Rusya'dan Avrupa'ya gaz ve petrol tehdidi

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rus petrolüne yönelik ambargonun felakete yol açacağını belirtirken, "Petrolün varil fiyatı 300 doların üstüne çıkabilir." dedi. Avrupa'ya giden doğal gazı da kesebileceklerini tehdidinde bulundu.
Ankara Masası
|
08 Mart 2022, Salı - 09:28
Rusya'dan Avrupa'ya gaz ve petrol tehdidi

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya-Ukrayna savaşının 13. gününde enerjide yaşananlara ilişkin Moskova'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rus petrolüne uygulanacak ambargoya karşı Avrupa’da alternatifin bulunamayacağını belirten Novak, "Bu bir yıldan uzun sürer ve Avrupalı müşteriler için çok daha pahalı olur. Avrupalı politikacılar, vatandaşlarını, onları neyin beklediğini, benzin, elektrik ve ısınma fiyatlarının fırlayacağı konusunda dürüstçe uyarmalıdır." diye konuştu.

Ambargoların petrol fiyatlarını önemli oranda arttıracağına işaret eden Novak "Rus petrolüne yasakların küresel piyasa için felaket sonuçlara yol açacağı kesinlikle açıktır. Petrolün varil fiyatı 300 doların üstüne çıkabilir." ifadesini kullandı.

" Ukraynalı uzmanlarla iş birliği içinde çalışıyor"

Rusya’nın petrol ihracatına ambargo gelmesi halinde sevkiyatlarını başka bölgelere yönlendirebileceğini anlatan Novak, bu durumdan kimsenin fayda sağlamayacağının altını çizdi.

Novak, Rus ordusunun Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırdığına yönelik suçlamaları kabul etmediklerini vurgulayarak, "Rus silahlı kuvvetleri, tesiste çalışan Ukraynalı uzmanlarla iş birliği içinde çalışıyor." ifadesini kullandı.

"Ambargo uygulama hakkına sahibiz"

Mütekabiliyet gereği boru hattından giden doğal gaz akışını kesebileceklerini belirten Novak, "Kuzey Akım 1'den gaz akışına ambargo uygulamak için her hakka sahibiz. Ancak şu ana kadar böyle bir adım atmadık. Bunun kimseye faydası olmaz. Ancak Avrupalı siyasiler açıklamalarıyla bizi buna itiyorlar" dedi.

Rusya, Kuzey Akım 1 hattıyla Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya yılda 55 milyar metreküp doğal gaz sevk ediyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1346945/rusyadan-avrupaya-gaz-ve-petrol-tehdidi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.