Prof. Dr. Hüseyin Bağcı: 10 yıl sonra yapılan yanlıştan dönüldü

Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Türkiye'nin yıl sonra BAE ile görüşmelere başlamasının önemli bir karar olduğunu söyledi. Bağcı, Ukrayna - Rusya krizinde tansiyonun düşmesinin ise Türkiye'nin lehine olacağını belirtti.
Ankara Masası
|
15 Şubat 2022, Salı - 16:27
Prof. Dr. Hüseyin Bağcı: 10 yıl sonra yapılan yanlıştan dönüldü

Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Rusya-Ukrayna krizi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  Birleşik Arap Emirlikleri'ne(BAE) ziyaretine ilişkin Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in sorularını yanıtladı.

Bağcı, dünyanın gözünü çevirdiği Ukrayna- Rusya krizinde bir savaş çıkmasını beklemediğini söyledi. Rusya'nın ABD'nin hamlelerine karşılık verdiğinin altını çizdi.

"Rusya hamlesini yaptı geri çekildi"

"ABD’nin savaş çığırtkanlığı yaptığı bir dönem yaşadık." ifadelerini kullanan Bağcı "Avrupa’nın ortasında bir savaş çıkmasını hiçbir Avrupa ülkesi istemez. Rusya, ABD’ye karşı hamlesini yaptı geri çekildi. Rusya kendisini Avrupa’ya ait hissetmez. Bu gelişmelerin altında bu yatıyor." diye konuştu.

Putin’in Ukrayna sınırına asker yığmasının, savaş için değil güç gösterisi olduğunu sözlerine ekledi.

ABD'nin hamleleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Bağcı, NATO’nun halen güçlü olduğunu göstermek için bu tür girişimlerin yapıldığını aktardı. Bağcı "ABD’nin Rusya’ya dalaşması bir girişimdi ancak başarısız oldu." dedi.

"Bedelini Almanya ödemeye başladı"

Ukrayna ile Rusya arasındaki krizin bedelini şu anda Almanya'nın ödediğini vurgulayan Bağcı "Almanya, Rusya ve Türkiye bu bölgedeki gelişmeleri belirleyecek. Askeri anlamda bir çatışma şu an mümkün değil. Bu krizin bedelini Almanya ödemeye başladı. Rusya’nın daha az gaz vermesi nedeniyle 5 trilyon dolarlık bir zararı oldu." ifadelerini kullandı.

BAE ile normalleşme adımları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ni 10 yıl sonra ziyaret etmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bağcı, alınan kararın doğru olduğunu söyledi. Bağcı " Türkiye’nin BAE ziyaretinin önemi şu; BAE-İsrail arasında anlaşmalar imzalanmaya başlandı. Türkiye’nin Orta Doğu’nun sağ duyusunu yansıtan bir ülkedir. BAE’nin Türkiye ile gerginlik yaşaması lehine olmadı. Muhteşem yalnızlık olarak tanımlanan politikadan, iş birliği politikasına dönülmesi önemli bir karar. Geri adım atma olarak değil, ileri bir adım atma olarak değerlendiriyorum." dedi.

Türkiye’nin Orta Doğu’da ilişkilerini düzeltmesiyle kaybedenlerin Yunanistan ve Rum Kesimi olacağını sözlerine ekledi.

Mülteci sorunun büyümesi nedeniyle Suriye yönetimiyle de görüşülebilineceğinin altını çizdi


http://www.ankaramasasi.com/haber/1307421/prof-dr-huseyin-bagci-10-yil-sonra-yapilan-yanlistan-donuldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.