ABD enflasyonu 40 yılın zirvesinde

ABD'de Ocak ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı. Birleşik devletlerde enflasyon son 40 yılın zirvesinde yer aldı.
Ankara Masası
|
10 Şubat 2022, Perşembe - 16:34
ABD enflasyonu 40 yılın zirvesinde

ABD'de tüketici fiyat endeksi Ocak ayında yıllık olarak yüzde 7,5 arttı. Enflasyon verileri Fed'in para politikası patikası açısından kritik konumda. Vadeli piyasalarda veriler öncesi Fed cephesinden Mart ayı için 25 baz puanlık bir faiz artırımı fiyatlanıyor.

Veriler öncesi yaptığı değerlendirmede Franklin Templeton Fixed Income CIO’su Sonal Desai, piyasaların 2022’nin ikinci yarısı için biraz iyimser olduğunu ve enflasyonun keskin şekilde gerilemesini beklediğini belirtti.

Desai, "Bana göre bu biraz fazla iyimser çünkü enflasyonu körükleyen faktörlerin büyük bir bölümü hala bizimle olacak. Fed de zaten eğrinin gerisinde kalmış durumda" dedi.

Her ihtimal masada

Kritik ABD enflasyon verisi öncesi Fed yetkililerinden de kritik açıklamalar gelmişti. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 2015’teki sıkılaşma döngüsünden daha hızlı bir şekilde artıracağını öngördü.

Çarşamba günü European Economics and Financial Centre tarafından düzenlenen online seminere katılan Mester, mart ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artırım ihtimali konusunda "Hiçbir ihtimali tamamen masadan kaldırmayı sevmem" ifadelerini kullansa da bu büyüklükte bir adım için şu aşamada bir gereklilik görmediğini belirtti.

Öncesinde CNBC yayınına katılan Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de faiz artırımının büyüklüğünün 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı olacağının açıklanacak verilere bağlı olacağını söyledi. Bostic de her ihtimalin masada olduğunu vurguladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1294620/abd-enflasyonu-40-yilin-zirvesinde
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.