HIV gibi kalıcı olabilir

Ankara Masası
|
14 Mayıs 2020, Perşembe - 12:47
HIV gibi kalıcı olabilir

Dünya Sağlık Örgütü Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, yeni tip koronavirüse ilişkin açıklama yaptı. Ryan, virüsün tıpkı HIV gibi kalıcı olabileceği uyarısında bulunarak, "Bu virüs toplumlarımızda endemik olarak kalabilir." dedi.

Video konferans yoluyla düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan Dünya Sağlık Örgütü Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, salgının kontrol altına alınabilmesi için "çok uzun bir yol" olduğunu vurguladı.

Ryan, "Hepimiz, yeni salgın dalgaları tespit edilmeden tecritlerin gevşetilmesi durumunda halk sağlığı ve ekonomik felaketlerin kısır döngüsünün ortaya çıkmasından endişe ediyoruz." dedi.

Kalıcı olabilir

Aşı çalışmaları hakkındaki bir soruyu da yanıtlayan Ryan, "Şunu masaya koymanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu virüs toplumlarımızda endemik olarak kalabilir. Bu virüs çekip gitmeyebilir." uyarısı yaptı.

"HIV de gitmedi ve şartlarına alıştık." diyen Ryan, HIV'e karşı tedavi ve önleyici yöntemler bulduklarını, dolayısıyla insanların eskisi gibi HIV'den korkmadığını hatırlattı.

Ryan, "HIV'li insanlara uzun ve sağlıklı yaşam sunuyoruz ancak bu iki hastalığı karşılaştırmıyorum. Bence gerçekçi olmamız önemli ve kimsenin bu hastalığın ne zaman yok olacağını veya yok olup olmayacağını tahmin edebileceğini sanmıyorum." diye konuştu.

Umudumuz çok etkili bir aşı

Mevcut risk değerlendirmesini azaltmak için Kovid-19'un "kayda değer" şekilde kontrol altına alınabilmesi gerektiğinin altını çizen Ryan, virüse karşı en büyük umutlarının tüm dünyanın eşit şekilde yararlanabileceği "çok etkili" bir aşının bulunması olduğunu belirtti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/13876/hiv-gibi-kalici-olabilir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.