Siyasal İletişim Uzmanı İbrahim Uslu önümüzdeki süreci değerlendirdi

Siyasal İletişim Uzmanı Dr. İbrahim Uslu, gerçekleşecek seçimlerin Erdoğanizm'in referandumu niteliği taşıyacağını söyledi. Uslu, CHP'nin yakın zamanda AK Parti'yi yakalayacağını da sözlerine ekledi.
Ankara Masası
|
03 Ocak 2022, Pazartesi - 14:09
 Siyasal İletişim Uzmanı İbrahim Uslu önümüzdeki süreci değerlendirdi

Siyasal İletişim Uzmanı Dr. İbrahim Uslu, Ankara Masası özel yayınında Fatih Atik'in sorularını yanıtladı.

Uslu, Ak Parti'nin oy oranlarının düştüğünü belirtirken önümüzdeki seçimlere ilişkin çarpıcı ifadeler kullandı.

"Mutsuzluğu gideremediği sürece oy kayıpları sürecek"

Ekonominin siyaseti belirleyeceğini vurgulayan Uslu, ülkedeki mutsuz kesime dikkat çekerken "AK Parti'nin oy oranında erime devam ediyor. AK Partiye oy vereceğini söylediği halde ekonomi açısından şikayetçi, hükümeti ekonomi açısından başarısız bulan seçmenler var. Bu seçmenlerin mutsuzlukları devam edecek olursa seçimlerini değiştirebilirler. Böyle bir potansiyel var. İktidarın o mutsuzluğu gidermesi lazım. Mutsuzluğu gideremediği sürece oy kayıpları sürecektir. Cumhur İttifakı'na oy veren neredeyse 2 seçmende birisi ekonomiden şikayetçi. Seçmenlere bakıldığında 1-)Genel olarak sorduğunuzda Türkiye kötüye gidiyor. 2-)Gelecek yıl bu yıldan daha kötü olacak iyimser beklentilerim yok diyor 3-) Hükümet bu sorunu çözer mi? diye sorulduğunda seçmenlerin büyük çoğunluğu çözer diyor ama çözemeyecek diyen bir grup da var. O grup hükümet açısından riskli bir grup. Çünkü onlar mutsuz, ümitsiz ve sizin de performansınıza güvenmiyorsa onu uzun zaman kendi çatınızda tutamıyorsunuz. Seçim atmosferi yaklaştığı zaman ayrılmaya başlıyor. Daha önce AK Parti bunu birkaç kere yaşadı. Sandık ortaya konulduktan sonra AK Parti'nin 3-4 ayda 8-9 puan kaybettiği seçimler yaşadık biz. Biri 2009 yerel seçimleri 4 ayda 9 puan kaybetmişti. 2'incisi 2015 genel seçimleri orada da 4 ayda 7 puan oy kaybetmişti. Sandık takvimi ortaya konulduktan sonra tercihlerini teyit ettirmesi gerekecek bir durum kalmıyor ve bir tercihte bulunmaları gerekiyor. O mutsuzluklar iktidardan uzaklaşmalarına neden olabiliyor. 2022'de de ekonomi siyaseti belirlemeye devam edecek. " diye konuştu.

"İktidarın moral üstülüğünü sürdürmesine olanak yok"

Dolardaki düşüşün ardından iktidar anlık olarak moral üstünlüğünü ele geçirdiğini ifade eden Uslu "Bunlar anlık dalgalanmalar. Bu dalgalanmalar çokta önemli değil. İnsanlar her gün bu sorunları yaşıyorlar. Güçlü bir şekilde hepimiz hissediyoruz. Ama sizin bu psikolojik moral dalgalanmalarınız kısa ömürlü olabiliyor. Çünkü dolar 10 liraları gördü tamam halay çektik bugün 14'e yaklaştı ne yapacağız? Geçen hafta halay çekiyorduk şimdi dolar yüzde 20-25 değer kaybetti. Dolayısıyla yapısal sorunlarınızı çözmediğiniz zaman anlık müdahalelerle ortaya çıkacak iyi görünümler çok hızlı değişebiliyor. Bir hafta önce dolar 18 liralardan 10 liralara indi. Vatandaş , hepimiz sevindik. Fakat bugün 14 liraya yaklaştı. Demek ki halay çekecek durum ortadan kalktı. Artı enflasyon rakamları açıklandı, iğneden ipliğe, ,ihtiyaçlarımızın fiyatlarını belirleyecek enerji fiyatlarında zamlar oldu. Önümüzdeki süreçte biliyoruz ki diğer ürünlere de yansıyacak. O yüzdende o moral üstünlüğünü sürdüremiyorsunuz. İktidarında sürdürmesine olanak yok, muhalefetin pozisyonu biraz daha rahat çünkü ön eleştirme konumunda. 3-5 gün iyi gütse bile iktidar açısından işler hemen arkasından dengeler yine bozulacağı için bu ekonomik kırılganlık dolayı yeniden vatandaşın pozitif havası dağılıyor. 2-3 gün keyfimiz yerine geldi ama iş öyle değilmiş şeklinde kendi kanaatini muhalefetin bir şey demesine gerek kalmadan gözden geçiriyor." dedi.

