Taner Ercanlı: Piyasada ilaç sıkıntısı var

Ankara Eczacılar Odası Başkanı Taner Ercanlı, Türkiye'de özellikle son bir yılda ciddi bir ilaç sıkıntısı yaşandığını söyledi. Ercanlı, sorunların uygulamada olan İlaç Fiyat Kararnamesi'nden kaynaklandığını aktardı.
Ankara Masası
|
07 Haziran 2022, Salı - 13:31
Taner Ercanlı: Piyasada ilaç sıkıntısı var

Ankara Eczacılar Odası Başkanı Taner Ercanlı, Ankara Masası Haber Müdürü Ersin Küçükbarak'ın sunduğu Arka Plan programına konuk oldu.

Sözlerine pandemide hayatını kaybeden eczacıları ve eczacı çalışanlarını anarak başlayan Ercanlı, başsağlığı diledi.

Ercanlı, pandemide büyük bir yük alan eczacıların mücadelelerini büyük bir başarıyla tamamladığını söyledi.

"Piyasada ilaç sıkıntısı kesinlikle var"

Gündemi sıklıkla meşgul eden ilaç tedarikine ilişkin de konuşan Ercanlı, "Piyasada bir ilaç sıkıntısı kesinlikle var." dedi.

Ercanlı "İlaç bulamama oranı yüzde 4 civarında olması kabul edilebilinir ancak, şubat ayında bu oran yüzde 30’lara çıktı. Şuanda oran yüzde 17 civarında. Özellikle üretim sıkıntısı veya ithalatında sıkıntı olan ilaçlar bulunamıyor. En pahalı ilaç ulaşılamayan ilaçtır. Son bir yılda ilaç tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz." diye konuştu.

İlaç Fiyat Kararnamesi'ne eleştiriler

Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç fiyatlarını belirlemede uygulanan İlaç Fiyat Kararnamesi'ni eleştiren Taner Ercanlı, 2009 yılından beri yürürlükte olan kararnamenin 13 yıldır güncellenmediğini ifade etti.

Ercanlı, güncelleme yapılmamasının getirdiği sıkıntılara değinerek "Eczacılar boyutunda ciddi ekonomik erozyon var. Firmalara ise hammaddeler, her şey yurt dışından geliyor. Dolayısıyla Euro üzerinden geldiği sürece sıkıntılar yaşanıyor. Bakanlık bir önceki yılın kur ortalamasına göre fiyat belirliyor. Bu ortalamanın da yüzde 60’ını kabul ederim ve ona göre ilacın fiyatını belirlerim diyor. 6.25, 6.29 bu 2021 yılının kur ortalamasına denk geliyor. Fakat  2021 yılının sonunda Euro kurundaki makas inanılmaz açıldı, bazı firmalar ithal edemez hale geldi, bir kısmı da üretemez konuma geldi. Dolayısıyla ilaç sıkıntısı yaşanmaya başlandı." şeklinde konuştu.

Ercanlı, İlaç fiyatlarındaki artışın, eczaneleri zarara uğrattığını bildirdi.

Eczanelerin karlılık oranının 2009'da yüzde 27-28’lerdeyken şuanda yüzde 18’lere düştüğünü vurgulayan Ercanlı, " Bu karlılık oranları, eczanelerin kendini idame ettirebileceği karlılık oranlarının çok altında." diye konuştu.

Çözüm için neler yapmalıyız?

Ankara Eczacılar Odası Başkanı Taner Ercanlı, ilaç sıkıntısı aşmak ve eczacıların sorunlarını gidermek için atılabilecek adımları ise şu şekilde sıraladı;

Öncelikle kur üzerinden ilaç belirleme alışkanlığından vazgeçilmesi gerekiyor. Ürün çeşitliliğine, ürün bulunurluğuna göre fiyat belirlenmeli. İlaç Fiyat Kararnamesi kur sarmalından çıkmalı.

Kritik ilaç sisteminin getirilmesi lazım. Mevsimsel olarak hangi ilacın ne kadar kullanılacağını görecek sistem kurulmalı.

İlaçta dışa bağımlılığımızı bitirmemiz gerekiyor. Kendi hammaddemizi bulup, yerli üretimimizi güçlendirmeliyiz. Bunları yapmadığımız sürece her sene bir sorunla karşılaşırız.

"Temeldeki sorunumuz niteliksiz Eczacılık Fakültesi"

Eczacılık Fakültelerinin çokluğundan da dert yanan Ercanlı "Bizim temeldeki sorunumuz niteliksiz Eczacılık Fakültesi. 60 tane Eczacılık Fakültesi var. benim mezun olduğumda 7 tane Eczacılık Fakültesi vardı. Buralarda dünya çapında eczacılar yetiştiriliyordu. Akademisyeni olmayan, rektörü eczacı olmayan fakülteler var. Bir fakülte öğrencilerini Ankara’ya eğitim almaya gönderdi. Bu sistemin çöktüğünün göstergesidir." dedi.

Fakültelerden mezun olan gençlerin geleceği için sorunlar gördüğünün altını çizen Ercanlı, "Bir an önce niteliksiz eczacılık fakültelerinin kapatılması lazım." ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1558425/taner-ercanli-piyasada-ilac-sikintisi-var
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.