Faruk Kaymakcı açıkladı! Türkiye'nin iklim değişikliği planı

Avrupa Birliği Başkanı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele eylem planının ayrıntılarını paylaştı. Kaymakcı, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede 9 ana başlığının, 32 tane hedefinin 81 tanede eylem planının olduğunu söyledi.
Ankara Masası
|
31 Mart 2022, Perşembe - 13:38
Faruk Kaymakcı açıkladı! Türkiye'nin iklim değişikliği planı

Avrupa Birliği Başkanı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, Eko İklim Zirvesi'nde Ankara Masası özel yayına konuk oldu.

Kaymakcı, bakanlık olarak Ankara'da gerçekleştirilen bu zirveyi halkın bilinçlendirilmesi için önemsediklerini söyledi.

Avrupa Birliği tarafından yayımlanan Yeşil Mutabakatın önemine dikkat çeken Kaymakcı, "Biz de nasıl daha yeşil bir Türkiye’yi gelecek nesillere bırakırız diye bir plan oluşturduk" dedi.

Kaymakcı, Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olarak iklim değişikliğiyle mücadelede çeşitli kaynaklardan yararlandığını ifade etti.

Türkiye'nin eylem planın ayrıntıları

"Avrupa’nın dönüşüm sürecine aktif olarak katılmamız gerekiyor" diyen Kaymakcı "Biz de Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın Türkiye’de uygulamak üzere bir eylem planı kabul ettik. 9 ana başlığımız, 32 tane hedefimiz, 81 tanede eylemimiz var." dedi.

Kaymakcı sözlerini şöyle sürdürdü;

Dolayısıyla bu süreçte Türkiye üretimden büyümeye, ulaşımdan taşımaya her alanda AB'yle aynı çizgide olmaya hatta standartların üzerine gitmeye çaba gösterecek. Tabi iklim değişikliğiyle mücadelede 3 tane temel ayak var. Bir tanesi emisyonları azaltma, kirletmeyi durdurma. İkincisi sürdürülebilir politikalar oluşturma her alanda. Eğitimden tüketime kadar. Ama bunun hanı sıra sürdürüle birliği sağlamak için finansman gerekli. Hiçbir ülke tek başına bu finansmanı sağlayamıyor. Dolayısıyla Türkiye'de iklim değişikliğinde gelişmekte olan bir ülke sıfatıyla çeşitli fonlardan yararlanmak zorunda. Dışarıda BM, Avrupa Kalkınma Bankası, Dünya Bankası, Fransa ve Almanya'yla imzaladığımız bir mutabakat zaptı var.  Önümüzdeki 3 yıl için 3.2 milyar dolarlık bir iklim fonu sağlandı. Biz AB'ye aday bir ülke olarak kalkınma öncesi mali fonlarımız var.  Bu fonları büyük ölçüde Türkiye'de yeşil ve dijital dönüşümü gerçekleştirmek için kullanmaya özen gösteriyoruz. Yine AB programları var. Ülkemizin etkin bir şekilde katıldığı Ufuk Avrupa, Avrupa Dayanışma Programı, Erasmus, Hayat Programı... Bu tür programlarda da  ağırlıklı olarak yeşilleşme ve dijitalleşme teşvik ediliyor. Türkiye'de bu süreçte bu programlardan yararlanarak yeşilleşme ve dijitalleşme sürecini hızlandıracak. 

"Topyekün çalışmamız lazım"

"Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede bir önceliği var mı?" sorusuna Kaymakcı "İklim değişikliği eylem planı topyekün değiştirilecek bir eylem planı. Üretim, taşıma, sanayi ve tüketim dön güzel ekonomiye girmeli. Ülkelerin konumuna göre önceliği olabilir ama bizim topyekün bir çalışmamız var. Birçok ilimizde atık su projelerimiz var. İklim değişikliğiyle mücadelede yerel yönetimlerin çok büyük önemi var." diye yanıt verdi.

Dünyada yaşanan sorununa ilişkin de konuşan Faruk Kaymakcı, Türkiye'nin su kaynakları yönünden diğer ülkelere gören zengin olmadığına özellikle vurgu yaptı. Suyun dikkatli kullanılmasının altını çizdi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1399206/faruk-kaymakci-acikladi-turkiyenin-iklim-degisikligi-plani
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.