Eş: " Muhalefetin artık anlaşamadık deme şansı yok"

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sertaç Eş, muhalif 6 liderin aynı masada fotoğraf verdikten sonra artık anlaşmak zorunda olduklarını belirterek, “Aksi halde masadan kalkan siyasetten de kalkar” dedi.
Ankara Masası
|
28 Şubat 2022, Pazartesi - 12:38
Eş: " Muhalefetin artık anlaşamadık deme şansı yok"


Sertaç Eş, Ankara Masası canlı yayınında Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik’in sorularını yanıtladı.

“Muhalefet içindeki ayrılıkların artık geçtiğini düşünüyorum”

4’lü Millet İttifakı’nın Gelecek ve DEVA Partilerinin katılımıyla 6’lı olarak yola devam ettiğine işaret eden Eş, “Oy oranlarıyla gündeme gelen partiler vardı. İttifakta ne kadar belirleyici olacaklarına dair bir müzakere, bir elense çekme, güreş yapma durumu vardı. Ama geldiğimiz ortamda bu tür ayrılıkların artık geçtiğini düşünüyorum.” dedi.

“Bu görüntüden sonra biz anlaşamadık derseniz siyasi tarihten silinirsiniz”

Sertaç Eş, “6 genel başkanın birlikte yemek yemesi, o görüntüyü vermesinden sonra kimsenin geriye dönme şansı yoktur. zaten silinir gider. Özellikle bunu DEVA Partisi ve Gelecek Partisi için söylüyorum. Bu görüntüden sonra biz anlaşamadık derseniz siyasi tarihten silinirsiniz. Ne yapacaksınız AK Parti'ye geri mi döneceksiniz?” şeklinde konuştu.

İktidar ve çevresindekilerin 6’lı bloğun içerisindeki çelişkilerin üzerine gideceğini ancak liderlerin ve partilerin ayrıştıkları noktalara yönelik eleştirileri kendi içlerinde tolore edeceği anlatan Eş, 6 liderin Cumhurbaşkanı adayında bazı özellikler arayacağının altını çizdi.

“Cumhurbaşkanı adayının Parlamenter sistemi içselleştirmiş olması gerek”

“Eğer parlamenter sistemi istiyorsanız parlamenter sistemi içselleştirmiş, kendisi de kabul etmiş, orada her hangi bir yanlış yapacağı düşünülmeyen, topluma o güveni veren birisinin aday olması lazım.” diyen Sertaç Eş, “Siyasette devam etme iddiası olan bir lider ya da lider adayı için çok muhteşem bir makam ve yetki. Bunu bırakabilecek olgunlukta ve topluma bunu bırakabileceği güvenini verecek birisi ancak oraya aday gösterilecek veya gösterilmeli. Tersi durumda hırslı biri olursa parlamenter sisteme geçiş zaten zor olacaktır 6 liderden hiç birinin böyle bir adayı tercih edeceğini düşünmüyorum ama bunun karşısında da kazanabilecek aynı zamanda hem topluma bu güveni veren hem de Tayyip beyin karşısında güçlü bir aday olarak kazanabilecek bir adayın gösterilmesi bu ikisi birbiriyle çelişiyor esas sıkıntı burada” ifadelerini kullandı.

“Kılıçdaroğlu yüzde 50 aday”

Cumhurbaşkanlığı için birkaç aday olduğunu belirten Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Eş, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun adaylık ihtimalini de şöyle değerlendirdi:

“Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı çokça dile getiriliyor. Ben Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 50 aday olduğunu, yüzde 50'lik orandan yüzde 51'lik orana evrilebilmesi içinde CHP'ye ve Kemal Beye bağlı olduğunu düşünüyorum. Ama yüzde 50 aday olması belirleyici değil, yüzde 1'i karar vermesi belirleyici olacak. O yüzde 1'in önümüzdeki süreçte çok tartışılacağının ve orada bir karar, partilerin yaklaşım esnekliği gösterip göstermeyeceğini tartışacağız. Muhalefet açsından bu günden sonraki süreç ne kadar seçim çalışmalarına yönelecekse o kadar da bu tartışmaya yönelecek.”

“Mansur Yavaş’a atfedilen özellikler önce Kemal Kılıçdaroğlu için de geçerli”

Fatih Atik’in anketlerde Mansur Yavaş’ın adının öne çıktığını hatırlatması üzerine Sertaç Eş, şu değerlendirmede bulundu:

“Sıkışmış toplum sıkışmış bir seçmen varsa adayın da kaşına gözüne bakarak oy verecekse demek ki o toplum sıkışmamış Böyle bir adayın kişiliğini kimliğini merak eden bir seçmense lüksü var demektir. Bu noktada aynı özellikler Mansur beyden önce bence Kemal bey için geçerli. Verdiği sözü tutar mı? Yani parlamenter sisteme geçirir mi ülkeyi ki bunu en başından beri savunan kendisi masayı kuran kendisi. Yani anketler de manipüle ediliyor bence biraz. İnsanların bunu isteyip istemediğine de bakılmıyor. Böyle girişimler var Kemal bey aday olursa CHP’liler oy mu vermeyecek Allah aşkına başka biri aday olduğunda geçmiş kimliğinden getirdiği bir takım birikimler varsa belli bir CHP’nin tabanında rahatsızlıklar oluşursa, oy vermezse bu tartışmanın sonunu getirebilir miyiz biz Getiremeyiz. Yani seçim günü geldiğinde sandığa gidecek insanın her şeye rağmen oy verebileceği bir insan olması gerekiyor, bu net. Ve bu 6’lı yapının getirdikleriyle çelişmemesi gerekiyor. Çelişirse o 6’lı yapının tamamı çok zor durumda kalır ve tarih de bunu yazar.”

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sertaç Eş, toplumun sonuç görmek istediğini belirterek şöyle devam etti:

“Toplum kendisini rahatlatacak bir yönetim istiyor"

Toplum felsefe yapmaz. Toplum sonuç istiyor. Sonuçta felsefe yapmayacak ki tarladaki domates üreticisi. Kendisini rahatlatacak bir yönetim istiyor. Hafta sonu Mersin'deydik. Mersin'de yetişen, Mersin Pazarı'nda satılan biberin kilosu 15 liraydı. Bizzat gözlerimle gördüm. Yüksek serada ürettikleri ürünleri pazarda satan üretici 15 liraya biberi, 12 liraya kabağı satıyor. İnsanların artık böyle estetiğine, çok ince ayrıntısına seçmenin çok fazla dikkat etme olanağı yok. İnsanlar ekmek parası kazanmakla ilgileniyor.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1328360/es--muhalefetin-artik-anlasamadik-deme-sansi-yok
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.