ATO Başkanı Baran, Türk Amerikan Ticareti ve Yeni İş Fırsatları Toplantısına Katıldı

Koronavirüs pandemisi ile birlikte Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın dünya ticaretini derinden etkilediğini kaydeden Baran, bu sürecin Türkiye’nin dünyanın lojistik ve tedarik merkezi olma potansiyelini öne çıkardığını söyledi. Baran, “Lojistik ve tedarikle ilgili gelen fırsatları değerlendirdiğimiz takdirde karlı bir pazarın merkez konumuna ulaşabiliriz. ABD’nin tedarik konusunda en çok güveneceği ülke Türkiye olmalı” dedi.
Samet Dirican
|
23 Mart 2022, Çarşamba - 12:00
ATO Başkanı Baran, Türk Amerikan Ticareti ve Yeni İş Fırsatları Toplantısına Katıldı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un katılımıyla Türk-Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) Ankara Şubesi’nin düzenlediği “Türk-Amerikan Ticareti ve Yeni İş Fırsatları Toplantısı”na katıldı.

ATO Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantının açılışında konuşan ATO Başkanı Baran, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) uzun yıllardan bu yana yakın siyasi ve ticari ilişkileri olduğunu belirterek "NATO müttefiki ve aynı zamanda stratejik ortak olan iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere rakamsal olarak baktığımızda giderek geliştiğini görüyoruz. Yakın gelecekte de ülkemizin ticareti en çok yaptığı ülkelerin başında Amerika’nın geleceğine inanıyorum” dedi.

Hedef 100 milyar dolar

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2019 yılında yaklaşık 20 milyar dolar seviyesinde olduğunu kaydeden Baran, 2021 yılında pandeminin etkisine rağmen bu rakamın 28 milyar dolara dayanarak rekor seviyeye ulaştığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticaret hacmi için 100 milyar dolarlık hedef koyduğunu hatırlatan Baran, “Bu artış, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef koyduğu 100 milyar dolarlık ticaret rakamına kısa sürede erişilebileceğini gösteriyor” dedi.

Türkiye’de faaliyet gösteren Amerikalı firma sayısının 2 bini aştığını kaydeden Baran, ABD’deki Türk yatırımlarının toplamının da 1,5 miyar doları geçtiğini bildirdi.

Toplantının açılışında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Devlet Eski Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) Başkanı Veli Sarıtoprak, TABA Am-Cham Türkiye Genel Başkanı Süleyman Ecevit Sanlı, TABA Am-Cham Ankara Şube Başkanı Nuray Karalar da birer konuşma yaptı.

Toplantının açılış konuşmalarının ardından konuşmacılara plaket takdim edildi.

İş İnsanları ve akademisyenlerin de katıldığı etkinlik, Gazeteci Neşe Berber’in moderatörlüğünde, Dışişleri Bakanlığı ABD İkili Siyasi İlişkiler Genel Müdürü Zeki Levent Gümrükçü, shopsa.com.tr Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve Türk Hava Yolları Kargo Satış Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya’nın katılımıyla gerçekleşen panelle devam etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1379532/ato-baskani-baran-turk-amerikan-ticareti-ve-yeni-is-firsatlari-toplantisina-katildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.