Bilim Kurulu'nda alınan kararlar tartışma yarattı

Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan yeni kurallara uzmanlardan farklı tepkiler geldi.
Ecem Çetin
|
14 Ocak 2022, Cuma - 12:09
Bilim Kurulu'nda alınan kararlar tartışma yarattı

Çarşamba günü gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu.  

Koca, salgındaki son durumla ilgili açıklamalarının ardından yeni alınan kuralları ve değişikliğe gidilen konuları aktardı. 

Alınan kurallar :

-Aşı ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilerin karantinaya alınmamasına karar verildi.
-Pozitif vakaların tamamı yedi gün izolasyonu tamamladıktan sonra test yaptırmaksızın izolasyondan çıkabilecek.

-Tarama amaçlı ve temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğu kaldırıldı. PCR testi yalnızca semptom gösteren kişilere yapılacak.

Alınan bu kararların ardından uzmanlardan farklı açıklamalar geldi. 

" Bu karar ancak aşılı nüfusa uygulanabilecek bir karar"

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, karantina süresinin yedi güne düşürülmesine tepki göstererek, "Bu karar ancak aşılı nüfusa uygulanabilecek bir karar. Türkiye’de aşılı nüfus çok az. Şu anda PCR testi yetişmiyor ve Türkiye hazırlıksız yakalandı. Aşılı olanlar için hızlı test, aşısız olanlar için de PCR testi uygulanıyor olmalıydı. Salgın yönetimi tümüyle bırakılmış oldu. Sonucu sürü hasarı politikası olur" ifadesini kullandı.

PCR testinin kaldırılması sürece çok büyük zarar verecek

Kararın aşısız kişiler için 'zafer' niteliğinde olduğunu kaydeden Şenol, "Hiçbir yerde aşı kartı sorulmazken PCR testinin kaldırılması sürece çok büyük zarar verecek. Aşı kartı da sorulmadığı için aşısız kişiler test de yaptırmadan rahatça dolaşacak. Vaka sayılarını ölçebilme şansları ortadan kalktı. Omicron varyantı 15 gün içinde baskın hale gelince hiçbir kapasite yetmeyecek" dedi. 

"Herkes salgın bitmiş gibi davranıyor"

Halk Sağlığı Uzmanı Ahmet Soysal da salgının devam ettiği uyarısını yaparak, "Herkes salgın bitmiş gibi davranıyor. Yedi gün sonunda en azından PCR testi negatif olan kişilerin izolasyondan çıkmasına izin verilmeliydi. Bu hastalığı yakalamanın tek şansı PCR testi. ‘Sende semptom yok test yapmıyoruz’ demek, yükselen vaka sayılarını daha düşük göstererek insanların moralini yükseltmektir. Vaka sayıları düşük gösterilerek Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye sınırlarını kapamasının önüne geçmek isteniyor" diye konuştu.  

"Omicron giderek yayılıyor"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Omicron giderek yayılıyor. Omicron etkenli Kovid vakalarında belirtisiz seyretme ve hastalığı hafif belirtilerle geçirme olasılığı daha yüksek. Diğer ülkeler vakaların erken saptanıp bulaşın yavaşlatılması için önlemleri ve tarama testlerini artırırken, bizim Bilim Kurulu'nun aldığı kararlar, Tarama testi yapılmayacak, Temaslılara test yapılmayacak, Bu şekilde daha az vaka saptarsak, vaka sayımız azalmış mı olacak?"  


http://www.ankaramasasi.com/haber/1237295/bilim-kurulunda-alinan-kararlar-tartisma-yaratti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.