜRK’ün farklılığından şu şekilde bahsedebilirim. Öncelikle ekibin kuruluş aşamasında bir F-16 uçağı kullandık fakat bu F-16 uçağının üzerindeki tüm boya ve tasarımlar bize ait. Onun dışında bir paket oluşturduk. Bu gösteri paketi ile ilgili olan tüm manevraları kendimiz bulduk. Bunların içerisinde de dünya literatürüne geçmiş, SOLOTÜRK tonosu, terse kalkış, reverans, yavaş uçuş gibi hareketlerimiz de mevcut. Bütün bunların toplamında da Türk Hava Kuvvetlerinin yıllardır var olan bilgi birikimi ve tecrübesinin bir sentezi olarak SOLOTÜRK ortaya çıkmış diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

"20 dakikalık gösteri uzun bir hazırlık süreci"

Binbaşı Emre Mert, halkın izlediği 20 dakikalık  gösterinin epey uzun bir hazırlık sürecinden geçtiğini belirterek , “sürekli sıcak kalmak için her hafta bir iki sorti uçuşlarına devam ediyoruz. Gösteri uçuşları öncesinde de tabi ki provalarımız gerçekleşiyor. ‘Hangi hareketleri hangi sırayla yapacağız, hangi müzik altyapısında etkiyi nasıl daha fazla alabiliriz’ şeklinde beyin jimnastiği yaparak en güzel sonucu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Onun dışında gösteri alanında da öncelikle bir çevre taraması yapıyoruz. Bizi etkileyecek herhangi bir tehlikeli alan var mı, onları kontrol ediyor ve sonrasında gösteri uçuşumuzu yapıyoruz. Uzun bir süreç, halkımızın izlediği 20 dakikalık bir süreç, ama onun hazırlığı epey bir uzun sürüyor” açıklamasında bulundu.

Binbaşı Emre Mert, “Bizler uçmaya sevdalı ve aşık insanlarız. gösteri olarak düşünecek olursak yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyoruz. Uçağımızın altında olan o ay yıldızlı bayrağımızı göklerde dalgalandırıyoruz ve insanların tepkisini ve ilgisini çekmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla oradaki uçuşların tabi ki ayrı bir anlamı var. Onun dışında milli bayramlarımızda, milli günlerimizde halkımızla birleştiğimiz günlerimizdeki gösterilerimizden çok keyif alıyorum. Tabi ki SOLOTÜRK’ün yanında bizim operasyonal harekatçı yönümüzde var. Bu kapsamda da bu vatan ve millet için uçulabilecek bütün görevlerde aynı hazzı alıyorum açıkçası” şeklinde konuştu.

Bin saat uçuş şart

SOLOTÜRK pilotu olabilmek için öncelikle tabi ki F-16 pilotu olunması ve belli bir tecrübeye sahip olunması lazım diyen Binbaşı Murat Bakıcı ise , “ F-16 pilotu olunması ve belli bir tecrübeye sahip olunması lazım. Bizim kitaplarımız ve yönergelerimiz bin saat uçuş olarak bu tecrübeyi belirtiyor. Ancak Emre Mert Binbaşımın da benim de yaklaşık 3 bin 500 saat üzerinde F-16 tecrübemiz bulunuyor. Bunun haricinde gönüllü olmanız lazım ve daha önce herhangi bir uçuş emniyetsizliği yaşadığınız veya kaza kırıma uğradığınız bir uçuş olayının olmaması gerekiyor” sözleriyle sıraladı.

“İlk nikahımızı tayyare ile kıydık"

Binbaşı Bakıcı, “Tayyareci olmak gökyüzü ve tayyare ile nikah kıymak anlamına geliyor. İlk nikahımızı biz tayyaremiz ile kıydık ve gökyüzünde kıydık. Dolayısıyla bütün uçuşlarımız bizim için çok keyifli. Ancak özellikle harekat görevlerinin manevi hazzı ve manevi tatmini daha fazla oluyor. Dolayısıyla harekat görevlerine uçarken aldığım hazzı anlatamam” açıklamasında bulundu.

(İHA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/1195774/soloturk-nefes-kesen-gosterilere-boyle-hazirlaniyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.