Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı ilaca gelecek zam oranını açıkladı

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, şubat ayında ilaç fiyatlarına yüzde ​37.40 oranında bir artış beklediklerini söyledi. Ercanlı ithal ilaçlarda büyük bir sıkıntı yaşandığını sözlerine ekledi.
Ankara Masası
|
19 Ocak 2022, Çarşamba - 12:15
Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı ilaca gelecek zam oranını açıkladı

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, canlı yayında Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in sorularını yanıtladı.

Eczanelerin problemleri ve ilaç tedariğinde yaşanan sıkıntıların konuşulduğu programda Taner Ercanlı şubat ayında ilaçlara gelmesi beklenen zam oranını açıkladı.

Yılın ikinci zammı

Aralık ayında bin 400, ocak ayında 100 ilaca zam geldiğinin altını çizen Ercanlı, bu ilaçların tamamına şubat ayında yüzde  37.40 oranında bir artış beklediklerini söyledi.

Ercanlı "Dövizdeki artış ile ilaç fiyatlarının artışı doğrudan orantılı. Fakat ülkemizde ilaç fiyat kararnamesine göre yılda bir kez şubat ayında ilaç fiyatları güncelleniyor. Şubat ayının 3'üncü haftasında kur güncellenecek ve ilaçların genel anlamda fiyat artışını şubat ayında göreceğiz. Bir ilaç grubuna yüzde 30'un  üzerinde zam yapıldı. Özellikle piyasada bulunurluğu ile ilgili sıkıntı yaşanan, ithalatı gerçekleştirilen ve şuan sahada bizim ve halkın ciddi sıkıntı çektiği bazı ilaçların fiyatları 2 gün önce artırıldı. Genellikle aralık ayında bir fiyat güncellemesi yapılırdı ama bu 300,500,800 kalem ilaçta olurdu. İlk defa bin 400 kalem ilaçta bir ek fiyatlandırma aralık ayında da gerçekleştirildi. Sadece 2 gün önce değil aralık ayında da yaklaşık bin 500'ün üzerinde ilacın fiyatı son bir ay içerisinde zamlanmış oldu. Bu normal genel zamdan bağımsız bir zam. Yaklaşık 1500 kalem ilaca bir ayda zam geldi. Şubat ayında ikinci bir zam gelecek. Bir önceki bin 400 kaleme gelen zam ortalamasını biz aldığımızda yüzde 16.17 civarındaydı. Bu iki gün önce yapılanda yüzde 30'un üzerinde bir fiyat güncellemesi var. Şubat ayındaki zammında sanayi ve bizdeki ilaç fiyat kararnamesine göre bize gelen bilgiler yüzde 37.40 civarında şubat ayında bir artış olacağı öngörülüyor. En az enflasyon oranı kadar güncelleme ve zam gözüküyor." dedi.

Türkiye'de ilaç tedariğinde bir sıkıntı yaşandığını sözlerine ekleyen Ercanlı, özellikle ithal ilaçlara ulaşımda aksaklık olduğunu belirtti. 

Ercanlı, her ilaç grubunda erişim problemi olduğunu vurgularken çocuk şurupları, diyabet ilaçları, kanser ilaçlarına özellikle vurgu yaptı.

Kuyrukların nedeni ilaç yokluğu

Depolardaki ilaç bulunmamasının ilaç kuyruklarına neden olduğunun altını çizen Ercanlı "Pandemi öncesi ilaçları eczane depolarında bulamama oranı yüzde 4’tü. Son olarak bu oran yüzde 22’ye çıktı, belki daha yükselmiş olabilir. Eczanelerdeki kuyrukların nedenlerinden biri de ilaçların bulunamaması." ifadeleri kullandı.Ercanlı, Yüzde 22'lik seviyenin kritik olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye kendine yetebiliyor mu?

"Türk ilaç sanayisi güçsüz değil aslında. Ama bizde şöyle bir sıkıntı var, daha önce bulunmuş keşfedilmiş ilaçları üretiyoruz. Jenerik ürünler nedeniyle dışa bağımlılığımız bitmedi." diyen Ercanlı "Türkiye kutu bazın son 3 yılda yerelleşmeye yönelik politikalar sayesinde kendi ihtiyacı ürünlerin yüzde 87’sini üretiyor.  Fakat özellikle inovatif ve yeni ilaçlara yatırım yapılmadığı için o yüzde 13’lük kısım TL bazında yüzde 50’ye tekabül ediyor. Yani biz 100 TL’lik ilacın 50 TL'sini ithal ediyoruz. Diğer yüzde 50’lik kısımdaki markalarda yurt dışı firmaları." şeklinde konuştu.

Ercanlı, Türkiye genelin 27 bin eczane olmasına rağmen ilaçların fiyatlarını belirleyen mekanizmada kendilerine yer verilmediğini dile getirdi.

"Eczacılar halkla iç içe geçmiş durumda"

Eczacıların ilaç stoku yapabilmesinin söz konusu olmadığının altını çizen Taner Ercanlı "Devletin ilaç takip sistemi var elindeki ilaçları görüyor. Hatta alan kişinin evinde kaç tablet ilaç kalmış bunu tahmin edebilen bir sistem var. Eczacıların ilaçları 2-3 ay durdurma durumu yok. Eczacılar halkla iç içe geçmiş durumda.  Eczacının stok yapma gibi bir durumu yok. Bakanlık eczanenin elinde ilaç olup olmadığını görebilir." diye konuştu. 

Devlet tarafından yapılan denetimlerde eczanelerde stokçuluk yapılmadığının ortaya çıktığını vurgulayan Ercanlı sistemden kaynaklı sorunlar olduğunun açıklandığına dikkat çekti.

Ercanlı, eczanelerde veresiye defterleri oluşturulduğunu ve özellikle pandemiyle birlikte vatandaşların işsiz kalmasıyla ilaç yazdıranların sayısının arttırıldığını belirti.

Fiyat kararnamesinde düzenleme talebi

Başkan Ercanlı, İlaç Fiyat Kararnamesi'nde bir fiyat düzenlemesi istediklerini aktarırıken şunları söyledi;

Son dönemde uzun süredir eczacılık mesleği yürütenler işi bıraktı. Eczacıların ekonomileri geriliyor. İlaca zam geldikçe eczacıların kar oranı düşüyor. 13 yıldır İlaç Fiyat Kararnamesi düzenlemiyor. Eczacılar pandemide en çok destek veren meslek kuruluşudur. Biz fiyat kararnamesinin düzenlenmesini istiyoruz.

Açılan eczane kapatılandan fazla ama 57 tane üniversitede eczacılık fakültesi var. 27 bin eczane Avrupa standartlarına göre yeterli, kamuda bir açık var.

Aslında eczacıların sorunları çok fazla. Ekonomik problemlerimiz de var hukuki problemlerimiz de var. Eczacıların hak ettiklerini almalarını talep ediyoruz.

Nöbetçi eczane sayısı yeterli mi?

Nöbetçi eczane sorununa da değinen Taner Ercanlı, Ankara'da nöbetçi eczane sayısının en yüksek seviyede olduğunu belirtti. Ercanlı, nöbetçi eczanelerin nüfusa göre belirlendiğine vurgu yaparken, özellikle hastane dağılımlarının, pandemi nedeniyle son 1 aydaki vaka artışlarının eczane önlerindeki kuyrukları arttığını vurguladı. 

Ercanlı, kuyrukların ana nedenlerinin ilaca ulaşamama sorunun da olduğunu sözlerine ekledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1246553/ankara-eczaci-odasi-baskani-taner-ercanli-ilaca-gelecek-zam-oranini-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.