Erkek: “Seçim kanunu ile oynamaları çaresizliğin göstergesi”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, bir iktidarın seçime az zaman kala seçim kanunu ile oynamasını "çaresizliğin göstergesi" olarak niteleyerek “Hiçbir kumpas Saray iktidarını da Cumhur İttifakını da kurtaramaz.” dedi.
Ankara Masası
|
16 Mart 2022, Çarşamba - 14:33
Erkek: “Seçim kanunu ile oynamaları çaresizliğin göstergesi”

Muharrem Erkek Ankara Masası canlı yayınında Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik’in sorularını yanıtladı.

Erkek, iktidarın ilk seçimde hem Cumhurbaşkanlığını hem Meclis çoğunluğunu kaybettiğini net şekilde gördüğünü belirtti.

Bunun üzerine seçim kanununda değişiklik yaparak çare arayışına girildiğine işaret eden Erkek, “Saray iktidarının operasyonlarına kimse düşmez, milletin bunlara karnı tok” ifadesini kullandı.

Muharrem Erkek şöyle konuştu:  

"Çaresizliğin göstergesi"

“Bir iktidar seçime az zaman kala seçim kanunu ile oynuyorsa zaten artık bu bir çaresizliğin göstergesidir. Hiçbir kumpas iktidarı kurtaramaz. Hiçbir kumpas Saray iktidarını da Cumhur İttifakını da kurtaramaz. Baktığımız zaman 1 yıldır çalışıyorlar değil mi Cumhur İttifakı. Dağ fare doğurdu getirdikleri metne bakın Allah aşkına yani. 1 yıldır bunun için mi çalışıyorsunuz?”

"Büyük bir korkunun ifadesi"

“ Burada demokratikleşmeyi  ilerletme yönünde hiçbir şey yok. Tam aksine büyük bir korkunun ifadeleri var. Örneğin, seçim barajı. 12 Eylül darbe hukukunun bir ayıbıdır bu. Dünyada örneği yok.  Bu kadar yüksek baraj, yüzde 10. Şimdi 7’ye indirdik diyorlar. İşte efendim gerekçede ne yazıyor?  Daha çok parti Meclis’e girsin. O zaman yüzde 1’e indirin. Yüzde 3’e indirin daha çok partinin girmesini istiyorsanız. Asıl kaldırmaları lazım neden? Biz yüzde 3 önerdik. Güçlendirilmiş Parlamenter mutabakat metninde. Neden? Parlamenter Sistem için o öneri. Parlamenter Sistem'de sıfır da olabilir, makul ölçüde bir baraj da olabilir. Çünkü Parlamenter Sistemde hükümet Meclis'in içinden çıkıyor ve Meclis'e karşı sorumlu çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde neden baraj sistemi var? Bu sistemde hükümet Meclis'in içinden çıkmıyor ki. Baraj olmayacaktı öyle diyorlardı, hükümet istikrar sorunu olmayacaktı. Meclis'e karşı sorumluda değil mevcut bakanlar. Baraj niye var? Barajı sıfır yapmaları gerekirken 7'ye indirdik diye övünüyorlar. Çok gülünç gerçekten."

"İktidar bizi daha fazla motive ediyor"

Muharrem Erkek, teklif ile getirilen düzenlemelerin esasen kendilerini daha da motive ettiğinin altını çizdi.

Erkek, "Daha sağlıklı, daha çok çalışıyoruz. Gerçekleri milletimizin önüne koyacağız" dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1367725/erkek-secim-kanunu-ile-oynamalari-caresizligin-gostergesi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.