Türk Silahlı Kuvvetleri, elektronik harp yeteneğini artırıyor

Türk Silahlı Kuvvetlerinin elektronik harp kabiliyetini daha üst seviyeye çıkarmayı hedefleyen “Radar Elektronik Destek” sistemi teslimatları devam ediyor.
IHA-20200904AW106285
|
04 Eylül 2020, Cuma - 11:42
 Türk Silahlı Kuvvetleri, elektronik harp yeteneğini artırıyor



Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Radar Elektronik Destek/Elektronik Taarruz (REDET-II) Projesi kapsamında Radar Elektronik Destek sistemi teslimatlarımız devam ediyor. REDET-II sistemi ile Silahlı Kuvvetlerimizin elektronik harp kabiliyetlerini daha üst seviyeye çıkarıyoruz” dedi.

 Paylaşımda “Radar Elektronik Destek” sisteminin görüntüleri de yer aldı.

Elektronik harp nedir?

Üstün silahlar ve taktikler, savaşların kazanılmasında daima avantaj sağlamışlardır. Tarih boyunca bu silah ve taktiklere karşı, karşı tedbirler alınmıştır. Elektronik harp da bunlardan bir tanesidir.

Elektronik harp (EH) ve İngilizce telaffuzuyla Electronic Warfare (EW), ülkeler arasında, ülkelerin sahip olduğu teknoloji ve elde ettiği istihbarat bilgisine göre sürdürülen elektromanyetik spektrumun kontrolünü ele geçirme savaşıdır. Bu sayede, çeşitli tekniklerin kullanılmasıyla elektromanyetik tayfın düşman güçlerince kullanımını tamamen engellerken, dost güçlerce kullanımını askeri amaçlar doğrultusunda en faydalı hale getirmeyi hedefleyen bir sistemdir.

Elektronik Taarruz, Elektronik Savunma ve Elektronik Destek


Elektronik harp; elektronik taarruz, elektronik savunma ve elektronik destek olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır.

Elektronik Taarruz (ET) / Electronic Attack (EA)

Elektronik taarruz; başta radyo dalgaları ve radar frekansları olmak üzere, teknoloji ve askeri güç teknolojik altyapıları kullanılarak, elektromanyetik tayf kullanmalarının engellenmesi, istihbarat paylaşım yeteneklerinin azaltılması ve elektronik haberleşmenin engellenmesidir.

Elektronik taarruz, aktif ve pasif olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

a-) Aktif elektronik taarruz; yüksek güçte ve düşmanın da kullandığı frekans aralığını kapsayacak şekilde, frekanslar bozularak düşman telsiz haberleşmesinin karıştırılması, yanıltılması gibi amaçlarla kullanılan elektronik taarruz çeşididir. Aktif dalga iptal yöntemleri ve elektromanyetik impuls bombası (EMP) örnek verilebilir.

b-) Pasif elektronik taarruz ise, özellikle savaş uçaklarından radarları şaşırtmak için bırakılan bir taarruz tipidir. Faraday kafesleri, kanatlı dekoy veya aldatıcılar ile stealth teknolojiler örnek gösterilebilir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/136681/turk-silahli-kuvvetleri-elektronik-harp-yetenegini-artiriyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.