4 gün sokağa çıkma kısıtlaması <br> 9 ilde seyahat yasağı kalktı <br>17 Mayıs’ta 65 yaş üstüne 4 saat sokak serbest

Ankara Masası
|
11 Mayıs 2020, Pazartesi - 22:26
4 gün  sokağa çıkma kısıtlaması <br> 9 ilde  seyahat yasağı kalktı <br>17 Mayıs’ta 65 yaş üstüne 4 saat sokak serbest

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sokağa çıkma kısıtlamasında şehirler arası seyahat yasağına kadar Kabine'de alınan kararları açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası basın açıklaması yaptı.

Erdoğan açıklamasında, vaka ve can kaybı giderek azalırken iyileşen hasta sayısının katlanarak arttığına işaret etti.

Ancak normalleşmenin 10 Mart öncesine dönüş gibi algılamaması gerektiğini belirten Erdoğan, alınan tedbirlerin ve normalleşme adımlarının gerektiğinde genişletilebileceğini gerektiğinde de sınırlandırılabileceğini vurguladı.

"Tamamen eski günlere dönmüyoruz"

Erdoğan, “Maskesiz olarak asla evin dışına adım atmayacağız. Sokakta, markette, iş yerinde her yerde fiziki mesafeyi mutlaka koruyacağız. Kalabalık yerlerden olabildiği kadar uzak duracak hayatımızı sadeleştireceğiz. Ellerimizi sık sık yıkayacağız. Dışarıda işimiz bitip de evimize döndüğümüzde kıyafetlerimiz dahil daha kapsamlı bir temizlik yaparak hayatımıza devam edeceğiz. Yani tamamen eski günlere geri dönmüyoruz. Sadece salgın şartlarında hayatımızı biraz daha kolaylaştırmaya çalışıyoruz.” dedi.

"Biz Bize Yeteriz Kampanyamızda toplanan başış 2 milyar lirayı buldu"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vefa sosyal destek grupları vasıtasıyla 5 milyon yaşlı veya kronik hastalığı olan vatandaşa evinde hizmet götürdüklerini belirterek kamu görevlileri ile gönüllülerden oluşan 146 bin vefa sosyal destek grubu mensubuna teşekkür etti.

Erdoğan, “AK Parti, MHP, CHP ve diğer partilerden 1119 belediye de vefa sosyal destek gruplarına yardımcı olarak bu zor zamanda örnek bir dayanışma sergilediler. Biz Bize Yeteriz Türkiyem kampanyasıyla da millet olarak bu zor günlerde dayanışmamızı gösterdik. Kampanyamızda toplanan bağış tutarı yaklaşık 2 milyar lirayı bulmuştur. Ramazan ayı sonu itibari ile bitecek kampanyamıza bağışlarınızın sürmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 ay süreyle ertelenen SSK ve Bağ-Kur primlerinin 40 milyar lirayı bulduğunu kaydetti.

Erdoğan, “Tamamen Türkiye’ye mahsus bir model olan ve bizim hayata geçirdiğimiz genel sağlık sigortası sistemimizin önemini bu süreçte hep birlikte çok daha iyi gördük. Hiçbir sosyal güvencesi olmayanın dahi aylık 88 lira gibi herkesin gücünün yeteceği bir meblağ ile dahil olabildiği bu sistem pek çok ülke tarafından yakın incelemeye alınmıştır. 11’i kanser olmak üzere 43 kritik ilacı daha geçtiğimiz günlerde ödeme kapsamına alarak vatandaşlarımızın sağlığını her şeyin üzerinde tuttuğumuzu gösterdik.” İfadelerini kullandı.

“16- 17-18-19 Mayıs tarihlerinde yine sokağa çıkma sınırlandırması uygulanacak”

16- 17-18-19 Mayıs tarihlerinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması olacağını duyuran Erdoğan, 18-19 Mayıs günlerinde bakkal, market, manav, kasap, fırın, tatlıcı gibi işletmelerin ve online platformların saat 10.00 ile 16.00 arasında hem satış hem evlere servis için açık olabilmelerine imkan sağladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 65 yaş ve üstü büyüklerin 17 Mayıs Pazar günü 11 ile 17 saatleri arasında sokağa çıkabileceklerini, 20 yaş altı için 20 Mayıs Çarşamba ve 22 Mayıs Cuma günleri iki grup halinde sokağa çıkma uygulamasının süreceğini anlattı.

“9 ilimiz için daha şehirler arası giriş çıkış sınırlandırmasını sona erdirmeyi kararlaştırdık”

9 il için daha şehirler arası giriş çıkış sınırlandırmasının sona erdiğini belirten Erdoğan şöyle konuştu: “Geçtiğimiz hafta 7 ilimizdeki şehirler arası giriş çıkış sınırlamasını sonlandırmıştık. Bu haftaki kabine toplantımızda yaptığımız değerlendirmede 9 ilimiz için daha şehirler arası giriş çıkış sınırlandırmasını sona erdirmeyi kararlaştırdık. Bunlar Adana, Diyarbakır, Mardin, Trabzon, Ordu, Denizli, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Tekirdağ illerimizdir. Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kriterler çerçevesinde berber kuaför güzellik salonu gibi işletmeler ile giyim eşyası ayakkabı çanta zücaciye ürünlerinin satıldığı yerler bugün itibari ile faaliyete başladı. Bu işletmelerimizden belirlenen kurallara riayet ederek halkımıza hizmet vermelerini bekliyoruz. Bez maske ile ilgili yeni bir adım atıyoruz. Yıkanabilir bez maske standartları sanayi ve ticaret bakanlığımız, ticaret bakanlığımız, Türk standartlar enstitüsü, TÜBİTAK ve üreticiler işbirliği ile belirlendi. Bunlar için de bir üst fiyat tespit edilerek satışına izin verilecek” dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/12796/4-gun-sokaga-cikma-kisitlamasi-9-ilde-seyahat-yasagi-kalkti-17-mayista-65-yas-ustune-4-saat-sokak-serbest
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.