"CHP AK Parti'yi yakalayacak"

İktidarla muhalefet arasındaki makasın daraldığının, CHP'nin Ak Parti'yi yakalayacağının altını çizen Uslu sözlerini şöyle sürdürdü;

Son yerel seçimde iktidar muhalefet dengesine baktığımızda iktidar yüzde 50.8 aldı, son yerel seçimde. Yani belediye meclislerinde, il genel meclislerinde almış oldukları oyu topladığımızda yüzde 50.8 aldı. Geride kalanı da muhalefetindi. Yani yüzde 50’ye yüzde 50’ydi. Ne zaman 2019’un martında. Peki bugünkü araştırmalar ne diyor? İktidar yüzde 35, hükümet kanadı bile yüzde 40 diyor. Geri kalanı da muhalefet. Taraflı araştırmaları baz aldığımızda yüzde 65’e 35. Şimdi 50’ye 50 olan denge 65-35’e dönmüş. İktidardan kopanlar çok fazla parti olduğu için muhalefette o partilere dağıldığında tek bir parti yükselmiyor.

Öyle olunca şöyle bir yanlış yorum yapılıyor. İnsanlar iktidar kopmuyor muhalefete gitmiyor. Hayır muhalefete gidiyor. Hangi partiye gideceksiniz diye sorduğunuzda iktidar yüzde 36 civarlarında hadi 37-38 ne derseniz deyin, ama öbür tarafta yüzde 60 aşan bir birikim görüyorsunuz. Muhalefetin havuzunun da oyu artıyor, fakat tek bir muhalefet partisi henüz birinci parti en çok oy alan parti vasfına kavuşamadı.

Fakat benim gördüğüm CHP bir süre sonra Ak Parti’yi yakalayacak. Ak Parti’nin son araştırmalarda tahmin edilen oyu yüzde 30-32 aralığında, CHP’nin tahmin edilen oyu yüzde 26-28 aralığında. Yani o makas yüzde 50’ye 25 olan, 50’ye 22 olan makas 32’ye 27-28’e yaklaşmış durumda. 

"Erdoğanizm devam etsin mi etmesin mi?"

Önümüzdeki seçimlerde Erdoğanizm'in oylanacağını vurgulayan Uslu "Şuan için kamu araştırma sonuçlarına baktığınız zaman pandemi sürecinin ortalarından beri muhalefet adayı, iktidar adayına göre daha avantajlı görünüyor. Yüzde 65'e 35 bir güç dengesizliği var. Şimdi rakip adayın birinci turda yüzde 65 alacağı anlamına gelmiyor. Kaç adayla çıkılacağını bilmiyoruz. Seçmenin önemli bir kısmı ve bu neredeyse kesin bir kanaat. Niye çünkü sayın Erdoğan 20 yıldır ülkeyi yönetiyor ve insanlar o 20 yıllık performansa bakarak sayın Erdoğan'la ilgili bir tercihte bulunuyor. Oy vermem diyenler dönüp muhalefet adaylarına bakacak ve yönelebilecek. Önümüzdeki seçim 2 aday arasında bir seçim olmayacak. Pozitif ve negatif yönleri açısından Erdoğanizm açısından bir referandum olacak. Erdoğanizm devam etsin mi etmesin mi? Seçimde benim gördüğüm muhalefet Erdoğanizm devam etsin mi etmesin mi? seçeneğini sunacak seçmene. Seçmende muhalefet adayını değil Erdoğan'ı değerlendirecek. Sayın Erdağan bir dönem daha görev alsın mı almasın mı? diye değerlendirip kararını ona göre verecek". şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1213840/siyasal-iletisim-uzmani-ibrahim-uslu-onumuzdeki-sureci-degerlendirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.