AB ve NATO'dan Rusya'ya ortak tepki

AB ve NATO'dan Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki askeri harekatına ilişkin yapılan açıklamada, "Yaptırımlar Rusya'nın ekonomisini ciddi şekilde yıpratacak. Ukrayna'dan gelecek sığınmacı akınını hazırız" denildi.
Ankara Masası
|
24 Şubat 2022, Perşembe - 16:30
AB ve NATO'dan Rusya'ya ortak tepki

Avrupa Birliği'nin (AB) temsilcileri ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, “Bir kez daha net bir şekilde ifadeyim. Ben biliyorum ki Rusya halkı böyle bir savaşı onaylamıyor. Avrupa topraklarındaki saldırya karşı birlikte çalışmak bizim görevimizdir. Biz hiç olmadığı kararlıyız. Yaptırımlar, Rusya’nın ekonomisini ciddi şekilde yıpratacak" dedi.

AB: Ukrayna'dan gelecek mülteci akınına hazırız

AB Konseyi Başkanı Charles Michel  "Putin’in başlatmış olduğu bir felaket yaşandı. Avrupa topraklarında 2. Dünya Savaşı’nın bitiminden bu yana görülmeyen bir şey bu. Bu saldırı AB’ye bir saldırıdır. AB, ona üye ülkelerle birlikte Rusya’yı bundan sorumlu tutuyor. Bugün büyük bir yaptırım paketi için hemfikir olduk. Masumlar, kadınlar, çocuklar hedef alaındı. Hiç olmadığı kadar desteğimize ihtiyaç duyuyorlar. Siz de insanlarınızı gereksiz bir savaşta kaybetmek istemezdiniz. Ukrayna'dan gelecek sığınmacı akınını hazırız" diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, "Yaşananların tek sorumlusu Rusya'dır" dedi.

AB'den Belarus'a kınama

Diğer taraftan, Avrupa Birliği (AB), "Belarus'un Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığına dahlini" kınayarak, Minsk'i uluslararası yükümlülüklerine uymaya çağırdı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada "Belarus'un Ukrayna'ya karşı bu saldırganlığa dahil olmasını kınıyor ve onu uluslararası yükümlülüklerine uymaya çağırıyoruz" denildi.

Açıklamada ayrıca AB'nin Gürcistan ve Moldova'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığı yinelendi.

AB'ye üye ülkeler de AB Konseyi tarafından paylaşılan ortak yazılı açıklamalarında "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı eşi benzeri görülmemiş askeri saldırısını mümkün olan en güçlü şekilde kınadıklarını" belirterek, Belarus'un saldırganlığa dahil olmasını da kınadıklarını duyurdu.

Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, sabah saatlerinde Rusya'nın, Belarus ve Kırım'dan Ukrayna'ya saldırı başlattığını duyurmuştu.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Belarus ordusunun Ukrayna’daki Rus operasyonuna katılmadığını söylemişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1323026/ab-ve-natodan-rusyaya-ortak-tepki
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.